Sosyal Medya

Güncel

Gazze'nin yeniden imarı hızlanacak

İsrail saldırılarından sonra büyük yıkım yaşanan Gazze'de yeniden imar çalışmaları başladı. Filistinli yetkililer, söz verilen bağışların üçte birini teslim aldıklarını söyledi.



Gazze'nin yeniden imarı konusunda bağışçı ülkeler ile uluslararası temsilcilerin katılımıyla Ramallah'ta düzenlenen ilk kapsamlı inceleme ve değerlendirme toplantısında, "yeniden imar çalışmalarına hız verilmesi" çağrısında bulunuldu.

Toplantıya, Filistin Başbakanı Rami el-Hamdallah, Filistinli bakanlar, ülkedeki büyükelçi ve yabancı diplomatlar ile Dünya Bankası, Avrupa Birliği ve bazı uluslararası temsilciler katıldı.

Hamdallah yaptığı açılış konuşmasında, "İsrail saldırıları nedeniyle Gazze Şeridi'nde evsiz kalan yaklaşık 75 bin Filistinli şu anda zor şartlar altında yaşam mücadelesi veriyor." dedi.

Gazze'de İsrail saldırıları nedeniyle kısmen zarar gören yaklaşık 100 bin konutun onarıldığını, yaklaşık 25 bin kişinin istihdam edilerek, işsizlik oranının azaltıldığını belirten Hamdallah, "Tüm bunlara rağmen çalışmalar henüz tamamlanmış değil." ifadelerini kullandı.

Gazze'nin yeniden imarı konusunda söz verilen bağışların yaklaşık üçte birini teslim aldıklarını aktaran Hamdallah, bu durumun, gerçekleştirilecek projelerin gecikmesine neden olduğunu söyledi.

TAM ZAMANI

Kardeş ve dost ülkelere Gazze Şeridi'ni içinde bulunduğu sıkıntılardan "çekip çıkarmaya" davet eden Hamdallah, "Zulmün son bulması ve ihtiyaçların karşılanması için uluslararası toplumun harekete geçmesinin işte tam zamanıdır." diye konuştu.

Kısıtlı imkanlara ve tüm yetersizliklere rağmen Gazze'de İsrail saldırıları sonrasında oluşan enkazın yüzde 95'inin kaldırıldığına işaret eden Hamdallah, Türkiye, Suudi Arabistan, Katar ve Kuveyt'in desteğiyle yaklaşık bin konutun inşasının tamamlandığını, binlercesinin ise yapımının sürdüğünü dile getirdi.

HIZLANDIRILMALI

Norveç'in Filistin Büyükelçisi Hans Jacob da Gazze Şeridi'ndeki mevcut şartların "kabul edilemez" olduğunu vurguladı. Gazze halkının, işsizliğin yanı sıra temiz su konusunda da büyük sıkıntı yaşadığını ifade eden Jacob, suların yüzde 96'sının sağlıksız olduğunu belirtti.

Jacob, "Gazze'nin yeniden imar çalışmaları oldukça yavaş ilerliyor. Bunu hızlandırmalıyız. Bölgenin şu anda inşaat malzemelerine ihtiyacı var ama ne yazık ki İsrail'in uygulamaları bunun önünü kesiyor." dedi.

İsrail ablukasının ve yaptırımların son bulması gerektiğinin altını çizen Jacob, Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilerin durumunu "trajik" olarak nitelendirdi.

Ä°SRAÄ°L KISITLAMA GETÄ°RÄ°YOR

BM Ortadoğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Nikolay Mladenov da Gazze'deki durumun oldukça kötü ve umutsuz olduğunu söyledi. İsrail'in inşaat malzemelerinin girişi konusunda kısıtlamalar getirdiğini dile getiren Mladenov, Gazze'de yeniden imarı gereken çok sayıda ev bulunduğunu anımsattı.

Filistin Çalışma ve İskan Bakanı Mufid Muhammed el-Hasayine ise "İsrail saldırılarında 11 bin ev tamamen yıkıldı. Bunlardan sadece 5 bininin yeniden imarı tamamlandı." diye konuştu.

Ramallah'ta gerçekleştirilen toplantı Ekim 2014'te Mısır'ın başkenti Kahire'de Gazze'nin yeniden imarı için düzenlenen bağış toplantısından sonra yapılan ilk kapsamlı değerlendirme toplantısı olma özelliği taşıyor.

İsrail, 7 Temmuz 2014'te başlattığı ve 51 gün süren "Koruyucu Hat" adını verdiği saldırılarını 26 Ağustos'ta sağlanan ateşkesle sona erdirmişti. İskan Bakanlığı, UNRWA ve BM Kalkınma Programı (UNDP) iş birliğiyle hazırlanan rapora göre, İsrail'in son Gazze saldırılarında yaklaşık 12 bin ev tamamen yıkılmış, 160 bin ev hasar görmüş, bunların 6 bin 600'ü ise kullanılamaz hale gelmişti.

Mısır'ın başkenti Kahire'de 12 Ekim 2014'te yapılan "Gazze'nin Yeniden İmarı" konulu uluslararası donörler konferansında, 2,6 milyar dolarlık kısmı imarda kullanılmak üzere 5,4 milyar dolarlık yardım taahhüdünde bulunulmuştu. Filistin İskan Bakanlığı'nın verilerine göre, şu ana kadar bu yardımlardan sadece yüzde 30'u gerçekleştirildi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.