Sosyal Medya

Coğrafyamız

Adalar satıldı Mısır karıştı

Suudi Arabistan ile Mısır'ı Kızıldeniz üzerinden bağlaması planlanan 15 kilometrelik köprü projesi kriz yarattı.



Suudi Arabistan Kral Selman’ın dün tamamlanan beÅŸ günlük Mısır gezisi iki ülke arasında önemli bir yakınlaÅŸmaya sahne oldu.
 
Kral Selman’ın geçtiÄŸimiz cuma Kızıldeniz üzerinden iki ülkeyi birbirine baÄŸlayacak köprü projesini duyurmasını, Mısır’ın Kızıldeniz’de Akabe Körfezi’nin aÄŸzındaki Sanafir ve Tiran adalarını Suudi Arabistan’a teslim edeceÄŸini açıklaması izledi.
 
Tiran Adası, Akabe Körfezi’ni Kızıldeniz’den ayıran Tiran BoÄŸazı’nın giriÅŸinde yer alıyor. Sina Yarımadası’nın 6 kilometre doÄŸusunda yer alan adanın yüz ölçümü 80 kilometrekare. Bu adanın hemen doÄŸusunda yer alan Sanafir Adası ise 33 kilometrekare büyüklüğünde.
 
Mısır parlamentosunda adaların tesliminin onaylanması gerekiyor. Ancak pek çok Mısırlı özellikle sosyal medya üzerinden Tiran ve Sanafir adalarının Suudi Arabistan’a teslim planına tepki gösterdi.
 
''ÃœLKEYÄ° SATIYORUZ''
 
Twitter’da dile getirilen tepkilerde “Suudi Riyali’ne ülkeyi satıyoruz”, “Mısır satılık deÄŸil” gibi ifadelere rastlandı. Amerikan New York Times gazetesinin haberine göre sosyal medyada bazı kullanıcılar Mısır CumhurbaÅŸkanı Abdülfettah el Sisi’yi, eski bir Mısır halk ÅŸarkısında geçen ve toprağını satmasıyla bilinen “Awaad” adlı karaktere benzetti. Bu olay Mısır kırsalında utanç verici olarak kabul ediliyor. Adaların teslimini protesto eden küçük bir grup Tahrir Meydanı’nda önceki gün gösteri yaptı.
 
En az 5 kiÅŸi gözaltına alındı. Mısır CumhurbaÅŸkanı Abdülfettah el Sisi’nin 2013’teki askeri müdahalesine o dönem destek çıkan 30 Haziran gösterilerine katılan bazı siyasi çevreler de teslim planını protesto etti. Televizyon sunucusu ve ÅŸovmen Basim Yusuf da adaların devredilmesi kararını sosyal medyada eleÅŸtirdi. Mısır Sosyal Demokrasi Partisi Yüksek Kurul üyesi Hilal Abdulhamid, adalardan feragat edilmesinin anayasanın 151’inci maddesine aykırı olduÄŸunu ifade etti. Mısır’da Müslüman KardeÅŸler TeÅŸkilatı eski sözcüsü Muhammed Muntasır’ın başını çektiÄŸi Ä°hvan kanadı da adaların teslimini ağır eleÅŸtirdi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.