Sosyal Medya

Coğrafyamız

Gazze'ye yüzer liman konusunda anlaşmaya varıldı

Geçen hafta İngiltere'de bir araya gelen İsrail ve Türkiye Gazze'ye Türk mallarının girişinin yapılacağı yüzer liman konusunda anlaşmaya varıldı



Gazze ablukasının kaldırılmasına yönelik büyük oranda anlaşmaya varıldı. Kurulacak yüzer limanla Türk malları Filistinlilere ulaşacak.

Uluslararası diplomatik kaynaklardan edinilen bilgilere göre, Türkiye ile Ä°srail arasındaki son toplantı geçtiÄŸimiz hafta Ä°ngiltere’nin BaÅŸkenti Londra’da gerçekleÅŸtirilirken, taraflar neredeyse anlaÅŸmanın metni üzerinde dahi anlaÅŸma saÄŸladı.

Türkiye’yi DışiÅŸleri Bakanlığı MüsteÅŸarı Feridun SinirlioÄŸlu, Ä°srail’i ise BaÅŸbakan Benjamin Netanyahu'nun özel temsilcisi Joseph Ciechanover ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Jakop Nagel'in temsil ettiÄŸi görüşmelerde üzerinde pürüz bulunan 2 konunun bulunduÄŸu bildirildi.

Ä°KÄ° PÃœRÃœZ VAR

Bu konulardan ilki, Gazze ambargosunun Türkiye bayraklı gemilere yönelik olarak kademeli olarak kaldırılması konusu oldu. Taraflar Gazze açıklarında bir yüzer liman oluşturulması konusunda büyük oranda uzlaşıya vardı. Ancak temel anlaşmazlık konusu söz konusu limanın denetimiyle ilgili oldu.

Tel Aviv yönetimi yüzer limanın denetiminin İsrail tarafından gerçekleştirilmesini istedi. Ankara ise denetimin BM gibi uluslararası bir organizasyon tarafından gerçekleştirilmesini talep etti.

İkinci konu ise, Gazze'ye enerji sağlanması hususu oldu. Türkiye kente yüzer elektrik santrali gönderilmesinin şart olduğunu bildirdi. Ancak İsrail tarafı bu santralın denetimi konusunda da tek yetkili olmak istedi. Ankara, söz konusu santralin ise yine uluslararası bir yapı tarafından denetlenmesi gerektiğini vurguladı.

TÜRKİYE'NİN ÜÇ ŞARTI

- Türkiye'nin Ä°srail'le barışması için sunduÄŸu birinci ÅŸart özürdü. Netanyahu Mavi Marmara katliamından üç sene sonra özür diledi.

- Ä°kinci ÅŸart, katledilenlerin ailelerine tazminat. Ä°srail tazminat ödemeyi de kabul etti.

- ÃœÃ§Ã¼ncü ÅŸart ablukanın kaldırılması. Londra’da bu konuda önemli ilerleme kaydedilmiÅŸ oldu.

Deniz Haber Ajansı

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.