Sosyal Medya

Güncel

Fransa Savunma Bakanı, Erbil'de: Peşmerge'ye tam destek

Fransa Savunma Bakanı Jean-Yves Le Drian, resmi temaslarda bulunmak üzere ziyaret ettiği Irak'ın Erbil kentinde Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani ile görüştü.



Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) BaÅŸkanı Mesut Barzani'nin, Fransa Savunma Bakanı Jean-Yves Le Drian ve beraberindeki askeri heyeti Erbil'in Salahaddin kasabasındaki baÅŸkanlık konutunda kabul ettiÄŸi belirtildi. 

Barzani'nin ofisinden yapılan açıklamada, tarafların görüşme sırasında Fransa'nın kısa bir süre içerisinde PeÅŸmerge güçlerine göndereceÄŸi askeri yardım ve IŞİD'in elinde tuttuÄŸu Musul'u kurtarma operasyonunu ele aldıkları ifade edildi. 

Yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Barzani, "Terör örgütü DAEÅž ile mücadele konusunda PeÅŸmerge güçlerine eÄŸitim veren Fransız  askeri uzmanlar ve Kürdistan bölgesine verilen yardımlardan dolayı Fransa hükümetine teÅŸekkür ediyorum. Paris ve Brüksel'de meydana gelen terör saldırıları ile Kürdistan bölgesine savaÅŸ ilan etmesi,  terörün tüm devletler için ortak bir tehdit olduÄŸunun belgesidir. Terörün yok edilmesi için tüm tarafların ve uluslararası devletlerin ortak hareket etmesi gerekiyor." dedi. 

IŞİD'in elinde tuttuÄŸu Musul kentinin geri alınması konusunda ise Barzani, "Buna benzer felaketlerin önüne geçilmesi ve Ninova ilinde yer alan etnik ve dini azınlık haklarının güvence altına alınması için, detaylı bir siyasi plan ve anlaÅŸmanın söz konusu taraflar arasında yapılması lazım." ÅŸeklinde konuÅŸtu. 

"PEŞMERGEYİ DESTEKLEMEYE DEVAM EDECEĞİZ"

Öte yandan Fransa Savunma Bakanı Le Drian ise, terörün ortak düşmanları olduÄŸunu belirterek, kendilerinin de bu saldırılardan dolayı acı çektiÄŸini kaydetti. 

ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyon güçleri içerisinde Fransa'nın da Musul'u kurtarma operasyonuna katılacağını dile getiren Le Drian, "Terörle mücadele konusunda Kürdistan bölgesi ve PeÅŸmerge güçlerine yardımları sunmaya devam edeceÄŸiz." dedi. 

FRANSA'DAN ESAD'A SUÇLAMA

Fransa Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Romain Nadal, Suriye'de Esad rejimine bağlı güçlerinin Halep ve Doğu Guta'daki saldırılarının ateşkesi ve barış görüşmelerini tehdit ettiği uyarısında bulundu.

Günlük olağan basın toplantısında konu ile ilgili bir açıklama yapan Nadal, ülkesinin şiddet olaylarının tekrar başlamasından "endişe duyduğunu" belirtti.

Sözcü Nadal, "Fransa, rejimin ve müttefiklerinin Halep ve Doğu Guta'da başlattığı saldırıların, ateşkesi tehdit ettiği uyarısında bulunur. Ayrıca Esed rejimi ve destekçileri bu saldırılar yüzünden yeni bir insani kriz ve barış görüşmelerinin başarısız olmasının da sorumlusu olacaktır." ifadesini kullandı.

Suriye'deki krize çözüm bulmak için rejim ve muhalifler arasında yürütülecek dolaylı görüşmelerin yeni turu yarın Cenevre'de başlayacak.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.