Sosyal Medya

Güncel

Fransa, Panama'yı AB gündemine taşıyor

Fransa Ekonomi Bakanı Sapin, ülkesinin, AB'den konu ile ilgili direktif hazırlamasını isteyeceğini açıkladı



Fransa Maliye Bakanı Michel Sapin, ülkesinin ''vergi cennetleri'' ile mücadele konusunu Avrupa Birliği (AB) gündemine taşıyacağını bildirdi.
Sapin yaptığı yazılı açıklamada, ''Fransa'nın AB'den vergi cennetleri ile mücadele konusunda bir direktif hazırlamasını isteyeceğini, özellikle vergi kaçakçılığı konusunda aracılık yapan şirketlerin cezalandırılmasına yönelik düzenlemelerin bu direktifin içinde yer almasını isteyeceklerini kaydetti.
Gelecek hafta Washington'da IMF, Dünya Bankası ve G-20 bakanları ile yapacağı toplantıda da konuyu gündeme getirme sözü veren Sapin, bankacılık sisteminde şeffaflık ve bilgi alış verişi konusuna verdikleri önemi bir kez daha buralarda dile getireceğini ifade etti.
Sapin, gerek AB gerek G-20 bünyesinde, vergi cennetleri konusunda işbirliği yapmayanların ''kara listeye'' alınması konusunda etkili tedbirler uygulanmasını istediklerini kaydetti.
Fransa, geçen hafta Panama belgelerinin sızmasının ardından bu ülkeyi vergi cennetleri kara listesine almış ve aynı yönde bir kararın Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) bünyesinde alınması için girişimde bulunmuştu.
Meclis genel kurulunda konu ile ilgili geçen hafta bir konuÅŸma yapan Sapin, Panama’da yasa dışı iÅŸler yapan Fransız vatandaÅŸlarının ve ÅŸirketlerin, bu durumun sonuçlarına katlanacağı uyarısında bulunmuÅŸtu.
Ülkenin en büyük bankası Societe Generale başta olmak üzere Fransa'dan önemli şirketlerin ve şahısların Panama'da bulunan hukuk firması Mossack Fonseca aracığıyla off-shore şirketlerinin olduğu ileri sürülüyor.
Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu (ICIJ) tarafından paylaşılan Panama belgelerinde, çok sayıda kişi ve şirketin uluslararası vergi kaçakçılığı, kara para aklama, uluslararası yaptırımları delmek gibi amaçlarla off-shore şirketler ve hesaplar üzerinden finansal işlem yaptığı iddia ediliyor.
Genellikle vergi ödememek ya da düşük vergi ödemek için yurt dışında kurulan ve "vergi cenneti" olarak adlandırılan bazı ülkelerdeki finansal varlıklar, off-shore şirketlere, vergi sistemlerinin dışına kaçırılarak yönlendiriliyor.
Sızdırılan belgelerde, aralarında devlet başkanlarının da olduğu 100'den fazla politikacının yanı sıra birçok küresel şirket ve ünlü simanın da adı geçiyor.
 
Panama belgelerinde çok sayıda kişi ve şirketin uluslararası vergi kaçakçılığı, kara para aklama, uluslararası yaptırımları delmek gibi amaçlarla off-shore şirketler ve hesaplar üzerinden finansal işlem yaptığı öne sürülüyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.