Sosyal Medya

Güncel

Sert rapor kabul edildi

Kürt sorunu ve basın özgürlüğü gibi konularda Türkiye’ye sert eleştiriler yönelten İlerleme Raporu Avrupa Parlamentosu'nda kabul edildi. Oylama öncesinde konuşan AB Bakanı Bozkır, raporu iade edeceklerini söylemişti.



Avrupa Parlamentosu Türkiye Rapörtörü Kati Piri tarafından hazırlanan Türkiye ilerleme raporu, Avrupa Parlamentosu'nda yapılan oylamada kabul edildi.

Son dönemin en sert ifadelerini içeren raporda büyük ölçüde; Türkiye'de ifade ve medya özgürlüğü, Kürt sorunu, GüneydoÄŸu’daki geliÅŸmeler, Türkiye ile AB arasaında sığınmacılar konusunda varılan anlaÅŸma ve Kıbrıs sorunu iÅŸleniyor.

Türkiye'de “demokrasi ve hukuk devletinin gerilediÄŸine” iÅŸaret edilip, medya özgürlüğü alanında yaÅŸanan geliÅŸmeler “kaygı verici” diye tanımlanıyor. Türkiye’de yolsuzlukla mücadeleye öncelik verilmesi, terörle mücadele alanındaki yasal mevzuatın Avrupa Ä°nsan Hakları Mahkemesi (AÄ°HM) kararlarıyla uyumlu hâle getirilmesi talep ediliyor.

GüneydoÄŸu’daki geliÅŸmelerin “kaygı verici” olarak deÄŸerlendirildiÄŸi raporda, Türkiye'nin terörle mücadele hakkının meÅŸru olduÄŸu belirtilmekle birlikte, bu mücadelenin insan hakları ve hukuk devletine saygı çerçevesinde yapılması ve orantılı olması gerektiÄŸi ifade ediliyor.

PKK'nın AB'nin terör örgütleri listesinde olduÄŸu belirtilip, yeniden ÅŸiddete baÅŸvurması da kınanıyor. PKK’ya “silah bırakma, terörist taktiklerden vazgeçme ve taleplerini ifade etmek için barışçıl ve yasal yolları kullanma” çaÄŸrısında bulunuluyor.

Yargı bağımsızlığı, insan haklarına saygı gibi konularda Kopenhag kriterlerinden uzaklaştığı da belirtiliyor.

Akademisyenlerin tutuklanması ve kadına şiddet gibi güncel konularda raporda yer alıyor.

Bozkır, 'İade edeceğiz' demişti

Oylama öncesinde konuÅŸan AB Bakanı Volkan Bozkır, raporun bu haliyle kabul edilmesi durumunda iade edeceklerini söylemiÅŸti. Bozkır, "AP raporu her yıl çıkar. Aslında bu komisyonun aday ülkeler ve Türkiye ile ilgili yayınladığı raporlarla ilgili AP’nin görüşünü yansıtır. AB Komisyonu’nun ilerleme raporlarında olmayan unsurların buraya girmesi tabiatıyla doÄŸru olmaz. GeçtiÄŸimiz yıl, eÄŸer Parlamento’nun Türkiye raporunda bizim kabul edemeyeceÄŸimiz unsurlar olursa bu raporu geçersiz addedeceÄŸimizi, geri göndereceÄŸimizi belirtmiÅŸtik” diye konuÅŸmuÅŸtu.

Kaynak: Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.