Güncel
Bulgaristan halkı mültecileri tehdit olarak görüyor
Yapılan kamuoyu anketine göre, Bulgarların yüzde 60'ı sığınmacıları "milli güvenliğine tehdit" olarak görüyor
Nüfusu 7 milyonun altındaki Bulgaristan’da barınan sığınmacı sayısı 900’den az olmasına karşın, halkın ülkeye bir göç dalgası çıkabileceÄŸi yönündeki endiÅŸeleri artıyor.
Ãœlkenin Türkiye ve Yunanistan ile ortak sınırlarındaki güvenlik önlemleri artırılırken, yabancı krizinin toplum üzerindeki etkisini araÅŸtıran Sova Haris adlı bir kamuoyu araÅŸtırma ÅŸirketinin anketine katılanların yüzde 60’ı sığınmacıları “milli güvenliÄŸine tehdit” olarak görüyor. Ankete göre, bunun aksini düşünenlerin oranı yüzde sadece 15,2. Ankete katılanların yüzde 24,8’i ise konu ile ilgili görüş belirtmedi.
AraÅŸtırmaya katılanların yüzde 46,5’i, Avrupa BirliÄŸinin sığınmacılara destek vermemesi gerektiÄŸini belirtirken, yüzde 25,5'i sığınmacılara yardımdan yana görüş bildirdi.
ARGÃœMAN SORUNU
Sova Haris, sığınmacılara desteÄŸe karşı çıkanların gerekçelerini de açıkladı. Ankete katılanların yüzde 18,8’i sığınmacıların ülkeye alınmasına iliÅŸkin, "Aralarında teröristler var", yüzde 16,7’si "Bulgaristan yoksul, dışarıdan gelen kimseye yardım edemez”, yüzde 9,1’i "Onlar son derece tehlikeli", yüzde 6,7’u ise "Onların dini farklı, bize entegre olamazlar” yanıtını verdi.
Katılımcılar, Bulgaristan'da sığınmacılara karşı olmalarına "Gelenlerin fazlasıyla kalabalık olması", "Avrupa’nın sözde Ä°slamlaÅŸtırma tehlikesi", "AB’nin sosyal sistemine yönelik oluÅŸturdukları tehlikeleri" gibi gerekçeleri de gösterdi.
Bulgarların yüzde 23’ü sadece savaÅŸtan kaçanların kabul edilmesi gerektiÄŸini, yüzde 43,9’u genel anlamda sığınmacıların "desteÄŸe ihtiyaç duyduklarını" kabul etti.
Ankete katılanların yüzde 57’si, tüm AB’nin sığınmacı yükünün eÅŸit paylaÅŸması, yüzde 82,1'i sığınmacı kabulü konusundaki denetim süzgeçinin AB’nin sınırlarının ötesinde olması gerektiÄŸini belirtti.
Sığınmacı karşıtı görüş bildirenlerin yüzde 78,3'ü sığınmacıların Bulgar ekonomisine yük olacağını, yüzde 50’si de Bulgaristan’ın entegrasyon ortamını saÄŸlayamayacağını savundu.
Sova Haris araÅŸtırmasına katılanların yüzde 51’i sığınmacı bir komÅŸusunun ve meslektaşının olmasını istemediÄŸini, yüzde 34,1’I ise yabancıların "farklı dine ait oldukları için tehdit oluÅŸturabileceklerini" ifade etti.
Anketten elde edilen sonuçları yorumlayan Ekonomi ve Uluslararası İlişkiler Enstitüsü Başkanı Lübomir Küçükov, "Aslında ortada nefret yok, korku var. Kafası karışmış olan vatandaşlar için dominant etki yapan korkudur" dedi.
Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, ülkenin Türkiye ve Yunanistan ile kara sınırlarını yasa dışı geçişlere tamamen kapatması gerektiğini savunarak, gelen yabancıların yasal yoldan gümrük kapılarından giriş yapmak zorunda olduğunu savunuyor.
Sığınmacı dalgasının Bulgaristan üzerinden güzergahını değiştirebilmesinden endişe duyan İçişleri ve Savunma bakanlıkları, Yunanistan sınırında ve Karadeniz'in Bulgaristan kara sularında kapsamlı iki tatbikat düzenleyecek.
Henüz yorum yapılmamış.