Sosyal Medya

Güncel

ABD'den İran'a tazminat kararı

ABD Yüksek Mahkemesi, İran’ın, 1983'te Beyrut’taki bombalı ve diğer saldırılarda ölen Amerikan askerlerinin ailelerine ödeyeceği 2,6 milyar dolar tazminatın, İran merkez bankasının ABD’deki dondurulmuş fonlarından ödemesine karar verdi



ABD Yüksek Mahkemesi, Ä°ran’ın, 1983 yılında Beyrut’taki bombalı ve diÄŸer saldırılarda ölen Amerikan askerlerinin ailelerine ödeyeceÄŸi yaklaşık 2,6 milyar dolar tazminatın, Ä°ran merkez bankasının ABD’deki dondurulmuÅŸ fonlarından ödemesine hükmetti.

ABD’de federal bir mahkeme, 2007 yılında, Ä°ran’ı Beyrut’taki bombalı saldırılarda ölen denizcilerin ailelerine 2,6 milyar dolar tazminat ödemeye mahkum etmiÅŸti. Tazminatlar 2008 yılından itibaren kurbanların yakınlarına ödenmeye baÅŸlarken, 2012 yılında ABD Kongresi, bir yasa çıkartarak bu tazminatın Ä°ran merkez bankasının ABD’deki bir bankadaki dondurulan mal varlığından ödenmesini saÄŸlamıştı.

Ä°ran yönetimi ve merkez bankası ise ABD’de dondurulan mal varlıklarının, Ä°ran’ın sorumlu olduÄŸu iddia edilen saldırılar nedeniyle kurbanlara geçirilmesine yönelik 2012 tarihli yasaya sert tepki göstermiÅŸ ve Kongre’yi, federal mahkemelerin iÅŸine karışmakla suçlamıştı.

Yüksek Mahkeme, bugün ele alınan davada 2’ye karşı 6 oyla, ABD Kongresi ve yönetimin söz konusu yasayla yetkisini aÅŸmadığına karar verdi.

Yüksek yargıçlardan Ruth Bader Ginsburg, karar gerekçesinde, İran merkez bankasının, kurbanların ailelerine tazminat ödenmesi yönündeki mahkeme kararlarını yok saymaya yönelik çabalarına karşı çıktı.

Beyrut’taki savaÅŸta görevli olan ABD askerlerinin kışlasına yönelik bomba yüklü araçla yapılan saldırıda ölen askerlerin ailelerinin yanı sıra Suudi Arabistan’da 1996’daki Khobar Towers patlamasında ölen askerlerin yakınlarından oluÅŸan yaklaşık bin 300 kiÅŸi, saldırılardan Ä°ran’ın sorumlu tutulması için çaba gösteriyordu.

 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.