Sosyal Medya

Güncel

Türkiye'den AB'ye vize resti

Bakan Bozkır, AB'nin vize serbestisini vermemesi halinde geri kabul anlaşmasını feshedeceklerini söyledi



AB Bakanı ve BaÅŸmüzakereci Bozkır, Avusturya'da yaptığı açıklamada AB’nin vize serbestisini vermemesi halinde geri kabul anlaÅŸmasını feshedebileceklerini belirterek “Bu bir pazarlık. Vize olmazsa geri kabul de olmaz” dedi.

Bozkır, Avusturya’nın baÅŸkenti Viyana'daki temasları kapsamında, geçmiÅŸte Avusturya'nın doÄŸu ve özellikle de Osmanlı Ä°mparatorluÄŸu ile iliÅŸkileri için uzman yetiÅŸtirmek üzere kurulan Viyana Diplomatik Akademisi’nde, Türkiye'nin AB müzakere süreci, vize serbestisi, sığınmacı krizi, Suriye krizi ve bölgesel geliÅŸmeler olmak üzere pek çok konuya deÄŸindi, soruları cevapladı.

"TÃœRKÄ°YE'DEN BAÅžKASI SABREDEMEZDÄ°"

Bakan Bozkır, Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecinin 50-55 yıllık bir geçmiÅŸi olduÄŸunu belirterek, ''Türkiye yerinde baÅŸka bir ülkenin bu kadar uzun sabırla bunu götürebileceÄŸini sanmıyorum. Bu iliÅŸki devam ediyor çünkü her iki tarafın birbirlerinden büyük çıkarları var'' dedi. Türkiye’nin AB üyeliÄŸi için sivil, yargı, askeri alanda 2 bin yasa deÄŸiÅŸikliÄŸi yaptığı bilgisini veren Bozkır, AB tarafından da bakıldığında Türkiye’nin, AB için hareketli bir ekonomik pazar olduÄŸunu, Türkiye’deki genç nüfusun AB için bir avantaj olduÄŸunu, aynı ÅŸekilde Türkiye’nin güçlü ordusunun, süper güç potansiyeli olan AB’nin çıkarına olduÄŸunu ve Türkiye’nin doÄŸal enerji kaynaklarına komÅŸu olmasının yine AB’nin avantajına olduÄŸunu ifade etti.

Volkan Bozkır, Türkiye ile AB iliÅŸkilerinin son dönem kazandığı ivme için de ''Biz bugün iliÅŸkiler yeniden enerji kazanma sürecini yaşıyoruz iliÅŸkilerde. Farklı problemler karşılaşıyoruz ama birlikte çözüm bulabiliyoruz'' diye konuÅŸtu. Sığınmacı krizinin bir deprem etkisi yarattığını kaydeden Bozkır, Avrupalı muhataplarının bu iÅŸin ilk çıktığı yıllarda Türkiye’nin uyarılarına kulak asmadığını, bunun temmuza kadar sürdüğünü ardından bu durumun temmuzdan sonra deÄŸiÅŸtiÄŸini ifade etti. Türkiye’yi ve Avrupa’yı son dönemde sarsan terörün hedefinin hep aynı olduÄŸunu belirten Bozkır, ''Birbirlerini baÅŸkaları üstünden kullanıyorlar ve yeniden Avrupa’yı vurmaya baÅŸladı. Åžimdi tabi herkes üzgün ama bunun karşı mücadelede bilgi paylaşımı gerekli'' ifadelerini kullandı. Konferansın soru-cevap bölümünde Avusturyalılar’dan zor sorular beklediÄŸini dile getiren Bozkır, Türkiye’de basın özgürlüğünün kısıtlandığına iliÅŸkin bir soruya, Türkiye’de çok sayıda gazete basıldığını, pek çok televizyon kanalı olduÄŸunu, twitter’ın yoÄŸun ÅŸekilde kullanıldığını ve her akÅŸam televizyonlarda tartışma programlarının olduÄŸunu aktardı.

''Mustafa Gök, Erdal Süsen, Hatice Duman, Seyithan Akyüz'' gibi isimlerin gazeteci kimliÄŸiyle bomba atma, güvenlik güçlerini yaralama ve ÅŸiddetle anayasal düzeni deÄŸiÅŸtirmeye kalkıştığı için cezaevinde olduÄŸunu belirten Volkan Bozkır, ''Türkiye’de gazeteciler yazdıklarından dolayı içeride deÄŸiller. Avrupa Ä°nsan Hakları SözleÅŸmesi’nin 10.maddesi çerçevesinde ifade özgürlüğünün kısıtlanması konusu. Fransa (son Paris saldırıları), Ä°ngiltere (IRA ile olan durumu sırasında), AÄ°HS'nin ifade özgürlüğüyle ilgili maddelerini askıya aldı ama Türkiye bunu yapmadı'' diye konuÅŸtu.

KIBRIS MESELESÄ°

Enerji baÄŸlamında Kıbrıs meselesine de deÄŸinen Bozkı, ''Türkiye, 40 mil uzaklıkta. Girit 500 mil. Kıbrıs’ta çıkacak gazın Avrupa’ya ulaÅŸması için en uygun yol Türkiye. Enerji de Kıbrıs sorununa yardımcı olacak konulardan bir tanesi'' dedi. Berlin Duvarı’nın yıkılışının bu yıl 27. yıl dönümünün kutlandığını söyleyen Volkan Bozkır, Türkiye’nin AB’ye giriÅŸinin önünde duvarlar olmaması gerektiÄŸini, bu konuda iÅŸbirliÄŸine hazır olduklarını belirtti.

'EÄžER AB VÄ°ZE SERBESTÄ°SÄ°NÄ° VERMEZSE...'

Türk insanının yürekli insanlar olduÄŸunu nisan sonuna kadar 72 kriteri gerçekleÅŸtirebileceÄŸi iradesini ortaya koyduÄŸunu anlatan Bozkır, ''Mayıs ayı başında bu konu AB Komisyonu’nun oradan konseyin, konseyden de parlamentonun gündemine gelecek. Bana göre, Türk vatandaşı vizesiz seyahati hak ediyor. Öğrenciler, iÅŸadamları, sanatçılar gelecek ve yeni biometrik pasaportlarla Europol ile yapılacak iÅŸbirliÄŸi sayesinde endiÅŸe edilecek bir ÅŸey olmadığını düşünüyorum'' diye konuÅŸtu.

Geri kabul anlaÅŸması 3. ülke vatandaÅŸları için Haziran ayında yürürlüğe gireceÄŸini anımsatan ve Avrupa’yı uyaran AB Bakanı Bozkır, ''EÄŸer AB vize serbestisini vermezse biz bu geri kabul anlaÅŸmasını feshedebiliriz. Bu bir pazarlık. Vize olmazsa geri kabul de olmaz'' dedi.

SURÄ°YE KRÄ°ZÄ°

Suriye krizine yönelik bir soruya Bakan Bozkır, her ÅŸeyin ilk dönemlerde daha kolay olduÄŸunu ancak ÅŸimdi ise daha zor olduÄŸunu kaydetti. Suriye'de Esed'i babasının yolundan gitmesine ailesinin yönlendirdiÄŸini dile getiren Bozkır, ''Öncelikle Esad gitmeli. Esad gitmediÄŸi sürece onun bombalarından kaçan o insanlar evlerine dönemeyecekler. Biz Suriye sorunun çözemezsek, terör tehdidi ve düzensiz göç sorunlarıyla karşılaÅŸmaya devam edeceÄŸiz. Bu önce Türkiye’yi sonra da Avrupa’yı vuruyor'' ÅŸeklinde konuÅŸtu.

"FEDERASYON GİBİ BİR BÖLGE YOK"

Türkiye’de Kürtlerin sadece bir bölgede deÄŸil, ülke genelinde olduÄŸunu ve en yoÄŸun Kürt nüfusunun 1,5 milyon Kürt kökenli insanın Ä°stanbul’da olduÄŸunu aktaran Bozkır, Türkiye’de Kürtlerin federasyon talebinde olmadığını, zaten böyle federasyon gibi bir bölge olmadığını da söyledi. Türkiye’nin 30 bini aÅŸkın insanını PKK terörü nedeniyle kaybettiÄŸini, bununla birlikte AK Parti hükümetinin barış sürecini baÅŸlattığını ancak, PKK’nın kimse bizi silah bırakmaya zorlayamaz diyerek, sürecin durmasına yol açtığını kaydetti. Bu noktada, PKK’nın lider kadrosuyla baÄŸlantılı vekilleri olan HDP’nin de bu sürecin durmasında sorumluluÄŸu olduÄŸunu belirten Volkan Bozkır, ''PKK'ya baskı yapamadılar. HDP'nin çok çeÅŸit milletvekili var 'TR'yi temsil ediyoruz' diyor ama bir kesimin PKK liderleriyle kuvvetli baÄŸları var. Biz buna izin veremeyiz. 6 aydır, kent ve kasabalarımıza yerleÅŸtirilen patlayıcılardan ve mühimmatlardan temizliyoruz. Halk, PKK ile iÅŸbirliÄŸi yapmadı. Åžehirleri terk ederek onları yalnız bıraktı'' ifadelerini kullandı.

ERMENÄ° MESELESÄ°

1915 olaylarına iliÅŸkin bir soruya da Bozkır, “Bu tür sorunlar tarihçiler tarafından çözülmeli, siyasiler tarafından deÄŸil. Onlar tarih yapamazlar. Biz her ülkeden tarihçilerin katılabileceÄŸi tarih komisyonu kurulmasını ve arÅŸivlerin açılmasını önerdik ve karar verelim dedik. Sonucu da kabul edeceÄŸimizi söyleyeceÄŸiz” cevabını verdi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.