Sosyal Medya

Güncel

Özbekistan'da Meclis'e göstermelik yetki

Özbekistan devlet başkanı İslam Kerimov, devlet ve hükümet organlarının kontrolünü meclise veren kanunu onayladı



Özbekistan’da 12 Nisan tarihinde yürürlüğe giren yeni yasaya göre, devlet otoritesinin ve hükümet yetkililerinin görevlerini nasıl yerine getirdiklerini kontrol etmek yetkisi meclise verildi.

İslam Kerimov tarafından imzalanan yeni yasada "Operasyonel arama faaliyetleri yürüten güvenlik organlarının çalışmaları" meclis denetimi dışında bırakıldı.

11 Nisan günü Cumhurbaşkanı İslam Kerimov tarafından imzalanan "Parlamenter denetim" yasası 12 Nisan tarihinde gazetelerde yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Yasanın ilk maddesine göre yasanın amacı meclis kontrolünü organize etmek ve bunun gerçekleşmesini sağlamak.

28. Maddeden oluşan yasaya göre, Özbekistan meclisinin Yasama Meclisi ve Senato üyeleri ve İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (Ombudsman), devlet otoritesinin ve hükümet yetkililerinin görevlerini nasıl yerine getirdiklerini kontrol edecek.

Parlamenter gözetimin anlamı, devlet bütçesinin onayı, Bakanlar Kurulu ve BaÅŸbakan’ın Hesap Odası BaÅŸkanı, BaÅŸsavcı ve Merkez Bankası BaÅŸkanının meclise hesap vermeleri olara belirtildi.

Bağımsız siyaset uzmanı Kemaliddin Rabbimov’a göre Ä°slam Kerimov, imzaladığı yeni yasadaki tek yenilik mecliste BaÅŸsavcılığın faaliyetlerini kontrol eden komisyonun oluÅŸturulmasıdır.

Rabbimov, “Kerimov'un bu yasayı kabulden amacı kendi popülerliÄŸini korumak içindir. O, 78 yaşını geçti ve ÅŸimdi onun siyasi reformları yapmaya gücü de vakti de yok. 90'lı yılların ilk yarısında Özbekistan diktatörü bütün gücünü bağımsız bir meclisi yok etmeye kullandı. Neticede ülke yönetimi yoldan çıktı. Devlet ve toplum hayatı kronik krizler dönemine girdi. Åžimdi yapılmak istenen sözde meclis kontrolünü yola koymaktır. Oysa meclis yine sözsüz ve ÅŸartsız ÅŸekilde Ä°slam Kerimov’un kendisine baÄŸlıdır” dedi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.