Sosyal Medya

Güncel

El sıkmamak vatandaşlığa engel

14 ve 15 yaşlarındaki iki Suriyeli kardeş, kadın öğretmenlerinin ellerini sıkmayı dini gerekçelerle reddedince, ailelerinin İsviçre’ye yaptıkları vatandaşlık başvurusu askıya alındı.



2001’de Ä°sviçre’ye siyasi mülteci olarak giden Suriyeli ailenin vatandaÅŸlık baÅŸvurusu, 14 ve 15 yaÅŸlarındaki erkek çocuklarının kadın öğretmenlerin ellerini sıkmaması nedeniyle askıya alındı.

Ä°ki çocuk, ülkenin kuzeyindeki Therwil’de, öğretmenlerin öğrencileriyle el sıkışma geleneÄŸine ayak uyduramayacaklarını söyledi. Dini olarak yakın aile üyeleri dışındaki kadınlarla fiziksel temasta bulunamayacaklarını gerekçe olarak gösterdiler. Ä°ki öğrenci, erkek öğretmenlerle de el sıkışmayacak ÅŸekilde bu etkinlikten muaf tutuldu. Okul görevlileri, cinsiyet ayrımcılığına neden olmamak için çocukların erkek öğretmenlerle el sıkışmasını da engellediklerini ifade etti.

Bu olay, ülkede tartışmaya yol açtı. Adalet Bakanı Simonetta Sommaruga’nın da aralarında olduÄŸu isimler, el sıkışmasının Ä°sviçre kültürünün parçası olduÄŸunu ifade etti.

VatandaÅŸlık baÅŸvurularından sorumlu komisyonun baÅŸkanı Georges Thüring, “El sıkışmaya karşı gelenlerin entegrasyonundan bahsedebileceÄŸimizi düşünmüyorum. Åžahsen baÅŸvurularını reddederdim. Ancak komisyonun baÅŸkanı olarak, baÅŸvurunun diÄŸerleri gibi düzgün bir ÅŸekilde ele alınabileceÄŸini sizi temin ederim” dedi.

Salı günü Therwil’in baÄŸlı olduÄŸu Basel kantonundaki yetkililer, ailenin vatandaÅŸlık iÅŸlemlerinin askıya alındığını açıkladı.

8 milyon kiÅŸinin yaÅŸadığı Ä°sviçre’de yaklaşık 350 bin kiÅŸi Müslüman. Daha önce Müslüman ailelerinin kızlarının yüzme kurslarından muaf tutulmasını istemeleri, tartışmalara yol açmıştı. Okullarda başörtüsünün yasaklanması ise mahkemede reddedildi.

Kaynak: Ajanslar

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.