Sosyal Medya

Dünya

ABD: Kuzey Kore rejimi çökmez

Güney Kore’deki ABD kuvvetlerinin komutanlığına aday gösterilen General Vincent Brooks, Kuzey Kore rejimini sarsabilecek bir işaret görmediklerini söyledi



General Brooks, Obama’nın aday göstermesi dolayısıyla ABD Senatosu Silahlı Hizmetler Komitesi üyelerinin Kuzey Kore rejimi ve ülkenin lideri Kim Jong-un hakkındaki yazılı sorularını yanıtladı.

“Kuzey Kore rejimi ne kadar saÄŸlam?” sorusuna cevap veren Brooks, rejimin ÅŸu anda "sarsılma" durumu bulunmadığını ifade etti. Brooks, “Kim Jong-un tartışmasız lider, ordu, hükümet ve parti üzerinde tam kontrolü bulunuyor. Liderlik yapısında, kurumsal ve siyasi anlamda sayısız deÄŸiÅŸiklikler yapmasına raÄŸmen rejimin çökmesine neden olabilecek ciddi bir istikrarsızlık emaresi görülmüyor.” ifadesini kullandı.

"BABASINDAN ÇOK FARKLI"

General Brooks, Kuzey Kore lideri Kim’in kiÅŸilik yapısı ve önceki lider babası Kim Jong-il’den farkı konusundaki soruyu ise şöyle cevapladı:

“Kim Jong-un babasından çok farklı. Daha ciddi ve daha az aktif olan babasının aksine ziyaretlerinde ilgi merkezi olmayı seviyor, düzenli olarak konuÅŸmalar yapıyor, enerjik, giriÅŸken ve açık olduÄŸunu göstermeye çalışıyor. EÄŸlence parkı, akvaryum ve kayak merkezi gibi halka yönelik projelere önem vermesi baÅŸlarda halk arasında olumlu yankı yaptı ancak amcasını halkın önünde aÅŸağılaması ve amcasıyla baÄŸlantılı kiÅŸileri idam ettirmesi kendisine yönelik ÅŸevki kırmış görünüyor. Åžu anda Kim’in davranışları ve görüş almak isteyeceÄŸi kiÅŸilerin olmaması istikrarsızlık için daha fazla ihtimal yaratıyor.”
Kim’i babasıyla karşılaÅŸtıran Brooks, genç liderin Kuzey Kore’nin nükleer programı konusunda daha agresif bir tutum içinde olduÄŸunu belirtti.

Brooks, baba Kim’in müzakereye daha açık olduÄŸunu, oÄŸlunun ise müzakereci bir tutum sergilemediÄŸini ifade ederek, “Kim Jong-un babasına göre riskleri daha kaldırabilir bir yapıya sahip, ayrıca kibirli ve fevri bir görüntü sergiliyor, bu da yanlış hesap yapma ihtimalini artırıyor. Bu en çok ABD ve Güney Kore’yi tehdit eden kavgacı açıklamalarında ve nükleer silah programının saldırgan ÅŸekilde reklamını yapmak istemesinde ortaya çıkıyor.” dedi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.