Sosyal Medya

Güncel

Hakim, Savcı ve Avukatlar İçin Yeni Düzenleme

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, hakim, savcı ve avukatlar için yeni bir düzenleme yapıldığını belirtti.



Uluslararası Hukuk KliniÄŸi Sempozyumu, Ankara Hakimevi’nde baÅŸladı. Sempozyumun açılış konuÅŸmasını yapan Adalet Bakanı BozdaÄŸ, iyi kanunun kötü hukukçular elinde kötü sonuçlar vereceÄŸini, kötü kanunların da iyi hukukçular elinde çok iyi sonuçlar vereceÄŸini belirterek, “Kanun iyi hukukçu da iyi olursa sonuçların çok daha iyi olacağı ise hiç şüphe götürmez bir gerçektir. Pozitif hukuka hayat veren uygulayıcıların kendisidir. Yargıya güven ve yargıdan memnuniyet noktasında da bir dizi çalışmayı Yargı Reformu Strateji Belgesi kapsamında Türkiye kamuoyuyla paylaÅŸtık ve ÅŸimdi onları yürütüyoruz. Belki ÅŸuanda Türkiye kamuoyu bu çalışmaların ne anlama geldiÄŸi konusunda farklı kanaatlere sahip olabilir ama biz biliyoruz ki bunların hepsini bir araya getirdiÄŸimizde sonuçları bakımından yargıya güven ve yargının hizmetlerinden memnuniyet vatandaşımızın yargıyı denetlemesi ve yargının hesap verebilirliÄŸinin güçlendirilmesi bakımından son derece önemli adımlardır. Adliyelerin her yıl faaliyet raporu yayınlaması ve bu raporu internetten ilan etmesi kendisini halkın denetimine açması bakımından son derece önemlidir. Bu ÅŸeffaflaÅŸma bakımından da, hesap verilebilirlik bakımından da, Türkiye açısından da son derece önemli bir adımdır” diye konuÅŸtu.

“BU SÄ°STEM DÃœNYADA DA Ä°LK OLACAKTIR”

Yargıda zaman yönetimi konusunun ayrı bir öneme sahip olduÄŸuna da deÄŸinen BozdaÄŸ, “Uzayan yargılamalar, geciken adalet, çok fazla zaman kaybı ve fazlaca harcama yapılması hepimizi rahatsız etmektedir. Onun için yargının 2017’den itibaren önüne gelen her uyuÅŸmazlıkla ilgili vatandaşımıza iÅŸini ne zaman içerisinde sonlandıracağına dair bir belge vermesi dönemine geçilecektir ki, o da yargının vatandaÅŸ tarafından denetlenmesi ve yargının aldığı iÅŸi bitireceÄŸi konusunda kamuoyuna taahhütte bulunması ve kendisine iÅŸe düşüne taahhütte bulunması son derece önemlidir. Hem hızlandıracak hem de herkesi kendi iÅŸine daha iyi sarılmasına sahip çıkmasına yol açacaktır. Adli Veri Bankası dediÄŸimiz bankada yargının her yıl deÄŸil, her gün adeta tomografisini çekecek çok güçlü bir sistemi hayata geçiriyoruz. Bu sistem dünyada da ilk olacaktır” ifadelerini kullandı.

“BU NE YÖK’ÃœN İŞİNE KARIÅžMAKTIR, NE HUKUK FAKÃœLTELERÄ°NÄ°N"

YÖK BaÅŸkanlığı ile Adalet Bakanlığı’nın ortak çalışmalar yürütme kararı aldıklarını hatırlatan BozdaÄŸ, “YÖK BaÅŸkanlığı hukuk fakültelerine kota koydu ve ilk 150 bine giren öğrenciler arasından hukuk fakültelerine öğrenci alınacağını açıkladı. Bu son derece önemli ve somut bir geliÅŸmedir. Öğrenci kalitesini saÄŸlama konusunda bunun son derece önemli olduÄŸuna inanıyoruz. Hukuk fakültelerinin eÄŸitim sistemi üzerinde de hep beraber durmamız lazım. Adalet Bakanlığı olarak bizim hukuk eÄŸitimi konusuna doÄŸrudan müdahil olmamız elbette doÄŸru deÄŸil. Ama hukuk eÄŸitimi alanların en fazla istihdam eden bakanlık olarak bizim de istihdam ettiÄŸimiz kiÅŸilerin iyi yetiÅŸmesi hususunda söz söyleme hakkımız olduÄŸuna inanıyoruz. O nedenle bu ne YÖK’ün iÅŸine karışmaktır ne hukuk fakültelerinin iÅŸine karışmaktır. Bu bizim ihtiyaçlarımızı YÖK’e ve hukuk fakültelerimize iletmek ve ihtiyaçlarımız doÄŸrultusunda da eÄŸitimin ÅŸekillenmesine katkı vermek anlamını taşır” deÄŸerlendirmesinde bulundu.

“AVUKATLIÄžI DA SINAVA BAÄžLAMIÅž OLACAÄžIZ”

Bakan Bozdağ, konuşmasına şöyle devam etti:

“Hakim, savcı ve avukatlarımızın birlikte bir sınava tabi tutulmasının, ayrı bir avukatlık, hakimlik ve savcılık sınavı yerine tek bir sınava girmesi, bunlardan hakim savcı sınavının mülakatına girenlerin oraya geçmesi, diÄŸerlerinin avukatlık stajına devam etmesi tabi belli bir limit konulması suretiyle önümüzdeki dönemde üzerinde duracağımız önemli konulardan biridir ve bu konuda ciddi adım atacağız. Avukatlığı da sınava baÄŸlamış olacağız. Orada belli bir kaliteyi tutturmak için de gerekli alt yapıyı oluÅŸturacağız. Hakim ve savcı yetiÅŸtirilmesinde de, hakim ve savcı yardımcılığı müessesesini yeniden ihdas etmeyi tartışıyoruz. Çünkü sadece akademide verilen eÄŸitim ve adliyelerde görülen kısıtlı teorik eÄŸitimle beraber iyi sonuçlar alamadığımızı görüyoruz. Bunun yerine her hakimin yanına hakim adayı, her savcının yanına savcı adayını yardımcı olarak atayıp, bir kiÅŸinin bir kiÅŸiyi yetiÅŸtirdiÄŸi adeta bir usta çırak iliÅŸkisini bizim devreye sokmamız lazım.”

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.