Sosyal Medya

Güncel

Rusya: İran'la S-400 için görüşmedik

"Göndereceğiz, gönderiyoruz, gönderdik" açıklamalarından sonra İran'a S-300 füzelerinin yola çıkacağını açıklayan Rusya, S-400 için bu ülkeyle herhangi bir görüşme yapmadığını açıkladı.



Rusya DışiÅŸleri Bakanlığı’ndan bir yetkili, Ä°ran ile S-400 füze savunma sistemi hakkında herhangi bir görüşme yapmadıklarını açıkladı.

Rus haber ajanslarına demeç veren Rus diplomat S-300 füze savunma sistemi BM yaptırımlarının kapsamına girmediÄŸini de kaydetti. Rusya bir kaç güne kadar Ä°ran'a sattığı S-300 füze savunma sistemini teslim edeceÄŸini yazmıştı.

Rusya ve İran, 2007 yılında S-300 hava savunma sistemi satışı konusunda anlaşma imzalamış, ABD ve İsrail yapılan anlaşmaya sert tepki göstermişti. Rusya, 2010'da Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin İran'a yönelik silah ambargosu kararı almasının ardından S-300 anlaşmasını tek taraflı askıya aldığını açıklamıştı. İran, Rusya'nın kararını uluslararası mahkemeye taşıyarak 4 milyar dolarlık dava açmıştı.

Rusya Devlet BaÅŸkanı Vladimir Putin’in Nisan 2015'te imzaladığı kararnameyle S-300 uzun menzilli hava savunma sistemlerinin Ä°ran'a teslimatına yönelik yasağın kaldırıldığı bildirilmiÅŸti.

Uçak ve balistik füzelere karşı etkili olan S-300 füzeleri, eski Rus teknolojisi ile üretilmesine rağmen halen dünyanın etkili hava savunma sistemlerinden biri olarak nitelendiriliyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.