Sosyal Medya

Güncel

Madalyasına 66 yıl sonra kavuşan Kore gazisi

Kars Kağızman'da yaşayan 85 yaşındaki Kore gazisi, 66 yıl sonra madalyasına kavuştu...



KARS'ın Kağızman Ä°lçesi'ne baÄŸlı Kümbet Mahallesi'nde oturan Kore gazisi 85 yaşındaki Sertif Abaylı, Kaymakam Musa Üçgül ve Türkiye Muharip Gaziler DerneÄŸi Kars Åžube BaÅŸkanı Yüksel Öztürk'ün giriÅŸimleri ile 66 yıl sonra 'ÅŸeref madalyası'na kavuÅŸtu. Yıkık dökük bir evde eÅŸi Besra ile oturan 7 çocuk babası Sertif Abaylı,"Devletimden bir isteÄŸim yok. Allah ülkemize zeval vermesin. Ãœlkemize sahip çıkın, zor günlerden geçiyor" dedi.

Kağızmanlı Sertif Abaylı, 19 yaşında gittiği askerliği sırasında Birleşmiş Milletler kararı ile Türkiye'den Kore'ye giden taburdaki askerlerden biri oldu. 25 Eylül 1950 tarihinde Türkiye'den yola çıkan birlik yaklaşık 1 ay sonra Güney Kore'deki BM kuvvetlerine katıldı. Türk askeri Kuzey Kore birliklerinin püskürtülmesinde önemli rol oynadı.

Türk askerinin kahramanlık destanı Güney Kore Cumhuriyeti tarafından unutulmadı. Kağızman Kaymakamı Musa Üçgül ve Türkiye Muharip Gaziler DerneÄŸi Kars Åžube BaÅŸkanı Yüksel Öztürk giriÅŸimleri sonucu  Güney Kore Cumhuriyeti tarafından 66 yıl sonra gönderilen'ÅŸeref madalyası' Kore Gazisi Sertif Abaylı'ya verildi. Kaymakamlık binasında Musa Üçgül'ün elinden geç gelen ÅŸeref madalyasını alan Sertif Abaylı'nın mutluluÄŸu yüzünden okundu.

Eşi Besra Abaylı ile Kümbet Mahallesindeki yıkılmak üzere olan bir evde yaşayan Kore Gazisi savaşta 3 kurşun yarası aldığını anımsattı.

15 günlük bir tedaviden sonra tekrar savaşa katıldığını anlatan Abaylı, şöyle dedi:

"Aldığımız baÅŸarılar ile ülkemizi gururlandırdı. 3 katlı gemiyle 18 günde Türkiye'ye döndük. Devletimden bir isteÄŸim yok. Allah ülkemize zeval vermesin, birlik beraberlikten ayrılmayın. Ãœlkemize sahip çıkın, zor günlerden geçiyoruz." 

Besra nine ise 62 yıllık eÅŸi Sertif Abaylı'nın gözlerinin çok az gördüğü için evlerini onaramadığını söyledi. Besra Abaylı, "Odamızın duvarı açılmış. Kar ve yaÄŸmur suları her yağışta içeri doluyor. Gazim gururundan söyleyememiÅŸ. Kaymakamımız evimizi onarır mı acaba?" diye konuÅŸtu

Kaynak:DHA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.