Sosyal Medya

Güncel

Arakanlı Müslümanların İİT'ten gündem talebi

Arakanlı Müslümanlar, bir mektup yazarak Arakan Müslümanlarının sorunlarının da İstanbul'daki zirvenin gündemine alınmasını istedi



Arakan Rohingya Federasyonu’ BaÅŸkanı Firdevs Åžeyh, Ä°slam Ä°ÅŸbirliÄŸi TeÅŸkilatı (Ä°Ä°T) Genel Sekreteri Ä°yad Emin Medeni'ye mektup yazarak, Arakan sorununun Ä°stanbul'da düzenlenen Ä°Ä°T 13. Ä°slam Zirvesi gündemine alınması çaÄŸrısında bulundu.

Åžeyh, Medeni'ye hitaben yazdığı mektupta, zirvenin, Ä°slam dünyasının karşılaÅŸtığı tehdit ve tehlikelere karşı birlik ve dayanışma içinde olunması gereken kritik bir zamanda toplandığına dikkati çekti. Dünyada yükselen Ä°slamofobi sonucu Arakan Müslümanlarının etnik ayırımcılığa ve ÅŸiddete maruz kalarak öz vatanlarından zorla göçe zorlandıklarını vurgulayan Åžeyh, Arakan mazlumlarının sorunlarının Ä°Ä°T Ä°slam Zirvesi gündemine alınarak konuya dikkat çekilmesi ve konferans sonuç bildirgesine dahil edilmesi talebinde bulundu.

Arakan sorununun Ä°slam dünyasının karşılaÅŸtığı ve çözülmesi gereken en önemli konulardan biri olduÄŸunun altını çizen Åžeyh, Ä°Ä°T'nin tam desteÄŸiyle üye ülkelerin sorunun çözülmesine yönelik iÅŸbirliÄŸi yapması temennisinde bulundu.

Åžeyh ayrıca, Ä°Ä°T'nin Myanmar'da iktidardaki Demokrasi İçin Ulusal Birlik Partisi (NLD) ile temas kurarak, yerlerinden edilen Müslümanların kamplardan evlerine dönmeleri, kapatılan camiler ve medreselerin yeniden açılması ve insani yardımlara izin verilmesi için giriÅŸimde bulunmasını talep etti.

Hollanda merkezli ‘Avrupa Rohingya Kurulu’nun Genel Sekreteri Muhammed Ä°brahim de, Arakan sorunun mutlaka Ä°TT Zirvesi gündemine alınarak, sorunun dünya kamuoyu ile paylaşılması gerektiÄŸi deÄŸerlendirmesinde bulundu. Konferans sonuç bildirgesinde de, Arakan sorununa iliÅŸkin maddeler olmasını beklediklerini dile getiren Ä°brahim, Kurul olarak Zirve'ye temsilci gönderdiklerini aktardı. 

Türkiye'nin her zaman Myanmar'daki Müslümanların yanında olduÄŸunu ifade eden Ä°brahim, aynı ilgiyi bütün Ä°slam ülkelerinden beklediklerini sözlerine ekledi.

Arakan eyaletinde, 2012'de yaÅŸanan, bir kısmının devlet tarafından desteklendiÄŸi iddia edilen mezhep çatışmaları neticesinde 57'si Müslüman, 31'i Budist 88 kiÅŸi ölmüş, yaklaşık 100 bin kiÅŸi yerinden edilmiÅŸ ve çoÄŸu Arakanlı Müslümanlara ait 2 bin 500'den fazla ev yakılmıştı. Çatışmaların ardından eyalette olaÄŸanüstü hal ilan edilmiÅŸti. 

Özellikle 2012'den itibaren güvenlik güçleri ve Budist grupların saldırılarına uğrayan ve yerlerinden edilen Arakanlı Müslümanlar, vatandaşlık haklarından mahrum edilerek Bangladeş ve diğer ülkelere gönderilmeye çalışılıyor.

Ülkede 1982'de kabul edilen yasayla vatandaşlık haklarını kaybeden Arakanlı Müslümanlar, "devletsiz" sayılıyor. Birleşmiş Milletler tarafından "eziyet gören dini azınlık" olarak kabul edilen Arakanlı Müslümanlar, hem şiddet olaylarına hem de yasal, ekonomik ve toplumsal ayrımcılığa maruz kalıyor.

 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.