Sosyal Medya

Güncel

Dink davasında iki tahliye

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesi olayında ihmâli olduğu iddiasıyla kamu görevlileri hakkında açılan davanın ilk duruşması bugün yapıldı. Tutuklu sanıklardan polis memuru Muhittin Zenit ile o dönem komiser yardımcısı olan Özkan Mumcu'nun tahliyesine karar verildi.



Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin davada, tutuklu sanıklardan polis memuru Muhittin Zenit ile o dönem komiser yardımcısı olan Özkan Mumcu'nun tahliyesine karar verildi.

Eski İstihbarat Daire Başkanı Sabri Uzun, dönemin İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek, dönemin İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, dönemin İstanbul İstihbarat Daire Başkanı Ahmet İlhan Güler, dönemin Trabzon İstihbarat Daire Başkanı Faruk Sarı'nın da aralarında bulunduğu sanıklar duruşmada hazır bulundu.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya tutuklu sanıklar; emniyet müdürleri Ramazan Akyürek, Ali Fuat Yılmazer, Ercan Demir ile emniyet amiri Özkan Mumcu ve polis memuru Muhittin Zenit de getirildi.

Dink davasında hüküm giyen sanık Yasin Hayal de tutuklu bulunduğu cezaevinden getirildi. Hayal, diğer tutuklu sanıklardan ayrı bir yere, tek başına oturtuldu.

Engin Dinç duruşmaya katılmadı

Tutuksuz sanık olan İstihbarat Daire Başkanı Engin Dinç ise mazeret dilekçesi sunarak duruşmaya katılmadı. Dinç'in terör olaylarındaki yoğunluğu gerekçe gösterdiği öğrenildi.

Reddi hakim talebi

Davada önce sanıkların kimlik tespiti yapıldı. Sanık avukatları mahkemenin bağımsız ve tarafsızlığına güvenmedikleri gerekçesiyle reddi hakim talebinde bulundu.

Özkan Mumcu: Dink’i benim mi korumam gerekiyordu?

Reddi hakim taleplerinin ardından tutuklu sanıklar tahliye talebinde bulundu. İlk olarak cinayet döneminde Trabzon İstihbarat Şube Müdürlüğü'nde komiser yardımcısı olan Özkan Mumcu söz aldı.

Cinayet iÅŸlenmeden 6 ay önce askere gittiÄŸini anlatan Mumcu, "Ama iddianamede benimle ilgili suç tarihinde komiser olarak görev yapan diyor. Böyle bir davada en önce ben tutuklandım. Askerdeyken benim ne yapmam gerekiyordu bilmiyorum. Herkesin gözü önünde tehdit edilen Hrant Dink'i benim mi korumam gerekiyordu da korumadım?" dedi.  

Zenit: Devlet olarak da bile bile öldürülmesini izlemişiz

Mumcu'dan sonra polis memuru Muhittin Zenit söz aldı. Tahliye talebinde bulunan Zenit, "Hrant Dink'in öldürüleceğini devletin arşivine sokmuş bir Muhittin Zenit var karşınızda. Dink'in ne pahasına olursa olsun öldürüleceği bilgisini ben rapor olarak yazdım. Kişisel olarak söylemiyorum. Devlet olarak da bile bile öldürülmesini izlemişiz. Bu adamın ölümüne göz yummuşuz" dedi.

“Bilgi almak için Erhan Tuncel ile görüştüm”

Cinayetin iÅŸlendiÄŸini televizyondan öğrendiÄŸini belirten Muhittin Zenit, “Bir istihbaratçı olarak Erhan Tuncel'i arayıp bilgi almaya çalıştım. Bilgi almak için elimden geleni yaptım. Ama kendi kusurlarını örtmek isteyenler benim bu telefon konuÅŸmalarımı medyaya sızdırdı. Gerçek suçlular bulunmasın diye sızdırdılar. Hrant Dink'i korumak istediÄŸim, öldürüleceÄŸini yazdığım için, birilerini korumak amacıyla 15 aydır tutukluyum" diye konuÅŸtu.

Zenit’in ardından diÄŸer tutuklu sanıklar tahliye talebinde bulunmak için söz aldı. 

Duruşma sonunda tutuklu sanıklardan polis memuru Muhittin Zenit ile o dönem komiser yardımcısı olan Özkan Mumcu'nun tahliyesine karar verildi.

Kaynak: Al Jazeera ve AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.