Sosyal Medya

Güncel

Bild: Merkel ortağını dinlemedi

Alman gazetesi Bild, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hakaret içeren şiiri nedeniyle komedyen Jan Böhmermann hakkında soruşturma açılmasına ilişkin Alman hükümetinin aldığı kararın perde arkasını yazdı.



Almanya'da Bild gazetesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hakaretler içeren şiiri nedeniyle ZDF kanalından komedyen Jan Böhmermann hakkında soruşturma açılmasına ilişkin kararın perde arkasını yazdı.

DHA'nın haberine göre, Almanya BaÅŸbakanı Angela Merkel‘in, Türkiye’nin talebine hükümetçe yeÅŸil ışık yakması, koalisyon ortakları arasında krize neden oldu. 

'Salı günü karar verildi'

Bild'in haberine göre, Türkiye’nin baÅŸvurusuna iliÅŸkin karar Salı günü alındı.

Almanya BaÅŸbakanı Merkel, varılan kararı ÇarÅŸamba günü açıklayacaktı. Koalisyon ortağı SPD’den itirazlar geldi. Adalet Bakanı Heiko Mass, basın ve ifade özgürlüğüne dikkat çekerek, Jan Böhmermann’a dava açılmasının doÄŸru olmayacağını söyledi, karara karşı çıktı. 

Bunun üzerine Merkel kararın açıklanmasını erteledi. Cuma gününe kadar yoÄŸun telofon trafiÄŸi yaÅŸandı. SPD, sanatçıların tepkisinden ve CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın istediÄŸi zaman Almanya’da kendisini eleÅŸtirenlere dava açabileceÄŸi izleniminin oluÅŸmasından çekindi.

'Son sözü Merkel söyledi'

Merkel’in yakın çevresine dayanarak karar aÅŸamasını yazan Bild, tartışmanın sonunda Merkel’in masaya yumruÄŸunu vurarak, SPD’nin karşı çıkmasına raÄŸmen, yargılamaya izin verilmesi kararını verdiÄŸini yazdı.

Merkel’in basın toplantısıyla kararı açıklamasının hemen ardından, DışiÅŸleri Bakanı Frank Walter Steinmeier ve Adalet Bakanı Heiko Maas kendilerinin farklı düşündüğünü ve kararı Merkel’in verdiÄŸini duyurdu.

Steinmeier ve Maas, Merkel’in basın toplantısının hemen ardından yaptıkları açıklamada, “Bu zor bir karardı. Her iki durum için de geçerli sebepler vardı. SPD’li üyeler, titiz bir incelemenin ardından, yargılamaya izin verilmemesi yönünde görüş belirtti. Oylamada eÅŸitlik durumunda son karar BaÅŸbakanın. Biz soruÅŸturma izninin verilmemesi gerektiÄŸi görüşündeydik. Ä°fade, basın ve sanat özgürlüğü bizim anayasamızın koruması altındadır” ifadelerini kullandı.

İlk kez ortağına karşı çıktı

Bild, BaÅŸbakan Merkel’in ilk kez hükümet ortağının istemediÄŸi bir ÅŸeye karar verdiÄŸini yazdı. Koalisyon anlaÅŸmasında, görüş ayrılığı durumunda son sözün BaÅŸbakana ait olduÄŸunun yer aldığına vurgu yapan gazete, böyle bir ÅŸeyin ilk kez yaÅŸandığına dikkat çekti.

Bir hükümette ortaklardan birinin diğerine rağmen karar almasının koalisyonun sonu anlamına geldiği yorumunu yapan Bild, ancak hiç kimsenin şu anda hükümetten ayrılmayı düşünmediğini, kamuoyu yoklamalarının partiler açısından iyi görünmediğini, "hele hele bir komedyen yüzünden hükümet krizi çıkarmanın kimseye yaramayacağını" yazdı.

Kaynak: DHA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.