Güncel
ABD'de 11 Eylül yasa tasarısı askıya alındı

ABD’de, 11 Eylül saldırılarını aydınlatmak için yabancı devletlere dava açılmasına izin verecek yasa tasarısı askıya alındı. Tasarıyı sunan senatörlerden Graham, askıya alma kararıyla ilgili olarak YPG örneği verdi. ABD’nin YPG’ye destek verdiğini hatırlatan Senatör, “YPG, Türkiye’ye karşı terör saldırısı düzenlerse, bundan sorumlu tutulmak istemem” dedi.
ABD’de, 11 Eylül’ü aydınlatma amacıyla yabancı devletletlere dava açılmasına izin verecek yasa tasarısı askıya alındı.
Tasarıyı sunan senatörlerden Graham, yurtdışında da ABD’ye dava açılabileceÄŸi yönündeki endiÅŸeleri haklı buldu. Graham tasarıyı askıya alma kararırını açıklarken YPG örneÄŸi verdi. DAEÅž’e karşı savaÅŸta ABD’nin YPG’ye destek verdiÄŸini hatırlatan Senatör, “YPG, Türkiye’ye karşı terör saldırısı düzenlerse, bundan sorumlu tutulmak istemem” dedi
El Kaide’nin Dünya Ticaret Merkezi ve Pentagon’u hedef alması sonucu 3 bin kiÅŸinin yaÅŸamını yitirdiÄŸi 11 Eylül saldırılarında yer alan teröristlerin, Suudi Arabistan’dan destek aldığı iddia ediliyordu. Kurbanların yakınları, iddiaların soruÅŸturulması için teröristlere maddi destek verdikleri iddia edilen Suudi Arabistanlı yetkililer ve vakıflara yönelik bir dava açmak istese de ABD’nin mevcut yasaları, yabancılara Amerikan mahkemelerinde geniÅŸ bir dokunulmazlık saÄŸlıyor.
Ancak hem Cumhuriyetçi hem de Demokrat Parti’den Kongre üyelerinin desteÄŸiyle hazırlanan yeni bir yasa tasarısı ise, ABD topraklarında düzenlenen bir terör saldırısı sonucu Amerikan vatandaÅŸlarının öldürülmesi durumunda yabancıların yargılanmasına izin verilmesini öngörüyor.
Yasa tasarısı senatörleri ikiye bölerken, Suudi Arabistan’nın tepkisini çekti. Riyad yönetimi, yasanın kabul edilmesi durumunda ABD’deki yaklaşık 750 milyar dolarlık varlıklarını, el konmasını engelleme amacıyla nakde çevireceÄŸi uyarısında bulundu.
Tasarının Suudi Arabistan’la iliÅŸkileri riske atmasının yanı sıra, diÄŸer ülkelerden karşı adımların gelebileceÄŸi düşünülüyor. DiÄŸer ülkelerin de yasalarını deÄŸiÅŸtirerek ABD’ye dava açmasından endiÅŸe ediliyor.
EndiÅŸelere deÄŸinen ABD BaÅŸkanı Barack Obama da, pazar günü CBS kanalına verdiÄŸi röportajda, “ABD’deki bireylerin diÄŸer hükümetlere sürekli olarak dava açmasının önünü açarsak, o zaman ABD’nin de sürekli olarak diÄŸer ülkelerdeki bireyler tarafından dava edilmesinin önünü açmış oluruz” demiÅŸ ve tasarıyı veto edeceÄŸinin sinyalini vermiÅŸti.
''BÄ°ZÄ°M ALEYHÄ°MÄ°ZE KULLANILABÄ°LÄ°R''
Tartışmalar sürerken tasarının iki sponsorundan biri olan Senatör Lindsey Graham, tasarıyı askıya alma kararı aldı. Graham gazetecilere yaptığı açıklamada, “Yaptığımız bir ÅŸeyin gelip bizi ısırmayacağından emin olmak istiyorum. Bu yasada yaptığımız herhangi bir ÅŸey gelecekte bizim aleyhimize kullanılabilir” dedi.
''İNSANLARA SONSUZA DEK BORÇLU OLACAK DEĞİLİZ''
Graham’in verdiÄŸi örnekler arasında, ABD’nin IŞİD’le savaÅŸta desteklediÄŸi YPG de yer aldı. Graham, “EÄŸer YPG bir yerde Türkiye’ye karşı bir terör saldırısı düzenlerse, ben bundan sorumlu tutulmak istemem, çünkü bizim sponsoru olduÄŸumuz ÅŸey bu deÄŸil. Bazı müttefiklerimiz biraz şüpheli. Bazı alanlarda ortak nokta bulduk diye bu insanlara sonsuza dek borçlu olacak deÄŸiliz” dedi.
''KANIT BULAMADIK''
ABD Kongresi’nde oluÅŸturulan 11 Eylül soruÅŸturma komitesi, 2002’de açıkladığı raporda, “Ãœst düzey Suudi yetkililerin bireysel olarak ya da Suudi hükümetinin kurum olarak örgütü (El Kaide) desteklediÄŸine dair kanıt bulamadık” denilmiÅŸti. Ancak teröristlere desteÄŸin daha alt düzeyli yetkililer ve hükümete yakın zengin isimlerden geldiÄŸi belirtiliyor. (Milliyet)
Henüz yorum yapılmamış.