Sosyal Medya

Güncel

Süleyman Şah türbesi tekrar oraya taşınacak

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Süleyman Şah Türbesi'nin taşınması sırasında YPG ile işbirliği yapıldığı iddialarının doğru olmadığını belirterek "Oradaki unsurların hepsine şunu söyledik; 'Sakın ha karşımıza çıkmayın, karşımıza çıkanı vururuz' dedik" ifadelerini kullandı. Çavuşoğlu, Süleyman Şah türbesinin, yeniden eski yerine taşınacağını açıkladı.



DışiÅŸleri Bakanı Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu, kendisi hakkında verilen gensoru açılmasına iliÅŸkin önerge ile ilgili olarak TBMM Genel Kurulu'nda konuÅŸtu. ÇavuÅŸoÄŸlu, Meclis'i her zaman ciddiye aldıklarını belirterek, “Özellikle diplomasiye de önem veren bir bakan olarak bu Meclis'e her zaman geliriz, hesap veririz, bilgi veririz. Meclis'imizi her zaman ciddiye alıyoruz" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin bölgesindeki çatışmaların devam ettiÄŸini söyleyen ÇavuÅŸoÄŸlu, “Tüm dünyanın gözü bu bölgede ve Türkiye'de ve Türkiye'nin uyguladığı dış politikada. Bu sorunların hiçbirisini Türkiye çıkarmadı, hiçbirisinden Türkiye sorumlu deÄŸil. Türkiye sadece bu sorunları aÅŸabilmek için, bu sorunlara çözüm üretebilmek için bazen bireysel, bazen uluslararası örgütlerle bölgede oluÅŸturduÄŸumuz mekanizmalarla katkı saÄŸlamaya çalışıyor. Biz var olan sorunlarla ilgili ortaya çıkacak fırsatlar için de düşüncelerimizi söylüyoruz, çabalarımızı ortaya koyuyoruz" ÅŸeklinde konuÅŸtu.

"KARŞIMIZA ÇIKANI VURURUZ"

Suriye'den gelen mültecilere yönelik olarak ÇavuÅŸoÄŸlu, “Bugün Suriye'de ve bölgede bir çözüm umudu varsa mutlaka bunda Türkiye'nin önemli bir rolü vardır ama bu çatışmanın, bu istikrarsızlığın diÄŸer yansımalarına da, insani yansımalarına da duyarsız kalmadık. Bugün 2,7 milyon Suriyeli'yi evimizde ağırlıyoruz ve 2 milyon 700 bin Suriyeli'ye 10 milyar dolardan fazla para harcadık. Bu bizim gurur duyacağımız bir ÅŸey ve harcamaya da devam edeceÄŸiz" diye konuÅŸtu.

Süleyman Åžah Türbesi'nin taşınması sırasında YPG ile iÅŸbirliÄŸi yapıldığı iddialarına iliÅŸkin olarak ÇavuÅŸoÄŸlu, “Süleyman Åžah Türbesi'yle ilgili de iddialar var. NeymiÅŸ efendim, Süleyman Åžah Türbesi'nin geçici olarak taşınmasında oradaki YPG, PYD terör örgütüyle iÅŸ birliÄŸi yapmışız. Bu doÄŸru deÄŸildir. Biz burada DAÄ°Åž ve bölgedeki çatışmalardan dolayı bir tehdit oluÅŸunca bu türbeyi geçici olarak taşımak istedik, kararımızı verdik ve o kararı verdikten sonra da oradaki unsurların hepsine ÅŸunu söyledik; 'Sakın ha karşımıza çıkmayın, karşımıza çıkanı vururuz' dedik ve operasyonu da yaptık. Bir kaza neticesinde sadece bir astsubayımız ÅŸehit oldu, Allah rahmet eylesin, tüm ÅŸehitlerimizi saygıyla anıyoruz. Dolayısıyla PYD, YPG'yle iÅŸ birliÄŸi kesinlikle söz konusu deÄŸildir" dedi.

ESKÄ° YERÄ°NE TAÅžINACAK

Tartışma sırasında CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, Bakan Çavuşoğlu'na "Sayın Bakan, tekrar geri mi gidecek?" diye laf attı. Sataşma üzerine Bakan, "Tabii ki, güvenlik sağlandıktan sonra, istikrar sağlandıktan sonra o türbeyi orijinal yerine taşımayı düşünüyoruz, planlıyoruz" dedi.

Suriye sınırları içinde olduğu halde Türkiye'ye ait olan Süleyman Şah türbesi dünyanın gündemine oturan bir operasyonla 22 Şubat 2015 tarihinde üçüncü kez yeni bir yere nakledildi. 'Şah Fırat Operasyonu'yla naaşı güvenli bölgeye alınan Osmanlı Devleti'nin kurucusu Osman Gazi'nin dedesi olan Süleyman Şah, Filistin'e geçmek isterken Fırat Nehri'nde boğulmuştu. Başbakan Ahmet Davutoğlu, operasyonu Genelkurmay Karargahı'nda, operasyon merkezinde bizzat takip etmişti.


"SALÄ°H MÃœSLÄ°M KANDÄ°L'DEN NÄ°YE GELDÄ°?"

PYD ve YPG'nin Suriye'yi bölmek amacıyla hareket ettiÄŸini kaydeden Bakan ÇavuÅŸoÄŸlu, “Salih Müslim Kandil'den niye geldi biliyor musunuz? Salih Müslim Kandil'den Esad tarafından ve bugünkü muhalefetin koordinasyonuyla eski BaÅŸbakan Riyad Hicab'ın BaÅŸbakan olduÄŸu dönemde Kandil'den indirildi ve 'Suriye'de de teröristleri organize ederek Türkiye'ye karşı saldırıları baÅŸlatın' diye talimat verildi. Bugünkü muhalefet niye almıyor PYD'yi içine? Terör örgütü olduÄŸu için almıyor, bu gerçekleri herkesin bilmesi gerekiyor. Bugün Ayn El Arap'ta DAEÅž yoksa bu Türkiye sayesindedir. Oradaki insanları, 200 bine yakın Kürt kardeÅŸlerimizi topraklarımıza biz aldık, memnuniyetle aldık" ifadelerini kullandı.

"Ä°NSANÄ° TRAJEDÄ°LERE SON VERMEK Ä°STÄ°YORUZ"

DAEÅž'a karşı mücadele ettiklerini belirten ÇavuÅŸoÄŸlu, “Suriye'de DAEÅž'le mücadele konusunda da en çok desteÄŸi veren ülke Türkiye. EÄŸit-donat konusuyla bugün DAEÅž'e karşı mücadele eden unsurlara katkı saÄŸlayan ülke Türkiye'dir. Aynı ÅŸekilde yabancı terörist savaşçılar konusunda attığımız adımları daha önceki görüşmelerimizde de sizlere ve kamuoyuna, yüce milletimize arz ettik. Bugün 41 bin kiÅŸiye ülke giriÅŸ yasağı koyduk ve 3 bin 300 kiÅŸiyi yakalayıp ülkelerine teslim ettik. Belçika'daki terör saldırısını gerçekleÅŸtiren bir terörist de buna dâhildir. Ve yine oluÅŸturduÄŸumuz risk analiz üniteleriyle 9 binden fazla kiÅŸiyi mülakata tabi tuttuk, bunların 2 binini havaalanından geri çevirdik. Bugün bin 200'den fazlası yabancı olmak üzere DAEÅž'le baÄŸlantısı olduÄŸundan şüphelenilen 2 bin 800 kiÅŸi gözaltına alındı ve binden fazlası bugün tutuklu durumda" diye konuÅŸtu.

Bakan ÇavuÅŸoÄŸlu, Avrupa BirliÄŸi ile yapılan anlaÅŸmaya deÄŸinerek, “Biz insani trajedilere son vermek istiyoruz. Ä°nsanlarımızın, vatandaÅŸlarımızın vizesiz seyahat etmesini istiyoruz. Gümrük BirliÄŸi'nin güncellenmesini istiyoruz, yeni fasılların açılmasını istiyoruz. Avrupa BirliÄŸi sözünde durmazsa bizde Geri Kabul AnlaÅŸması ve diÄŸer anlaÅŸmaları iptal ederiz. Dolayısıyla Avrupa BirliÄŸi'nin sözünde durması gerekir" dedi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.