Dünya
'Kırım Tatar Milli Meclisi'ni yasaklamak, Kırım Tatar halkına savaş ilan etmektir'
Kırım Tatar Milli Meclisi'nin faaliyetlerini durdurma kararına Kırım cephesinden ilk tepki geldi.
Rusya'nın Kırım'a atadığı savcı Natalya Poklonskaya, Kırım Tatar Milli Meclisi'nin faaliyetlerini durdurma kararı almıştı. Konu ile ilgili Kırım Tatar halkının lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu'ndan bir açıklama geldi.
Litvanya'nın başkenti Vilnius'taki Dünya Kırım Tatarları Kongresi'ne katılan Kırım Tatar halkının lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Rusya'nın Kırım'a atadığı savcı Natalya Poklonskaya'nın kararına tepki gösterdi.
Kırımoğlu, "Bizi aşırı bir terörist grubu ilan ederek Kırım Tatar halkı tarafından seçilen hükümet organı olan Milli Meclis'i yasakladılar. Kırım Tatar Milli Meclisi'ni yasaklamak, Kırım Tatar halkına savaş ilan etmektir. Meclisimizi yasaklamak, Kırım Tatarlarını yasaklamak manasına gelir" dedi.
"YALAN HABERLER YAPAN RUS BASININ GERÇEK HABERLERİNE BİLE ARTIK İNANILMIYOR"
Rus basınının Kırım Tatar liderleri ve kurumları hakkında propaganda yaptığını belirten Kırımoğlu, "Yalan haberler yapan Rus basının gerçek haberlerine bile artık inanılmıyor. Kırım Tatar halkının liderlerinin hedef alınmasını ise normal karşılıyorum. İşgalcilere karşı esas en büyük direnişi gösteren bizleriz. O yüzden bizi lekelemeye çalışıyorlar" şeklinde konuştu.
Kırım'da baskıların her geçen gün arttığını ifade eden Kırımoğlu, "İnsan haklarının ihlalleri devam ediyor. Evlere baskınlar, aramalar yapılıyor, bunlar normal hale geldi. İnsan hakları ihlallerinin daha da artacağını tahmin ediyoruz" dedi.
"ÖLÜM KALIM SAVAŞINDA" TÜRKİYE'NİN DAİMA YANIMIZDA OLMASI ÇOK ÖNEMLİ
Türkiye'nin desteğini her zaman yakından hissettiklerini belirterek Türkiye ile Ukrayna arasındaki dostane ve iyi ilişkilerin devam etmesi gerektiğini vurgulayan Kırımoğlu, "ölüm kalım savaşında" Türkiye'nin daima yanlarında olmasının çok önemli olduğunu belirtti.
Türkiye'de bazı siyasetçilerin Rusya ile yakınlaşma girişimlerinde bulunduğuna işaret eden Kırımoğlu, "Sanki Rusya onurlu bir şey yaptı da, bazıları pişman oldu. Türkiye'nin hava sahasını ihlal ettiler, Türkiye de gereken şekilde davrandı" ifadesini kullandı.
SAVCI POKLONSKAYA KÄ°MDÄ°R?
Kırım Başsavcısı Natalya Poklonskaya, bu göreve Mart 2014'te Kırım'ın referandum sonucu Rusya'ya bağlanmasının ardından getirildi. Öncesinde albay rütbesine denk gelen Baş Adalet Danışmanı olan Poklonskaya, bu göreve geldikten sonra Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından 3'üncü Sınıf Adalet Danışmanlığına yani, tümgeneralliğe yükseltildi.
Natalya Poklonskaya, Voroşilovgrad'ın Mikhailovka Köyünde 18 Mart 1980'de doğdu. Daha sonra 1990 yılında ailesi Kırım'ın Evpatorya şehrine taşındı. Poklonskaya 2002 yılında Yevpatoria İçişleri Üniversitesi'nden mezun oldu. Mezuniyetinin ardından, başlangıçta Kırım Cumhuriyeti Cumhuriyet Savcısı Vekili bir asistan savcı olarak hizmet vererek, Ukrayna Savcılığında çalıştı. 2002-2006 yılları arası, Kırım'ın Krasnogvardeisky ilçesinde avukat yardımcısı ve 2006-2010 yıllarında Yevpatoria avukat yardımcısı oldu. 2010 ve 2011 yılları arasında organize suç ile ilgili sorumlu olan Kırım Savcılığında gözetim kolluk biriminin başkan yardımcısı oldu. 2011 yılında Simferopol'de Kırım Yüksek Konseyi'nin eski başkan yardımcısı Ruvim Aronov'un yüksek profilli davasında savcı olarak görev yaptı. Aynı yıl, Simferopol ilçesinin çevre savcı görevine atandı. Bunu takiben, üst düzey bir savcı olarak Kiev Ukrayna Başsavcılığı görevine getirildi.
Poklonskaya, Ekim-Aralık 2012 tarihlerinde, Kırım Temyiz Mahkemesi davası ile savcıların başkanı olarak çalıştı ve daha sonra Aralık 2012'den Mart 2014 yılına kadar, duruşma öncesi soruşturma ve ceza davalarında kolluk gözetimi ile savcılık yönetim Denetimle ilgili İçişleri Genel Müdürlüğü 2. bölümünde bir üst düzey avukat oldu. 25 Şubat 2014'te "neo-faşistlerin serbestçe sokaklarda yürüdüğü bir ülkede yaşamaktan utanç duyduğunu" ifade ederek istifasını sundu. İstifası kabul edilmedi. Bunun yerine, kendisine bir tatil verildi ve ailesininde yaşamış Kırım'a gönderildi. Poklonskaya'ya, Simferopol'deki Kırım hükümetine yardım etmesi teklifinde bulunuldu. Kırım Özerk Cumhuriyeti'nin Ukrayna'dan bağımsızlık arayışında iken, 11 Mart tarihinde Kırım Özerk Cumhuriyeti Başsavcısı olarak atandı. Savcılık görevine atanmasından sonra, Kırım'da, Berkut üyelerine karşı işlenen şiddet içeren saldırılara ilişkin bir soruşturmada yer aldı. Poklonskaya, aynı zaman zarfında, anayasal düzeni devirmek veya devlet iktidarını ele geçirmek için komplo içinde olduğu iddiası nedeniyle Ukrayna İçişleri Bakanlığı'nın internet sitesinde aranan bir suçlu olarak yer aldı. Rusya Federasyonu Konseyi ise Poklonskaya karşı suçlamaları bir "blöf" olarak gördüğünü ilan etti. 27 Mart günü, Rusya Başsavcısı Yuri Chaika, Poklonskaya'ya Kıdemli Adalet Müşavirliği rütbesi verildiğini açıkladı. Eşinden boşanan Poklonskaya'nın bir kızı var. Poklonskaya'nın anne ve babası da Kırım'da yaşıyor. Dedeleri, İkinci Dünya Savaşı sırasında ölen Poklonskaya'nın Alman işgalinden sonra hayatta kalan tek kişi büyükannesi.
Henüz yorum yapılmamış.