Sosyal Medya

Güncel

Kırım liderinden Kıbrıs'a uyarı: Türkiye'ye sarılın

Kırım Tatarlarının lideri Abdülcemil Kırımoğlu: “Kırım Tatarlarının akıbetine uğrarsınız



Kırım Tatarlarının lideri Abdülcemil KırımoÄŸlu, Rumlar ile Rusların birbirlerine benzediÄŸine vurgu yaparak, Türkiye’nin garantörlüğünün kalkması halinde Kıbrıslı Türklerin adadaki varlığının silinebileceÄŸini söyledi.

Türkiye’nin ada üzerindeki garantörlüğünün kaldırılmasının vahim sonuçlara yol açabileceÄŸine dikkat çeken KırımoÄŸlu,
“Müzakereleri takip ediyoruz. Burada bir anlaÅŸma olabileceÄŸine inanmıyorum. Çünkü Rumların ÅŸartları Türk toplumu için çok uygun deÄŸil. Türkiye’den gelenlerin gönderilmesi, Türk askerinin gitmesi, toprak tavizi gibi saçma ÅŸeyler konuÅŸuluyor. Bu ÅŸekilde bir anlaÅŸma doÄŸru deÄŸil. Türkiye’nin garantörlüğünün kalkması, Kırım Tatarlarının akıbetine uÄŸratır. 1963’te neler olduÄŸunu gördük. Türkiye askerini göndermemiÅŸ olsaydı bugün bu adada Türk kalmayacaktı. Yunanlar ile Ruslar arasında çok büyük fark yok ki…” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Haberal Kıbrıslı Gazetesi’ne konuÅŸan KırımoÄŸlu, Yurdagül Atun'un sorularını cevapladı

Kıbrıs sorunuyla ilgili düşünceleriniz neler? Bu sorun çözülecek mi?

Kıbrıs’la ilgileniyoruz. Müzakereleri takip ediyoruz. Burada bir anlaÅŸma olabileceÄŸine inanmıyorum. Çünkü Rumların ÅŸartları Türk toplum için çok uygun deÄŸil. Türkiye’den gelenlerin gönderilmesi, Türk askerinin gitmesi, toprak tavizi gibi saçma ÅŸeyler konuÅŸuluyor. Bu ÅŸekilde bir anlaÅŸma doÄŸru deÄŸil. Türkiye’nin garantörlüğünün kalkması, Kırım Tatarlarının akıbetine uÄŸratır. 1963’te neler olduÄŸunu gördük. Türkiye askerini göndermemiÅŸ olsaydı bugün bu adada Türk kalmayacaktı. Yunanlar ile Ruslar arasında çok büyük fark yok ki… Yunanlar Kırım’ın ilhakını destekliyorlar. Burada kilise çok etkili, ama Ortodoks Kilisesi Rusya da öyle. Rumlar Annan Planı’na “hayır” dediler. Amaçları, Türklerin sayısını azaltmak, asimile etmek.

“Rum Büyükelçi neden KKTC’ye gidip, Güney’e geçmediÄŸimi sordu”

Kırım’ın ilhakından önce Kıbrıs Büyükelçisi benimle görüşmek istedi. Sekreteri baÄŸlandı, “Bizim büyükelçi sizinle görüşmek istiyor” dedi. “Tamam da, hangi dilde konuÅŸacağız” dedim. O da “Hangi dilde istiyorsunuz” diye sordu. “Sizin anayasanıza göre resmi iki dilinizden biri Türkçe… Türkçe konuÅŸalım” deyince sekreter, “Bizim büyükelçimiz Türkçe bilmiyor” dedi. “O zaman bizim dilimizde konuÅŸuruz” dedim. Onu da bilmiyormuÅŸ. Rusça konuÅŸtuk. Sekreteri Rusçadan çevirdi. Merak ettim, “Neden benimle görüşmek istiyorsunuz” dedim.

“Ä°stanbul’a gelen birçok Kırım Türkü padiÅŸahın emriyle Kıbrıs’a gönderilmiÅŸ”

“Bizim malumatımıza göre iÅŸgal bölgesi olan Kıbrıs’ın kuzeyini 6 kez ziyaret ettiniz. AB üyesi olan, sizin ülkenizle diplomatik iliÅŸkileri olan Rum kesimine bir kez bile gelmediniz, bunun sebebi nedir’ dedi. Ben de “Benim Rumlara karşı hiçbir düşmanlığım yok. Öte yandan bizim akrabalarımız var. Kırım Tatarları ve Kıbrıs Türkleri arasında fark yok. Bizim toprağımız Ruslar tarafından iÅŸgal edildiÄŸinde, birçok Kırım Türkü Osmanlı toprağına göç etmeye mecbur kaldı. Bir gemi insan Ä°stanbul’a gelmiÅŸ, oradan da padiÅŸahın emriyle Kıbrıs’a gönderilmiÅŸ. O gemide 150 aile varmış. Onların nesilleri binlerce oldu” dedim. O da “Çok enteresan, bunu hiç duymadım” dedi.

KKTC’ye sık sık geldiÄŸinizi biliyoruz. Buraya sizi çeken nedir?

KKTC’de Tatar öğrenciler var. 11 öğrenci halen okuyor. Kırım- Kıbrıs hattı kuruldu. Kıbrıs’la ilgili çok güzel anıları olan 25 öğrencimiz var. Çocuklarımı görmeye geldim. Çeçenistan savaşından sonra yetim kalan çocukları almıştım, onlar da benim çocuklarım sayılır. Onları görmeye geldim

 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.