Sosyal Medya

Güncel

DAEŞ füzeleri

Son üç ayda Kilis’e otuzdan fazla füze, yüzlerce de mermi atıldı; bu saldırılarda yedi kişi hayatını kaybetti, birçok kişi yaralandı.



Beril DEDEOÄžLU - haber.star.com.tr

DAEÅž, Türkiye sınırına yakın bölgeleri her ele geçirdiÄŸinde silahlarının birazını da Türkiye’ye çeviriyor. Rastgele yollanan füzelerin ilk geldiÄŸi dönemde, bunların ÖSO ile mücadele sırasında rotasını ÅŸaşıran füzeler olduÄŸu varsayımıyla “düşme” sözü kullanılıyordu. Bugün artık füzelerin düştüğünü deÄŸil, atıldığını söylemek durumundayız.

 

Her ne kadar çok belirli bir hedefe yönelik füzeler olduÄŸu söylenemese de, sonuç itibarıyla ÅŸehri hedef alan ve menzili yettiÄŸi ölçüde sivillere zarar verme amacı taşıyan bir saldırı söz konusu. Yaklaşık iki kilometre çapı olan bir alanda etkili olan bu füzeler, kolay taşınabilir ve atış yaptıktan sonra hemen baÅŸka yere taşınabilir aygıtlarla atılıyormuÅŸ; söylenen bu. Hedef sabit olmayınca, füze ateÅŸlendikten sonra bunun bertaraf edilmesini saÄŸlayacak karşı vuruÅŸun hedefi tutturması zor oluyormuÅŸ. Tam bir vur kaç eylemi ve bu haliyle de Türkiye’ye yönelik saldırılar yapıldığı çok açık.

Amaç müdahaleye zorlamak değil

DAEÅž’in ÅŸehirlerde düzenlediÄŸi büyük terör eylemleri, Türkiye’yi DAEÅž’le mücadeleye davet eden, bu örgütün saldırdığı diÄŸer devletlerle Türkiye’yi aynı safa iten, Türkiye ile Avrupa ülkelerini iÅŸbirliÄŸine zorlayan bir ortam yaratmaya yönetmelikti. Tam olarak örgütün amacı bu muydu bilinmez, ancak yarattığı etki bu yönde sonuçları zorladı.

Kilis sınırından yapılan saldırıların ise Türkiye’nin doÄŸrudan global dış iliÅŸkilerini etkilemeye yönelik gibi gözükmüyor. Bu saldırılar daha çok bölgesel nitelikte gibi.

Sınırlarının dışından bir ülkeye füze atılması, esasen savaÅŸ sebebidir. DAEÅž bu saldırılarıyla Türkiye’yi Suriye topraklarına sokmaya çalışıyor desek, Türkiye’nin bu türden bir davete icabet etmek için çok fazla tahrikle karşılaÅŸtığını ve Suriye topraklarına girmeme kararlılığını defalarca gösterdiÄŸini hatırlamamız gerekir.

DAEÅž, muhtemelen Türkiye’nin sadece sınırdan karşılık vereceÄŸini biliyordur. Bu durumda örgüt, yaptığı saldırılarla baÅŸka bir ÅŸey ifade etmeye çalışıyor demektir.

Amaç, dolaylı baskı

DAEÅž, öncelikle ÖSO’nun, yani Türkiye’nin desteklediÄŸi muhalif grubun pek de güçlü olmadığını, sınır bölgesini tutacak kapasitesinin bulunmadığını söylüyor. Bu bir anlamda Türkiye’nin de kendi sınır hattını korumada pek baÅŸarılı olamadığını ima eder. Ancak öte yandan safları DAEÅž’e kaptıran ÖSO’nun Türkiye tarafından daha fazla desteklenmesi gereÄŸi ortaya çıkar diye de füze atışları sıklaÅŸmış olabilir. DiÄŸer bir ifadeyle DAEÅž, Türkiye’nin ÖSO üzerinden dahi olsa Suriye sorunsalından uzak durması uyarısında bulunuyor.

DAEÅž, hesapta hem Suriyeli silahlı Kürt gruplarla, hem rejim güçleriyle, hem Esad rejimiyle, hem de Rusya ile mücadele ediyor. Ama sonuçta DAEÅž, Esad rejiminin varlığını sürdürmesine, Rusya’nın Suriye’de kalmasına, Kürtlerin güçlenmesine ve Türkiye’nin de kendi sınırları içinde kalmasına yol açıyor.

Bu sonuca raÄŸmen DAEÅž’in Kilis’e yolladığı füzelerin iÅŸaret ettiÄŸi bir baÅŸka konu daha olabilir. EÄŸer ÖSO sınır bölgesini denetimde tutamayacaksa, Türkiye DAEÅž’le mücadele adına Suriye’ye girmeyecekse ve örgütle mücadele eden güçler de bu hatta etkili olamayacaklarsa, o zaman Türkiye kendi güvenliÄŸi için baÅŸka bir grupla iÅŸbirliÄŸine yönelebilir. Ãœstelik seçenek de fazla yok; DAEÅž’le mücadele edebilecek gruplar belli.

Amacı kestirmek kolay değil ama eylemlerin etkileri bakımından sanki DAEŞ Türkiye için Suriyeli Kürt grupları işaret ediyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.