Sosyal Medya

Güncel

Cenevre'de gündem anayasa ve geçiş süreci

BM Suriye Özel Temsilcisi De Mistura, önceliğin yeni anayasa, geçiş sürec, ve geçiş yönetimi olduğunu söyledi



BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM), Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, Suriye'de taraflar arasındaki kısmi ateÅŸkes ihlallerinin sık sık yaÅŸanmasının Cenevre'deki Suriye görüşmelerine zarar verebileceÄŸi uyarısında bulundu. 

De Mistura, Cenevre'de bugün baÅŸlayan Suriye görüşmelerinin yeni turunda ilk olarak Suriyeli muhaliflerin oluÅŸturduÄŸu Müzakere Yüksek Komitesi (MYK) heyetiyle bir araya geldikten sonra gazetecilere açıklamalarda bulundu. 

MYK heyetini Moskova, Şam ve Tahran ziyaretleri hakkında bilgilendirdiğini ve ziyaretlerinin kötü geçtiği algısını düzeltmesi gerektiğini ifade eden de Mistura, bu ülkelerin siyasi geçiş sürecine destek verdiğini söyledi.

"ÖNCELİĞİMİZ SİYASİ GEÇİŞ SÜRECİ"

De Mistura, görüşmelerin bu turun iliÅŸkin ise "ÖnceliÄŸimiz siyasi geçiÅŸ süreci, yönetim ve anayasa" dedi. 

Suriye'deki güvenlik durumunun kötüye gittiÄŸine yönelik endiÅŸelerini ziyaretleri sırasında gündeme getirdiÄŸini aktaran de Mistura, "Ciddi hadiseler oldu ama buna çalı yangını diyemeyiz. Çatışmaların durdurulması anlaÅŸması hala uygulanıyor" ifadesini kullandı. 

BM çalışma grupları ile ateÅŸkes ihlallerini ele alacaklarını belirten de Mistura, "Çatışmaların durdurulması anlaÅŸmasının sık sık ihlal edilmesi görüşmelerin ruhuna ve güvene zarar verebilir" ÅŸeklinde konuÅŸtu. 

De Mistura, rejim heyeti ve muhalifler arasında doğrudan görüşmelerin ne zaman başlayacağına ilişkin ise kesin bir tarih veremeyeceğini söyledi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.