Sosyal Medya

Güncel

Demirtaş: Çözüm süreci şeffaf yürütülmeliydi

HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, Berlin'de "çözüm sürecinin neden başarısız olduğu" yönündeki bir soruyu yanıtladı. Demirtaş, sürecin şeffaf yürütülemediğini, topluma mâl edilemediğini söyledi. Demirtaş, dokunulmazlıklarla ilgili de Başbakan'a yanıt verdi.



HDP EÅŸ Genel BaÅŸkanı Selahattin DemirtaÅŸ, Almanya temasları çerçevesinde baÅŸkent Berlin’deki özel üniversitelerden Hertie School of Governance’ta, Türkiye’de demokrasi ve AB ile mülteci anlaÅŸması konulu bir konuÅŸma yaptı. KonuÅŸmasından sonra katılımcıların sorularını yanıtlayan DemirtaÅŸ, "çözüm sürecinin neden baÅŸarısız olduÄŸu" yönündeki bir soru üzerine, sürecin ÅŸeffaf yürütülemediÄŸini, kurumsallaÅŸtırılamadığını ve topluma mâl edilemediÄŸini söyledi. DemirtaÅŸ, "Geriye dönük baktığımızda nedir belki en çok hayıflandığımız mevzu... Müzakerelerin kurumsallaÅŸması ve ÅŸeffaflığı. Biz bu konuyu çok daha önemsemeliydik" dedi.

Demirtaş, "Yeniden başlayacaksa ki hemen başlamalı bize göre, bu hatalardan dersler çıkararak hepimiz daha kalıcı mekanizmalar kurmalıyız müzakere süreçleri için, daha güvence almalıyız. Kişilere bağlı olmaktan çıkmalı müzakere süreçleri, biraz kurumsallaşmalı ve topluma mâl olarak o şekilde yürümeli" diye konuştu.

Almanya'ya eleÅŸtiri

Türkiye’deki son geliÅŸmeler ve GüneydoÄŸu’daki PKK operasyonları konusunda AB’nin ve Alman hükümetinin yaklaşımını da eleÅŸtiren DemirtaÅŸ, şöyle konuÅŸtu:

"AB’nin lokomotif ülkesi Almanya’nın bu konuda tek bir cümle henüz kurmamış olması, herhalde eleÅŸtirilmesi gereken bir durumdur. Tarafların bir an önce silahlı yöntemlerden vazgeçip yeniden müzakere görüşme, diyalog masasına, barış sürecine dönmesini teÅŸvik etmek herhalde içiÅŸlerine müdahale deÄŸildir. Bu konuda cesur davranmak, tarafları barışa zorlamak, herhalde ÅŸiddete, teröre destek deÄŸildir. Barış konusunda daha cesur olmasını biz bekliyoruz. Almanya’nın da, AB’nin de kurumsal olarak bu konuda daha teÅŸvik edici, barış isteyenleri cesaretlendirici bir tutum almasını bekliyoruz."

"Çok aleni kişisel intikam, düşmanlık"

DemirtaÅŸ, Almanya temasları çevresinde baÅŸkent Berlin’de YeÅŸiller Partisi Federal Meclis eÅŸ baÅŸkanları Katrin Göring-Eckardt ve Anton Hofraiter ile Federal Meclis BaÅŸkan Yardımcısı Claudia Roth ile de bir araya geldi. Görüşmeye Diyarbakır BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanı Gültan Kışanak da katıldı.

Dokunulmazlıkların kaldırılması konusunda BaÅŸbakan Ahmet DavutoÄŸlu’nun bir açıklama yaptığını ve Anayasa deÄŸiÅŸiklik teklifinin bugün, yarın Meclis’e sunulacağını söylediÄŸini hatırlatan DemirtaÅŸ, “Çok aleni bir kiÅŸisel intikam, kiÅŸisel düşmanlıktır. Bu siyasi olarak öç almak için yargıyı kullanmaktır. Mertçe bir tutum deÄŸil” ifadesini kullandı.

BaÅŸbakan Ahmet DavutoÄŸlu grup toplantısında, dokunulmazlıklarla ilgili imzaların tamamlandığını söylemiÅŸ, "Bugün, yarın teklifimiz Meclis'e sunulacaktır" demiÅŸti. Muhalefetten destek isteyen DavutoÄŸlu, "Kimse ileride, piÅŸman olacağı bir adım atmasın" diye konuÅŸmuÅŸtu.

"Almanya, PYD’ye destek olabilirdi"

YeÅŸiller Partisi Federal Meclis EÅŸ BaÅŸkanı Anton Hofreiter’in kendilerinden neler beklediÄŸine iliÅŸkin bir soru üzerine de DemirtaÅŸ, ÅŸunları söyledi:

"Türkiye’de Kürt barış sürecinin yeniden canlanması için teÅŸvik edici, iki tarafı da cesaretlendirici bir politikayı açık bir ÅŸekilde geliÅŸtirmesi gerekiyor Almanya hükümetinin. Suriye’de de barış süreci için daha katılımcı, daha aktif bir politika izlemeli. ÖrneÄŸin Cenevre’de PYD görüşmeci taraf olarak masaya kabul edilmediÄŸinde bunun Suriye’de barışı saÄŸlamayacağını Almanya’nın görmesi ve buna aslında destek olması lazımdı. PYD’ye destek olabilirdi. Çünkü bu Suriye’deki barışı saÄŸlamak için önemli bir adımdı. Mülteci sorununu çözebilmek için de mutlaka o tür iÅŸlerde daha gerçekçi politikalar üretilmesi gerekiyor."

Demirtaş daha sonra Sol Parti Federal Meclis grup toplantısına katıldı.

Ä°ki günlük ziyaret için Almanya’ya giden DemirtaÅŸ, temaslarının ilk gününde Federal Alman Meclisi BaÅŸkanı Norbert Lammert tarafından kabul edilmiÅŸ, YeÅŸiller Partisi EÅŸ BaÅŸkanı Cem Özdemir ile bir araya gelmiÅŸti. DemirtaÅŸ ayrıca iktidar ortakları Hristiyan Birlik partileri (CDU/CSU) ve Sosyal Demokrat Parti’den milletvekilleriyle buluÅŸmuÅŸtu.

Kaynak: AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.