Sosyal Medya

EÄŸitim

MEB, müfredatlara ve derslere müdahale ediyor

MİLLİ Eğitim Bakanlığı, ders müfredatlarına müdahale ederek ders saatlerini azaltma ve içerikleri sadeleştirme kararı aldı



Milli EÄŸitim Bakanlığı eÄŸitimde yeni bir döneme geçiyor. Ders sayısının ve saatinin azalacağı yeni dönemde Milli EÄŸitim Bakanlığı'nın en önemli çalışma konularından birinin müfredat olacağını duyuran MEB MüsteÅŸarı Yusuf Tekin, müfredatla ilgili olarak eleÅŸtirilerin ortadan kalkacağı, hepsinin cevabını bulacağı yeni bir müfredat sürecinin Bakan Nabi Avcı'nın talimatlarıyla baÅŸladığını açıkladı.

Öğrencilere ağır gelen müfredatın sadeleştireceğini açıklayan Tekin şöyle konuştu:

"Bu süreç, öğrenciler, öğretmenler, il, ilçe yöneticileri, Talim ve Terbiye Kurulu ve akademisyenlerle bu konuda nasıl bir adım atmamız gerektiÄŸi, yol haritamızın nasıl olacağı tartışılıyor. Temel hedefimiz müfredatımızı basitleÅŸtirmek, hacmini daraltmak, bilgiden çok analiz yeteneklerini geliÅŸtirecek bir müfredata kavuÅŸturmak."

MÃœFREDAT ANALÄ°ZÄ° YAPILIYOR

Tekin, ilgili genel müdürlüklerin kendi bünyesindeki okulların müfredat analizlerini yaptığını söyledi. Bu çalışmaların ardından müfredatta yapılacak yenileme sürecine ilişkin çalıştaylara başlanacağını bildiren Tekin, ardından Talim ve Terbiye Kurulu'nun onayına sunularak yürürlüğe konulacağını belirtti.

İÇERİKLERLE OYNANACAK

Müfredat çalışmalarında kabaca üç önemli husus üzerinde durulduğunu kaydeden Tekin, "Bir tanesi, haftalık ders saatlerinin çok fazla olduğunu hepimiz eleştiriyoruz. İkincisi ders sayısı itibarıyla bir yığılma var. Üçüncüsü de derslerin içerikleri çok ağır. Dolayısıyla çocuklarımıza elinde çok hacimli ders kitapları vermek durumundayız. Bu üç eleştiriyi ortadan kaldıracak yeni bir müfredat süreci ortaya çıkacak. Çalıştaylar neticesinde ortaya çıkacak tablo Sayın Bakanımıza arz edilecek ve talimatları doğrultusunda gerekli adımları atacağız" şeklinde konuştu.

"4+4+4'LE OKULLAÅžMA YÃœZDE 90'LARA ULAÅžTI"

4+4+4 sisteminin 4 yılına ilişkin önemli sonuçlar elde edildiğini savunan Tekin, "4+4+4 sayesinde okullaşma oranı nihayet Avrupa ortalamalarına doğru seyrediyor. Kanun yürürlüğe girdiği zaman Avrupa ülkelerinde ortalama 10 yıl eğitim söz konusuydu. Türkiye'deki bir çocuk ortalama 6,1 yıl eğitim kurumlarımızda bulunmaktaydı. 4+4+4 sonrası Avrupa Birliği rakamlarına yaklaşma eğiliminde. Türkiye'de ortalama okullaşma oranının yüzde 90'lara yaklaştığı görülüyor" diye konuştu ve sistemin kararlılıkla süreceğini kaydetti.

'YETKİN SANATÇI' ÖĞRETİCİ DÖNEMİ

Türkiye Futbol Federasyonu ile ortaklaÅŸa düzenlenen ve Fatih Terim'in koordine ettiÄŸi Futbol Lisesi modeline deÄŸinen Tekin, "DiÄŸer konularda da benzeri adımlar atacağız. Meslek lisesinin akademik derslerini biz, kalan kısımlardaki mesleki dersleri de sektörün yönlendireceÄŸi bir sistem oluÅŸturmak istiyoruz. Bununla ilgili uzun zamandır çalışmalarımız devam ediyor. Güzel sanatlar liselerinin de her bir güzel sanat dalıyla ilgili mesleklerinde yetkin olan kiÅŸiler tarafından eÄŸitim verilen bir projeksiyona kavuÅŸmasını arzu ediyoruz" dedi.

"YURT Ä°ZNÄ° VARSA DENETÄ°M YAPMIYORUZ"

"MEB'den izin alınarak özel kiÅŸi ve kurumlarca açılmış 4 bin 700'ün üzerinde yükseköğretim ve ortaöğretim yurdu var. Bunların denetimi MEB'e baÄŸlı. MEB'den açılış izni almış, bakanlığın standartlarına uygunluÄŸu tespit edilmiÅŸ yurtları denetliyoruz. Bunun dışında, deÄŸiÅŸik bakanlıklardan, belediyelerden, valiliklerden alınan izinlerle kurulmuÅŸ apart, konukevi gibi yerler bizden yurt olarak izin alınmadığı için, baÅŸvurusu bulunmadığı için denetim yapmıyoruz. Sadece öğrenci yurtları ve pansiyonlarla ilgili denetimleri yapıyoruz."

KURSLARIN İZNİ 5 DERSE ÇIKTI

Danıştay'ın özel öğretim kurumlarına ilişkin genelgedeki "en fazla 3 bilim grubunda kurs açılabileceği" düzenlemesinin yürütmesini durdurmasının ardından Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) yeni düzenleme yapıldı. Düzenlemeyle özel öğretim kurumlarının 5 bilim grubunda kurs açabilmesine imkan sağlandı. Yönetmelik değişikliğine göre, özel öğretim kursları, Türk dili ve edebiyatı, matematik, fizik, kimya, biyoloji, tarih, coğrafya, felsefe grubu olarak belirlenen bilim gruplarından en fazla 5 bilim grubunda eğitim verebilecek. Önceki yönetmelikte en fazla 3 bilim grubunda eğitim verilebileceğine yönelik düzenleme bulunuyordu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.