Sosyal Medya

Coğrafyamız

Ölüm yolculuğuna zorlanan Arakanlıların teknesi battı

Myanmar hükümetinin karayoluyla seyahati yasaklaması yüzünden tehlikeli deniz yolculuğuna çıkan Arakan Müslümanlarının teknesi alabora oldu. Kazada en az 22 kişi hayatını kaybetti



Myanmar'da Budist zulmünden kaçmaya çalışan Arakanlıların teknesi, denizde alabora olarak devrildi. BirleÅŸmiÅŸ Milletler, kazada çocuklarla birlikte yaklaşık 21 kiÅŸinin hayatını kaybettiÄŸini açıklarken, bölgeden bazı kaynaklar ise 22 kiÅŸinin öldüğünü belirtiyor. Yolcuların çoÄŸunun Paukaw köyünden Arakanlı Müslümanların kaldığı kampta yaÅŸayanlardan olduÄŸu bildirildi.

Arakanlı aktivist Kyaw Hla Aung, Sittwe'de yaptığı açıklamada, "Tekne kazası güvenliksiz bir ulaşım yolu değil ancak mal veya ilaç almak için bile Sittwe'ya kara yoluyla ulaşılması yasak" dedi. "Tekne yolcuları ile birlikte Sittwe'ye yolculuk yapmak için özel izin alınmıştı." açıklamasında bulundu.

Aktivistlerden birisi Sittwe'de 22 Arakanlı cesedinin ulaÅŸtığını söyledi. 1500 kiÅŸilik kampta yaÅŸayan Arakanlı Tin Hla oÄŸlunun teknedeki yolcular arasında kayıt dışı seyahat ettiÄŸnii söyledi. "Biz Sittwe'ye karayoluyla gidemediÄŸimiz için güvensiz ve tehlikeli deniz yoluyla gitmek zorunda kalıyoruz. Åžu an ölen yolcular arasında oÄŸlunun da olmasından endiÅŸe duyuyorum Sittwe'ye gidiyorum belki de cesedini bulacağım" dedi.

Kazaya tepki gösteren BM Myanmar Özel Raportörü Yanghee Lee, konuya çözüm bulmak gerektiğini söyleyerek özellikle çocukların da içinde bulunduğu Arakanlıların ölümünden derin üzüntü duyduğunu sosyal medya hesabı üzerinden paylaştı.

Özellikle 2012'den itibaren güvenlik güçleri ve Budist grupların saldırılarına uğrayan ve yerlerinden edilen Arakanlı Müslümanlar, vatandaşlık haklarından mahrum edilerek Bangladeş ve diğer ülkelere gönderilmeye çalışılıyor.

Ülkede 1982'de kabul edilen yasayla vatandaşlık haklarını kaybeden Arakanlı Müslümanlar, "devletsiz" sayılıyor. Birleşmiş Milletler tarafından "eziyet gören dini azınlık" olarak kabul edilen Arakanlı Müslümanlar, hem şiddet olaylarına hem de yasal, ekonomik ve toplumsal ayrımcılığa maruz kalıyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.