Güncel
Cameron vergi beyannamesini açıkladı
Panama Belgeleri'nde offshore şirketlerde hisseleri bulunduğunu kabul eden İngiltere Başbakanı David Cameron son 6 yıllık vergi beyannamesini açıkladı.
Merkezi Panama'da bulunan hukuk firması Mossack Fonseca'ya ait yaklaşık 11.5 milyon belgenin sızdırılmasının ardından, babasının offshore şirketiyle ilişkileri gündeme gelen İngiltere Başbakanı David Cameron hafta başında babasının kurduğu offshore fonunda hissesi olmadığını söylerken, perşembe günü ise fonda eşiyle hisse sahibi olduklarını ve paylarını 2010 yılında başbakan olmadan önce sattıklarını açıklayarak muhalefetle halkın bazı kesimlerinin tepkisini çekti.
Kamuoyunu kandırmaya çalışmakla suçlanan Başbakan Cameron'ın, ana muhalefet lideri olarak görev yaptığı son yıl ile başbakanlık koltuğunda bulunduğu yılları kapsayan vergi beyannamesi Başbakanlığın internet sayfasında yayımlandı.
Başbakanlık, Cameron'ın vergi kayıtlarına ilişkin paylaşılan bilgilerin, tartışmalara açıklık getirilmesi çerçevesinde yayımlandığını kaydetti.
Beyannamede yer alan bilgilere göre, İngiltere Başbakanı Cameron 2014-2015 döneminde 200 bin 307 sterlin gelir elde ederken 75 bin 898 sterlin vergi ödedi.
Başbakan olmadan önce, Muhafazakar Parti'nin genel başkanlığı görevinde bulunduğu 2009-2010 dönemine ilişkin beyannamede ise Cameron'ın 129 bin 225 sterlin gelir elde ettiği ve 43 bin 483 sterlin vergi ödediği, Başbakanlık koltuğuna oturmasının ardından ise 2010-2011 döneminde, 157 bin 286 sterlin gelir elde ettiği ve 56 bin 155 sterlin vergi ödediği bilgisi yer aldı.
Ailesiyle başbakanlık konutuna yerleşmesiyle Londra'daki evini kiraya veren Cameron'ın 2011-2012 dönemindeki geliri 200 bin 919 sterline çıkarken, başbakanın bu gelir üzerinden 77 bin 987 sterlin vergi ödediği kaydedildi.
2012-2013 döneminde 189 bin 506 sterlin geliri olan ve 72 bin 472 sterlin vergi ödeyen Cameron, 2013-2014 döneminde ise 200 bin 735 sterlin gelir elde etti ve 76 bin 288 sterlin vergi ödedi.
Babasından 2010 yılında 300 bin sterlin miras kalan Cameron'ın, 2011'de kardeşleriyle arasındaki miras payını dengeleme amacıyla annesinden 200 bin sterlin aldığı kaydedildi.
YENİ GÖREV GÜCÜ
Bu arada Başbakanlık'tan yapılan bir diğer açıklamada, Panama Belgeleri'yle bağlantılı kara para aklama ile vergi kaçakçılığı iddialarının soruşturulması için yeni bir görev gücü kurulması kararı alındığı belirtildi.
Görev gücü, Birleşik Krallık Gümrük ve Gelir Dairesi (HMRC) ile Ulusal Suç Ajansı'nın (NCA) liderliğinde, 10 milyon sterlin bütçeyle çalışmalarına başlayacak.
Açıklamada ifadesine yer verilen Başbakan Cameron, Birleşik Krallık'ın vergi kaçakçılığı ile uluslararası yolsuzlukla küresel mücadelede hep ön sırada yer aldığını hatırlattı.
İŞÇİ PARTİSİ: 2010 ÖNCESİNE BAKILSIN
Başbakan Cameron'ın vergi beyannamesini kamuoyuyla paylaşması sonrası konuşan ana muhalefetteki İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn, Cameron'ın 2010 yılından önce uygunsuz yollardan çıkar sağlayıp sağlamadığının bilinmesi gerektiğini söyledi.
Son gelişmeler çerçevesinde vergi cennetlerine odaklanılması gerektiğinin önemini vurgulayan Corbyn, "Britanya'daki vergiden kaçmak için yüklü miktardaki para bu vergi cennetlerine akıyor. Bu ahlaki bir durum. Eğer para kazanıyorsanız, o zaman vergi ödersiniz. Eğer çok para kazanıyorsanız, o zaman daha fazla vergi ödersiniz" diye konuştu.
Corbyn, İngiliz parlamentosunun Cameron'ı sorgulaması gerektiğini savunarak neden yurt dışında para tuttuğunu açıklaması ve 2010 yılından önce, Başbakanlık koltuğuna oturmadan önce, ne gibi kar elde ettiğine ilişkin soruları cevaplaması için Cameron'a çağrıda bulundu.
Corbyn, "Parlamentonun bu konuda Cameron'a soru sorması gerekli. Bu çerçevede Cameron'a yöneltilmesi gereken önemli sorular var." dedi.
CAMERON'A ŞEFFAFLIK ÇAĞRISI
İngiltere'deki muhalefet ve halkın bazı kesimleri, Cameron'ın Panama Belgeleri'ne ilişkin yaptığı tutarsız açıklamalarına tepki göstererek İngiliz lidere şeffaflık çağrısında bulunmuştu. Cameron'ın istifasını ve vergi cennetlerine karşı önlem almasını isteyenler de dün Başbakanlık önünde protesto gösterisi düzenlemişti.
İngiltere Başbakanı Cameron, perşembe akşamı ITV kanalına yaptığı açıklamada, Panama Belgeleri'nde adı geçen babasının offshore fonunda hisse sahibi olduğunu ancak 2010 yılında başbakan seçilmeden önce hisselerini sattığını söylemişti. Saklayacak bir şeyinin olmadığını dile getiren Cameron, fonlardan elde ettikleri kazançların vergisini ödediğini vurgulamıştı.
Cameron, bu hafta yaptığı bir diğer açıklamada ise hiçbir yerde hissesi veya offshore fonu bulunmadığını dile getirmişti. Cameron, "Başbakan olarak maaşım, faizini aldığım biraz tasarrufum, kiraya verdiğim bir evim var.
Bütün sahip olduklarım bunlar. Hiçbir yerde hissem veya offshore fonum yok." demişti.
Cameron'ın 2010 yılında vefat eden babası Ian Cameron'ın Mossack Fonseca'yı yatırımlarını İngiliz vergi sisteminden muaf tutmak için kullandığı ve offshore fonu işlettiği ortaya çıkmıştı.
PANAMA BELGELERÄ° NEDÄ°R?
"Panama Belgeleri" olarak basına sızdırılan belgelerde çok sayıda kişi ve şirketin uluslararası vergi kaçakçılığı, kara para aklama, uluslararası yaptırımları delmek gibi amaçlarla offshore şirketler ve hesaplar üzerinden finansal işlem yaptığı öne sürülüyor.
Genellikle vergi ödememek ya da düşük vergi ödemek için yurt dışında kurulan ve "vergi cenneti" olarak adlandırılan bazı ülkelerdeki offshore şirketlere dünyadaki mevcut finansal varlıklar, vergi sistemlerinin dışına kaçırılarak yönlendiriliyor.
Sızdırılan belgelerde aralarında devlet başkanlarının da olduğu 100'den fazla politikacının yanı sıra birçok küresel şirket ve ünlü simanın da adı geçiyor. Belgelerin sızdırılmasının ardından İzlanda Başbakanı David Gunnlaugsson istifa etmişti.
Henüz yorum yapılmamış.