Sosyal Medya

Dünya

ABD kömür dönemini kapattı

ABD'de televizyondan ampullere birçok elektirikli aletin güç kaynağının elde edilmesinin ana unsuru kömür tahtını kaybediyor.



Dünyanın en büyük ekonomisi ABD'de kömür, 66 yıllık tahtını kaybediyor. Enerji Enformasyon Ajansı'na (EIA) göre kömür, kayıtların tutulmaya başlandığı 1950'den bu yana ilk kez 2016'da enerji üretimini başlıca kaynağı olamayacak.

EIA'nın hazırladığı raporda, "Kömür ABD'de onlarca yıldır elektrik üretmek için baskın bir enerji kaynağı olmuştur. Ancak 2016 yılında ilk kez doğal gaz yakıtlı enerji üretimi kömür bazlı üretimin önüne geçecek' öngörüsünde bulunuldu.

KÖMÜR İFLASIN EŞİĞİNDE

Kömürün tahtının sallanmasının ilk kurbanı dünyanın en büyük ikinci kömür üreticisi olan Peabody Energy oldu. Kömür devi iflasın eşiğine geldi. ABD merkezli ve 26 ülkede faaliyet gösteren Peabody Energy, iflas mahkemesine başvurdu.

Şirketten yapılan açıklamada iflas eşiğine gelinmesi kömür sektöründeki durgunluk ve devlet sektöründeki maliyetli denetimlere bağlandı.

EIA ise Peabody'nin "Chapter 11" başvurusunda bulunmasını alternatif maliyetler ile çevresel kaygılara dayandırdı.

ABD'de demiryolu taşımacılığının en önemli unsuru olan kömür nakliyatı yılın ilk çeyreğinde yüzde 31 oranında düştü. Bu gelişmelerden olumsuz etkilenecek şirketlerin başında demiryolu devi CSX geliyor.

 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.