Sosyal Medya

YaÅŸam

Mihrimah Camii önündeki yapıya tepki

Mimar Sinan’ın İstanbul’daki en önemli eserlerinden biri olan ve Kanuni Sultan Süleyman’ın kızı Mihrimah Sultan için Mimar Sinan’ın Üsküdar’da yaptığı Mihrimah Sultan Külliyesi’nin önüne yaklaşık 4 metre yüksekliğinde prefabrik bir yapı yapılmaya başladı. Şikayetler üzerine yapımı durdurulduğu öğrenilen yapının ‘Kan Merkezi’ olarak kullanılacağı öne sürüldü.



Mimar Sinan'ın Kanuni Sultan Süleyman'ın kızı Mihrimah Sultan için yaptığı külliyenin hemen önünde, çelik sirkülasyonlu prefabrik bir yapının inşaatına başlandı. Üsküdar sahilinde halen bir otobüs mobil olarak kan merkezi hizmeti veriyor. Bu yapıyla hizmetin, sabit hale gelmesinin amaçlandığı bildirildi.

“ÃœSKÃœDARLI'YA DEĞİL MÄ°MAR SÄ°NAN’A SAYGISIZLIKTIR”

Yaklaşık 4 metrelik yüksekliÄŸi ile külliye duvarı yüksekliÄŸini aÅŸan yapı, Ãœsküdarlıların tepkisini çekti. DoÄŸma büyüme Ãœsküdarlı olan Müyesser Akça, Ãœsküdar Meydanı’nın tarihi ile bir bütün olduÄŸunu belirterek “Mimar Sinan’ın eserinin tam önüne bunu nasıl yaparlar. Bırak Ãœsküdarlı’ya Mimar Sinan’a yapılmış bir saygısızlıktır. Ãœsküdar Meydanı Marmaray’dan sonra zaten kısıtlı bir alana dönüştü. Tarihi dokuyu da yok ederseniz geriye meydan diye bir ÅŸey kalmaz. Bu yapıyı baÅŸka yere yapsınlar, buraya deÄŸil” dedi.

“BU CAMÄ° MÄ°MAR SÄ°NAN’IN BÄ°R HEDÄ°YESÄ°”

Ãœsküdar’da yaÅŸayan Gülsün Orhon da caminin yanında yapılan yapıdan memnun olmadığını belirterek “Cami kendi başına çok büyük bir eser, bir anıt. Özgür kalmasını isterim” dedi. Yapılacak yapıda ‘Kızılay Kan Merkezi’ olacağı duyumunu aldıklarını söyleyen Gülnur Ä°nan ise “Bu Mimar Sinan’ın bir hediyesi. Böyle tarihi yapıların yanında hiçbir ÅŸey olmamalı. Ama maalesef yapıyorlar” dedi. Bazı vatandaÅŸlar da külliyeyle uyumlu olması durumunda yeni bir yapı yapılmasının sakıncası olmadığını ifade etti.

“CAMÄ°NÄ°N SÄ°LUETÄ°NÄ°, DOKUSUNU BOZAR”

Mihrimah Sultan Cami’ne bitiÅŸik yapılan yapının akibetine iliÅŸkin, Ãœsküdar Bölgesinden sorumlu 6 No’lu Koruma Kurulu’ndan bilgi isteyen Mimarlar Odası, “Kurul kurallarına aykırı, izinsiz bir uygulama var ise ivedilikle durdurulması konusunda” Ãœsküdar Belediye BaÅŸkanlığı ve Ä°stanbul BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanlığı'na bildirimde bulunulduÄŸu yanıtını aldı. Mimarlar Odası Anadolu I. Büyükkent Bölge TemsilciliÄŸi Yönetim Kurulu üyesi Aysel Can EkÅŸi, uygulamanın bir kent suçu olduÄŸunu ve acilen kaldırılması gerektiÄŸini savundu. Kaldırılmadığı takdirde Mimarlar Odası’nın konuyla ilgili suç duyurusunda bulunacağını belirten EkÅŸi, “Mimar Sinan’ın eserlerinden birinin önünde, caminin etkisini bozacak, onun özgürlüğüne karşı duracak yapılar olmamalı. Caminin önünde o silueti, dokuyu bozan, eserin niteliÄŸini ortadan kaldıran her türlü yapı kaldırılmalıdır” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

MİHRİMAH SULTAN İÇİN YAPILDI

1548 yılında inÅŸa edilen camiye Fatih bölgesinden yüksek bir noktadan bakıldığında, Hicrî takvime göre her ayın 14'ünde, sabah gündoÄŸumunda iki minare arasından güneÅŸin doÄŸuÅŸu ve akÅŸam gün batımında ise ayın doÄŸuÅŸu izlenebilmektedir. Kanuni Sultan Süleyman’ın kızı Mihrimah’a koyduÄŸu isim Mihr-î Mah GüneÅŸ ve Ay manasına gelmektedir.

Kaynak:Dünyabülteni

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.