Sosyal Medya

Güncel

AB Bakanı 'vizesiz Avrupa' için tarih verdi

Avrupa Birliği Bakanı Volkan Bozkır, Schengen bölgesine vizesiz girişin haziran bitmeden alınacağını söyledi.



Avrupa BirliÄŸi (AB) Bakanı ve BaÅŸmüzakereci Volkan Bozkır, vize serbestisi konusunda herhangi bir sorun bulunmadığını belirterek, “Türkiye Cumhuriyeti vatandaÅŸlarına Schengen bölgesine vizesiz girme kararının haziran bitmeden alınacağını bekliyoruz.” dedi.

Bozkır, AB Dönem BaÅŸkanı Hollanda’nın baÅŸkenti Amsterdam’da düzenlenen AB Bakanları Toplantısı kapsamında ev sahibi ülke DışiÅŸleri Bakanı Bert Koenders ile görüştü.

Görüşmenin ardından açıklamada bulunan Bozkır, Koenders’le çok yararlı bir ikili görüşme gerçekleÅŸtirdiklerini dile getirdi.

Avrupa Komisyonu’nun 4 veya 5 Mayıs’ta vize serbestisiyle ilgili raporunu yayınlayacağını belirten Bozkır, “Komisyon raporunun olumlu çıkacağını ve vizenin kalkması yolunda bir görüş bildireceÄŸini bekliyoruz, bütün geliÅŸmeler bu yönde ilerliyor. Onun akabinde Hollanda dönem baÅŸkanlığının konu önüne gelecek. Konsey kararını organize edecek olan Hollanda dönem baÅŸkanlığıdır. Bunu konuÅŸtuk. Sonra da parlamentoya gidip bu konudaki karar kesinleÅŸecek.” diye konuÅŸtu.

Vize serbestiyle baÄŸlantılı Türkiye’den istenen 72 beklenti bulunduÄŸunu anlatan Bozkır, bu konuda çıkarılması gereken yasalarla ilgili Meclis takviminde gerekli planlama yapıldığını ifade etti.

“Nisan sonunda inÅŸallah hepsi Meclis'ten geçmiÅŸ olacak.” diyen Bozkır, ÅŸunları kaydetti:

“Tabii sadece bunlar deÄŸil idari atılması gereken önlemler de var. Bütün bakanlıklar bunların kararlarını alıyor, uygulamaya koyuyor. Åžu ana kadar bir noktaya gelindi, bundan sonra da bir sıkıntı gözükmüyor. Åžu anda 41 beklenti tam olarak karşılanmış durumda. Tamamen karşılanmaya yakın diyebileceÄŸimiz beklentileri de katarsak 55 beklenti karşılanmış durumda. Tabii bundan sonra 17 beklentinin yerine getirilmesi gerekiyor. Bunların üç ile beÅŸ tanesi tam anlaÅŸma yürürlüğe girdiÄŸi anda ancak yürürlüğe girebiliyor. Yani AB üyesi ülkelere vizenin kaldırılması gibi… Bu zaten otomatik olarak yürürlüğe girecek. Bazen bir kanunun geçmesiyle, 4-5 beklentiyi yerine getiriyorsunuz. Komisyonla bütün temaslarımızda edindiÄŸimiz intiba, konseyle, dönem baÅŸkanıyla temaslarımızda edindiÄŸimiz intiba 4 veya 5 Mayıs günü açıklanacak komisyon kararının olumlu yönde olacağı yolunda. O zaman normal akışı içinde Türkiye Cumhuriyeti vatandaÅŸlarına Schengen bölgesine vizesiz girme kararının haziran bitmeden alınacağını bekliyoruz.”

Avrupa Konseyi’nin ayrıca Türkiye’nin AB’ye üyelik süreci kapsamında 33 No'lu faslın açılması için de karar alacağına iÅŸaret eden Bozkır, Hollanda DışiÅŸleri Bakanı ile görüşmesinde gündeme gelen bu konuda ÅŸu anda herhangi bir sorun gözükmediÄŸini bildirdi.

Bozkır, Hollanda’nın güçlü bir dönem baÅŸkanlığı sergilediÄŸini ve önemli konuların idaresinde yapıcı bir tutum takındığını dile getirdi.

DÜZENSİZ GÖÇ

Düzensiz göç sorunuyla mücadele bağlamında atılan adımlara dikkati çeken Bozkır, sözlerine şöyle devam etti:

“Türkiye önemli sayıda Yunanistan’a düzensiz göç yoluyla ulaÅŸmış göçmenleri geri almaya baÅŸlıyor ve bunu karşılığında da Suriyeli kardeÅŸlerimizden aynı sayıdaki kiÅŸi Avrupa’ya gidiyor ve bu ÅŸu ana kadar gayet düzenli bir ÅŸekilde ilerliyor. Tabii bunun gerçekleÅŸmesi için de sürekli kontrol edilmesi, iÅŸbirliÄŸi yapılması, insanların haklarının ihlal edilmemesi ve bu operasyonun son derece düzenli bir ÅŸekilde yürütülmesi gerekiyor. Bununla ilgili bütün tedbirler alınmış vaziyette ÅŸu ana kadar da tek bir aksama gözlemlenmedi. Bu ÅŸayet baÅŸarıyla sonuçlanırsa, ki buna inanıyoruz, bu Türkiye’nin attığı çok önemli bir adım sayesinde bu noktaya geldi.”

AB’nin Suriyeli mülteciler için vermeyi taahhüt ettiÄŸi 3 milyar avronun kısa sürede Türkiye’ye gelmesi için yeni bir mekanizma oluÅŸturulduÄŸunu kaydeden Bozkır, bu mekanizmanın detaylarını konuÅŸma fırsatı da elde ettiklerini bildirdi.

Bozkır, Koenders ile görüşmesinde terörle mücadele konusunun da gündemde geldiÄŸini belirterek, Türkiye ile Avrupa’nın bu kapsamda birlikte hareket ederek, bilgi ve istihbarat paylaÅŸarak terörün amacına ulaÅŸmaması için bütün tedbirleri almak mecburiyetinde olduÄŸunu söyledi. Bu konuda çok yoÄŸun iÅŸbirliÄŸi halinde olduklarını vurgulayan Bozkır, Bu iÅŸbirliÄŸi sayesinde inÅŸallah önümüzdeki dönemde terörle mücadelede önemli adımlar da atılmış olacak. Bu konudaki geliÅŸmeleri de deÄŸerlendirdik.” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.