Sosyal Medya

Genel

Ablukanın kalkması işgali bitirir mi?

Kamuoyuna bunun izahı nasıl yapılacak? Çünkü İsrail dün ne idiyse bugün ne ise yarın da aynı olacak. Değişen bir şey yok. Van minütin ise artık bir anlamı kalmadık. Fakat belleğe kazınmış olanlar unutulamıyor.



Ali Haydar Haksal - Milli Gazete

 

Ä°sraÄ°l ile iliÅŸkiler artık rayına oturmuÅŸ gibi görünüyor. Her ÅŸey yolunda. Türkiye zorunlu bir birlikteliÄŸe razı görünümünde. Ancak genelde Müslüman özelde de Türkiye kamuoyu sorunu var. Çünkü  kimi sorunların izahı oldukça zor.

Türkiye kamuoyu van minütten beri belli bir eksende duruyor. Bu, iktidar açısından önemli bir süreç oluÅŸturdu. Güç kazandırdı. Bu çıkış belli kimi gerilimler de oluÅŸturdu. Görünürde böyle idi. Ä°srail ile zorunlu iliÅŸkilerin kaçınılmazlığında hatta artan ticaretin üstünü örten söz konusu çıkış olduÄŸu yerde duruyordu: Van minüt!.. Suriye bataklığı ile Türkiye’nin kapana sıkışması ile artık üstü örtülemeyecek bir sürece girildi. Bu Türkiye açısından bir zorunluluk. Dört bir yandan kuÅŸatılmışlık, yalnızlaÅŸma Türkiye’yi adeta Ä°srail’in kıyılarına itti.

Kamuoyuna bunun izahı nasıl yapılacak? Çünkü İsrail dün ne idiyse bugün ne ise yarın da aynı olacak. Değişen bir şey yok. Van minütin ise artık bir anlamı kalmadık. Fakat belleğe kazınmış olanlar unutulamıyor. Çünkü tarih bu gibi şeyleri asla unutmaz. Kendi aynasının bir yerine kaydını geçirir. Yazılı ve görsel medya bunu çoktan tarihe kazımış bulunuyor. Ne yaparsanız yapın karşınıza çıkar.

İsrail, çevresindekiler ve Müslüman dünya ve dünya kamuoyu ile âdeta oynuyor. Gözlerinin içine baka baka.

İsrail işgalini sürdürüyor. Filistinlilerin mülklerine el koyuyor. Evlerini yıkıyor. Mescidi Aksa kuşatmasını sürdürüyor. Acımasızca Filistinlileri çocuk yaşlı ve kadın demen öldürüyor. Üstelik bunu dünya kamuoyuna göstere göstere yapıyor.

Mavi Marmara olayından sonra gerilimler artıyor gibi görünse de Amerika’nın el koyması sonucu göstermelik bir özür ile donduruldu. Mavi Marmara tazminatı konusu da çözülmüş gibi. Geriye Gazze kuÅŸatması kalmış gibi görünüyor bunun da bir yolla bir kamuflaj ile halli gerçekleÅŸebilir.

Sorun, Türkiye kamuoyunun tatmini. Muhafazakâr medyanın renk ve tavır değiştirmede üstüne yok. İsrail ile kol kola olmanın faziletleri üzerine yoğunlaşılacak. Bu kutlu birlikteliğin getireceği sonuçlar bir bir sıralanacak. Sıralandı bile. Artık bütün Akdeniz limanları Filistinlilerindir, yüzlerce limanı olacak gibi. Ve hatta artık İsrail bu büyük çıkış karşısında bize bağımlı hâle bile gelebilir. Bizim sözümüzden çıkmaz, dur deyince duracak, kalk deyince kalkacak gibi! İsrail ile birlikte olmanın ne kadar hayırlı ve iyi olacağının türlü yorumlarında bulunulur. Bulunulmaya başlandı bile.

Dünyevilik insanın gözleri kör, kulaklarını sağır eder, kalplerini karartır. Dünya tamahı, iktidar nimetlerinden vazgeçememe baÅŸlıca sorunları. Müslümanlar kendilerine rakip ve ölçü aldıklarının aynı hayat tarzını sürdürüyorlar. Tüketimde, lükste, aşırılıklarda onlardan geri kalmıyorlar. Müslüman burjuva merkez ve sahilden içeri çekildi. VaroÅŸların çevresinde Müslüman burjuvanın AVM’leri, çarşıları, lüks otelleri, muhafazakâr plajları, kapalı havuzlu otelleri vs. gibi.

Bu kesim ne diye Filistin’i, Kudüs’ü, Mescidi Aksa’yı kendine dert edinsin ki. Mevcut saltanatını ne diye bozsun ki. Nasılsa yerli halkın kadınları artık başörtülü, istediÄŸi kurumda görev alabiliyor, altında da lüks arabaları var.

Müslüman olmak, İslâm bilincini taşımak dert sahibi olma sorumluluğudur. Dünyalıklardan vazgeçme, fedakâr olma, tüketim çılgınlığına kapılmadan kapitalizmi güçlendirmeme gibi bir yol tercihi gerekir. Kendi yangınına yakıt taşımama bilinç ve erdemi gerekir.

Artık örtünmenin de bir anlamı kalmadı. Örtünme sadece saç ve baÅŸ örtme ile öne çıkıyor giderek. Gerisi frapanlara taÅŸ çıkartıyor. Tüketimde batıcı, kapitalist ve liberal burjuvayı çoktan geçtiler. Artık ne BaÄŸdat Caddesi’nin ne BeÅŸiktaÅŸ’ın ne ÅžiÅŸli’nin ve Etiler’in bir anlamı ve deÄŸeri var. Filistin ne ki, Mescid-i Aksa neyimize ki noktasına doÄŸru hızla gidiliyor. Belki artık onların bize verdiÄŸi zararlar bile konuÅŸulup tartışılacak. Ne yazık ki böyle bir durum var.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.