Sosyal Medya

Güncel

Görmez: İranlı hacı adaylarına biz vesile olduk

Diyanet İşleri başkanı Mehmet Görmez İranlı hacı adaylarının bu sene Hacca gitmesine bizim hakemliğimiz vesile oldu.



Kanal 7 ekranlarında Mehmet Acet'in sunduÄŸu Ä°skele Sancak programına Diyanet Ä°ÅŸleri baÅŸkanıMehmet Görmez konuk oldu. Görmez bu sene Ä°ranlı hacı adaylarının hac ibadetlerini yapmalarına Türkiye'nin arabulucu olduÄŸunu söyledi.

İşte Görmez'in o açıklamaları:

Tekfir etmeyen, kendisi gibi düşünmeyen bütün Müslüman kardeÅŸlerini Müslüman kabul eden, mezhebi beÅŸeri mektepler olduÄŸunu bilen, gören, onu ilahi bir nizam olan dinin yerine geçirmeyen, ama sahip olduÄŸu bu farklılıkları da birliktelik içerisinde, bir bütünlük içerisinde taşıyan bir anlayışa sahip. Onun için Türkiye’nin, Türkiye’deki ilim adamlarının, fikir adamlarının, yöneticilerin, siyaset adamlarının bu anlayışı seslendirmelerini ben çok önemli buluyorum. 

BEN HER ŞEYİ Şİİ ALİMLERİN YÜZÜNE SÖYLEDİM

Ä°fade ettiÄŸiniz gibi Ä°ran’ı ziyaret ettiÄŸimde, gıyabında herhangi bir Åžii kardeÅŸimizle ilgili söyleyeceÄŸim her ÅŸeyi ben bizatihi bütün Åžii alimlerin yanında yüzlerine söyledim. 

"AYNI RAHMANA SECDE EDÄ°YORUZ"

Kerbela onlar için, Åžii kardeÅŸlerimiz için nasıl bir hüzün teÅŸkil ediyorsa, bizim için de öyle bir hüzün teÅŸkil ediyor. Muharrem onlar için neyse, bizim için de odur. Ehlibeyt onlar için neyse bizim için de odur. Siyasi yorum olarak Hazreti Peygamberden sonraki Ä°slam dünyasının ÅŸekilleniÅŸiyle ilgili farklı anlayışları var, bu farklı anlayışın bir akide haline geldiÄŸini hepimiz biliyoruz. Ama bunu da o kardeÅŸlerimizin tercihi olarak deÄŸerlendiriyoruz. Orada mesela, bu ziyaret çok da eleÅŸtirildi aynı zamanda bazı kardeÅŸlerimiz tarafından, onu da hoÅŸgörüyle karşılıyorum. Ama biz bunu temsil etmeye devam etmek zorundayız. Yani bir vakit namazı geldiÄŸinde benim arkamda hep birlikte saf durdular, namaza durduk. AkÅŸam namazı geldiÄŸinde de onlardan bir Ayetullahı ben hassaten buyurun siz kıldırın dedim, çünkü biz aynı Rahman’a secde ediyoruz. Aynı Rabbin huzurunda rükûa varıyoruz. Dolayısıyla bundan dolayı pek çok kardeÅŸimiz bunu eleÅŸtirdi, kınadı, yazılar yazdılar vesaire. Ama ben bunun doÄŸru olmadığını düşünüyorum, bizim bu birlikte ısrar etmemiz lazım. 

Ä°RAN HAC BAKANI BÄ°ZÄ°M ARABULUCU OLMAMIZI Ä°STEDÄ°

Bir hususa daha deÄŸinmek isterim; mesela bu sene özellikle Suudi Arabistan BüyükelçiliÄŸinin Ä°ran’da saldırıya uÄŸramasından sonra diplomatik iliÅŸkiler kesildiÄŸi için, iki ülke arasındaki diplomatik iliÅŸkiler kesildiÄŸi için hac yapıp yapamayacakları bir tartışma konusuydu. Ä°ran Hac Bakanı heyetini göndererek bizim bu noktada aracılık yapmamızı istediler. Ben konuyu çok önemsedim, çünkü birleÅŸtiÄŸimiz bir yer kaldı, o da Kabetullah’ın etrafında tavafta bütün renklerimiz, bütün ırklarımız, bütün anlayışlarımız, mezheplerimiz hamdolsun hala tavafta buluÅŸabiliyor, Mescid-i Nebevi’de buluÅŸabiliyor. EÄŸer buradaki buluÅŸmayı da kaybedersek, o zaman gelecek nesiller açısından daha tehlikeli olacak diye düşündüm. DoÄŸrusu konuyu bizzat Sayın CumhurbaÅŸkanımıza arz ettim, çünkü beni aÅŸan yönleri vardı, çok önemliydi.

SÄ°YASET VE Ä°BADET BÄ°RBÄ°RÄ°NE KARIÅžTIRILMASIN

Sonra önemli teÅŸebbüsler oldu. Amerika’daki açılışta Suudi Arabistan Hac Bakanı bizzat arayarak biz kararımız ÅŸudur, siyasetle ibadeti asla birbirine karıştırmayız, karıştırmak istemiyoruz, Ä°ranlı kardeÅŸlerimiz Dubai’deki BüyükelçiliÄŸinden vizelerini almaya baÅŸlasınlar, ben de ÅŸu anda yazılarımı onlara yazdım dedi ve ben de çok sevindim. Hakikaten bizim…

Mehmet Acet: Hakemlik rolü Türkiye adına yapmış oldunuz. 

DÄ°YANET Ä°ÅžLERÄ° BAÅžKANI MEHMET GÖRMEZ:  Evet, asla bundan vazgeçmememiz gerekiyor. Dünyanın neresinde olursa olsun farklı anlayışlar arasında bir ihtilaf çıktığı zaman o ihtilafı çözebilecek anlayışı bizim asla kaybetmememiz gerekir diyoruz. 

"CENABI HAKK LÜTFEDECEK DİYE DÜŞÜNÜYORUM"

Mehmet Acet: Bu sözlerinizden ÅŸunu da çıkarmış olduk: Ä°ranlı hacı adaylarının kutsal topraklara, Kâbe’ye, Kabetullah’a gitmeleri Türkiye’nin arabuluculuÄŸu sayesinde bu gerçekleÅŸecek. 

Tamamen reddedilmiÅŸ ve engellenmiÅŸ deÄŸildi, ama gecikmeler vardı, tereddütler vardı. Hamdolsun o tereddütler ortadan kalktı, bu sene yine birlikte Sünni’siyle, Åžii’siyle, bütün mezhepleriyle hep birlikte Kabetullah’ın etrafında hiç olmazsa o tevhidin vahdetinde birleÅŸmeyi Cenabı Hakk lütfedecek diye düşünüyorum.

 

 
 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.