Sosyal Medya

Güncel

Mısırlı bakan İİT zirvesi için geliyor

İstanbul'daki İİT Zirvesi'nde Mısır ile Türkiye arasında darbe krizinden bu yana bakan düzeyinde ilk temas gerçekleşecek



13. Ä°slam Ä°ÅŸbirliÄŸi TeÅŸkilatı (Ä°Ä°T) Zirvesi, Türkiye’nin ev sahipliÄŸinde, Ä°slam ülkelerinin liderleri ve hükümet temsilcilerinin katılımıyla 14-15 Nisan’da Ä°stanbul’da yapılacak. Zirvede, aralarında Irak, Ä°ran, Katar, Suudi Arabistan ve Azerbaycan devlet baÅŸkanlarının bulunduÄŸu 56 Ä°slam ülkesinin temsilcisi yer alacak.

Haberturk’teki habere göre 2013’ten bu yana yaÅŸanan darbeyle baÅŸlayan krizin ardından Mısır, Türkiye’ye ilk kez dışiÅŸleri bakanını gönderecek. DışiÅŸleri Bakanı Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu ile Mısır DışiÅŸleri Bakanı Semih Şükri, 3 yıl aradan sonra ilk kez bir araya gelecek.

14 Nisan’da baÅŸlayacak zirve, “Adalet ve Barış için Birlik ve Dayanışma” temasıyla yapılacak. Zirvede, Ä°slam’ın Batı’da terörle baÄŸdaÅŸtırılması, Ä°slamofobi, IŞİD, El Kaide gibi örgütlerin Ä°slam dünyasına verdiÄŸi zarar, Arap Baharı’nın Ä°slam ülkeleri arasında yarattığı gerilim, Åžii-Sünni ayrışmasının bölgede yükselttiÄŸi tansiyon masaya yatırılacak. Türkiye, zirvede Mısır’dan baÅŸkanlığı 2 seneliÄŸine devralacak. Yarın ise Ä°stanbul Kongre Merkezi’nde DışiÅŸleri Bakanları Konseyi toplantısı yapılacak. DışiÅŸleri Bakanı ÇavuÅŸoÄŸlu baÅŸkanlığında gerçekleÅŸecek akÅŸam yemeÄŸinde, bakanlarla zirvenin son hazırlığı yapılacak.

Zirve vesilesiyle, 2013 yılından bu yana yaÅŸanan darbe krizinin ardından, Mısır DışiÅŸleri Bakanı Semih Şükri Ä°stanbul’a gelecek ve bakan düzeyinde Türkiye ile ilk temas kurulacak. Ä°ki ülkenin dışiÅŸleri bakanları ÇavuÅŸoÄŸlu ve Şükri, toplantı kapsamında görüşecek ve iliÅŸkilerin normalleÅŸmesinde ilk giriÅŸim yapılmış olacak.

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, 14 Nisan’da 56 Ä°slam ülkesinin liderine ve hükümet temsilcisine akÅŸam yemeÄŸi verecek. Lütfi Kırdar Konferans Salonu’ndaki toplantıya, CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın eÅŸi Emine ErdoÄŸan ev sahipliÄŸi yapacak.

Türkiye’de art arda gerçekleÅŸen terör saldırılarının ardından Ä°stanbul’da yoÄŸun güvenlik önlemleri alındı. Güvenlik gerekçeleriyle, basın mensupları liderlerin geliÅŸini Ä°stanbul Atatürk Havalimanı’nda görüntüleyemeyecek. Zirvenin gerçekleÅŸeceÄŸi Ä°stanbul Kongre Merkezi’nde de olaÄŸanüstü güvenlik önlemleri alınacak. Zirvenin yapılacağı salonlara özel kart sistemi ile girilebilecek.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.