Sosyal Medya

Güncel

Azerbaycan Karabağ'ı geri istiyor

Azerbaycan genelinde son süreçte elde edilen kazanımlardan duyulan bir coşku var.



Azerbaycan ile Ermenistan arasında Ermeni iÅŸgali altındaki DaÄŸlık KarabaÄŸ bölgesinde 2 Nisan’da baÅŸlayan 5 Nisan’da ilan edilen ateÅŸkesin ardından durdu. Azerbaycan Ordusu Cebrail ve Terter bölgelerinde aralarında iki stratejik tepenin de bulunduÄŸu bazı alanları geri aldı. AteÅŸkesle baÅŸlayan görüşmeler ise devam ediyor. 

CoÅŸku ve tedirginlik 

KarabaÄŸ, Azerbaycan’ın gerçek anlamda “millî” bir meselesi konumunda... Muhalefet partileri de hükümetin KarabaÄŸ politikasına tam destek veriyor. Bakü baÅŸta olmak üzere Azerbaycan genelinde son süreçte elde edilen kazanımlardan duyulan bir coÅŸku var. Halk için bu geliÅŸmeler sadece bir baÅŸlangıç; zira bütün KarabaÄŸ iÅŸgalden kurtarılmadıkça rahat etmeyeceklerini söylüyorlar.  Hissiyatlarını en uçlarda ifade edenler “Ya KarabaÄŸ ya ölüm” ifadesini kullanıyor. Bu coÅŸku cephe hattındaki yerleÅŸim birimlerinde yerini kısmen tedirginliÄŸe bırakıyor. Çünkü ara ara küçük çaplı çatışmalar olsa da geçen hafta baÅŸlayan çatışmalar son 20 yılın en ÅŸiddetlilerinden. Neredeyse bir “muharebe”  ÅŸiddetine varan çatışmalar yaÅŸlılara eski korkulu zamanları hatırlatırken yeni kuÅŸak da savaşın ne demek olduÄŸunu gündelik hayatlarının ortalarına düşen roketlerle tecrübe etmiÅŸ halde.

Azerbaycan tarafındaki sivil kayıpların arasında iki de çocuk var. AÄŸdam’ın AhmetaÄŸalı köyünden 3 yaşındaki Ä°slam yıkılan evlerinin önünde annesinin kucağında olanların farkında olduÄŸu belli ediyor. 

AÄŸdam’ın KüçükaÄŸalı köyü çatışma hattının sadece bir kilometre uzağında. Hemen yakınlarında eskiden bir Ermeni köyü varmış. Åžimdi boÅŸaltılmış ve sadece ayrılıkçı KarabaÄŸ Ermenilerinin mevzileri var. Ä°ÅŸte bu mevzilerden atılan roketler önce köy öğretmeninin evine düşmüş. Ardından mescidin yakınlarına... O anlarda herkes korkuyla kaçışırken 62 yaşındaki GaraÅŸ DadaÅŸov önce ailesini evden çıkarmış. Onları güvene alınca hayvanlarını da güvenli bir yere almak isterken tam ortalarına isabet eden roketle hayatını kaybetmiÅŸ. EÅŸi Hacer DadaÅŸov “Eskiden roket atmıyorlardı. Åžimdi çok attılar. Gündüz vakti attılar Yoldaşım (eÅŸim) pare pare oldu. Bir ÅŸey yapamadık” diyor.  

‘Öz topraklarımız’

Cephe hattının komutanı Albay Elçin Kerimov Lele Tepe’nin stratejik önemine deÄŸinerek o bölgeyi her ÅŸekilde muhafaza ve müdafaa etmeye devam edeceklerini söylüyor. Kerimov “Bu bölge bizim için sadece askeri olarak stratejik bir bölge deÄŸil. Sivil halkın can emniyeti için de çok önemli. Çünkü Ermeniler sadece askerlerimizi deÄŸil sivilleri de hedef alıyor. Bu tepeye hâkim olan hem Cebrail rayonuna hem de Fuzuli rayonuna hâkim durumda oluyordu. Biz bu öz toprağımızı Ermenilerden aldık, bayrağımız dalgalanıyor” diyor.

Minsk Delegasyonu cephe hattında

Azerbaycan ve Ermenistan Genelkurmay baÅŸkanlarının Moskova’da buluÅŸup ateÅŸkes ilan etmesinin ardından baÅŸlayan müzakerelerde aktif olan Minsk Grubu’nun delegasyonu da önceki gün Lele Tepe’nin bulunduÄŸu cephe hattındaydı. Önce Azerbaycan askeri karargâhına gelen 5 kiÅŸilik heyet daha sonra ateÅŸ hattının gerisindeki noktalar hakkında bilgi aldı.

Televizyon izlerken roket düştü

Çatışmaların ÅŸiddetini en ağır ÅŸekilde yaÅŸayan yerleÅŸim yerlerinden biri de kuzeydeki Terter... Azerbaycan kayıtlarına göre burada 3 sivil hayatını kaybetti, 160 ev de hasar gördü. Gülnare Kerimova, Terter’in merkezindeki evinde akÅŸam saatlerinde annesiyle televizyon izlerken yaÅŸamış dehÅŸeti. Hala da ÅŸoku atlatamamış: “Birden biri tavan üzerimize çöktü. Sesten kulaklarım tıkanmıştı. Annem hâlâ kendine gelemedi.”
 
Lele Tepe geri alındı

Çatışma baÅŸladıktan bir süre sonra Azerbaycan birlikleri KarabaÄŸ’ın güneyindeki Lele Tepe’yi ve kuzeyde Terter yakınındaki Seyfulan’ı ele geçirmiÅŸ. Bu iki nokta hem Ermeniler hem de Azerbeycan Türkleri için stratejik öneme sahip. Ermeni tarafı ısrarla çatışmalardan önceki toprak durumuna dönülmesini, yani özellikle Lele Tepe’nin teslimini istiyor. Azerbeycan tarafı ise öyle düşünmüyor. 

Musa Kesler - Milliyet

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.