Sosyal Medya

Güncel

Yüz yıldır ilk defa kaplan nüfusu arttı

Dünya DoÄŸayı Koruma Vakfı (WWF) ve Küresel Kaplan ForumÂ’u dünya çapında yapılan son sayımda kaplanların sayısının 3890′a çıktığını açıkladı. 2010 yılında vahÅŸi doÄŸada 3200 kaplan vardı. Bu sayı 1900 yılında yüzbindi.



Uzmanlar sayının nüfus artışa iÅŸaret edebileceÄŸi gibi daha geliÅŸmiÅŸ veri toplama yöntemine de baÄŸlı olabileceÄŸini söylüyor. WWF’de baÅŸkan yardımcısı Ginette Hemley “Sayılardan çok eÄŸilim önemli ve biz doÄŸru yönde bir eÄŸilim görüyoruz” dedi.

Foto: Shutterstock

Vakfın uluslararası direktörü Marco Lambertini son sayıların “hükümetler, yerel topluluklar ve çevreciler beraber çalışınca vahÅŸi hayvanların ve yaÅŸam alanlarının kurtarılabileceÄŸini” gösterdiÄŸini söyledi.

Foto: Shutterstock

HEDEF 2022′YE KADAR KAPLAN NÃœFUSUNU Ä°KÄ°YE KATLAMAK

Kaplan nüfus sayımı bu hafta Delhi’de yapılacak konferans öncesi yayınlandı. Delhi’deki konferansa kaplanların yaÅŸadığı 13 ülkenin bakanları katılacak. Konferansla küresel kaplan nüfusunun 2022 yılına kadar iki katına çıkarılması hedefleniyor. Sadece Hindistan’da 2226 ile dünya kaplanlarının yarıdan fazlası yaşıyor. Endonezya’da ise küresel palmiye yağı, selüloz ve kağıt talebi nedeniyle ormanlar yok ediliyor. Kamboçya kaplan türünün ülkede tükendiÄŸini ilan ettikten sonra kaplanları yeniden doÄŸaya salmayı planlıyor.

Foto: Shutterstock

İnsanların hayvanların yaşam alanlarını ele geçirmesinin yanısıra kaplanlar uzuvlarını satmak isteyen kaçak avcılar ve güvenliklerinden endişe duyan yerli halk tarafından öldürülüyor.

BBC

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.