Sosyal Medya

Dünya

NATO-Rusya Konseyinden sonuç çıkmadı

Rusya'nın Kırım'ı ilhak etmesinin ardından ilk kez toplanan NATO-Rusya Konseyi'nden sonuç çıkmadı



NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO ve Rusya arasında derin ve kalıcı anlaÅŸmazlıklar olduÄŸunu belirterek, 2 yıl aradan sonra yapılan ilk NATO-Rusya Konseyi toplantısının bunu deÄŸiÅŸtirmediÄŸini söyledi.  

NATO-Rusya Konseyi, Rusya'nın Kırım'ı ilhak etmesinin ardından 2 yıl sonra ilk kez toplandı. Büyükelçiler düzeyinde yapılan toplantı planlanandan 1,5 saat daha uzun sürdü.

Buna raÄŸmen toplantıda yaklaşım farklılıklarını gidermek mümkün olmadı. 

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Brüksel’deki NATO karargahındaki toplantının ardından gazetecilere açıklamada bulundu.

NATO ile Rusya arasındaki siyasi diyaloÄŸun açık tutulmasının tüm tarafların faydasına olduÄŸuna dikkati çeken Stoltenberg, toplantıda Ukrayna’da ve çevresindeki kriz, bu konuyla ilgili askeri faaliyetler, ÅŸeffaflık ve risklerin azaltılması ile Afganistan’daki güvenlik durumunun ele alındığını ifade etti.

Stoltenberg, görüşülen konularda NATO ve Rusya’nın çok farklı bakış açıları olduÄŸunu belirterek, “Durumu, Rusya’nın Ukrayna’ya yaptıkları bu hale getirdi. NATO, Ukrayna’nın bağımsızlığını ve toprak bütünlüğünü destekliyor. NATO, Kırım’ın yasa dışı ilhakını tanımıyor.” diye konuÅŸtu.

NATO-Rusya Konseyinin tüm üyelerinin Minsk ateşkes anlaşmasının tam ve hızla uygulanması gerektiği konusunda hem fikir olduğunu anlatan Stoltenberg, Minsk anlaşmasını yapanların bununla ilgi taahhütlerini yerine getirmesi gerektiğini vurguladı.

Stoltenberg, "NATO ve Rusya’nın derin ve kalıcı anlaÅŸmazlıkları var. Bugünkü toplantı da bunu deÄŸiÅŸtirmedi. NATO müttefikleri, uluslararası hukuka uygun davranıncaya kadar Rusya ile uygulamada iÅŸbirliÄŸine girmeyecek." dedi.

Genel Sekreter, buna karşın, askeri riskleri düşürmek için Rusya ile iletişimin gerekli olduğunu da ifade etti.

Rus jetlerinin geçen hafta Baltık Denizi'nde uluslararası sularda ABD savaÅŸ gemisine taciz uçuÅŸu yapmasına deÄŸinen Stoltenberg, ittifak üyelerinin bu olaydan kaygı duyduÄŸunu, ÅŸeffaflık ve öngörülebilirliÄŸi arttırmak için bazı adımların atılmasına ihtiyaç olduÄŸunu sözlerine ekledi. 

 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.