Sosyal Medya

Güncel

'Bundan böyle para yardımı yok'

Suudi Arabistan Kralı Selman'ın Mısır ziyaretinde Mısır lideri Sisi ile 15 anlaşma yapıldı. Ancak petrol fiyatlarının düşmesiyle gelirlerini çeşitlendirmek isteyen Riyad Mısır ile ekonomik ilişkilerinde stratejik değişikliğe gidiyor. Ziyarette bulunan bir işadamı, "Bundan böyle Suudi Arabistan Mısır'a para yardımı yapmayacak" dedi.



Resmi ziyaret için dün Mısır’a gelen Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz, Mısır CumhurbaÅŸkanı Abdulfettah es-Sisi ile bugün öğleden sonra Ä°ttihadiyye Sarayı’nda bir araya geldi. Görüşmenin ardından iki lider, ortak basın toplantısı düzenledi.

Kral Selman’ı Mısır’da görmekten memnuniyet duyduklarını ifade eden Sisi, Suudi Arabistan’ın savaÅŸ yıllarında Mısır’a verdiÄŸi desteÄŸi hatırlattı.

Sisi, “Ortak Arap iÅŸbirliÄŸi için yeni bir sayfa açıyoruz. Ä°kinci vatanınız Mısır’a geliÅŸiniz iki halk için yeni bir baÅŸlangıç olmuÅŸtur. Arap ve Ä°slam dünyası çok hassas bir dönemden geçiyor. Mısır ve Suudi Arabistan arasındaki iÅŸbirliÄŸi Filistin, Suriye, Yemen ve Libya krizleri gibi bölgedeki sorunların çözümünde etkili olacaktır. Mısır halkı, 1956, 1967 ve 1973 yıllarındaki savaÅŸlarında Suudi Arabistan’ın kendilerine verdiÄŸi desteÄŸi unutmamıştır” dedi.

Kral Selman iki ülkeyi karayoluyla birbirine baÄŸlamak için Kızıldeniz üzerine bir köprü yapılacağını açıkladı. "Mısır ve Suudi Arabistan arasında çok büyük projeler baÅŸlatılmıştır. Kızıldeniz’de Mısır ve Suudi Arabistan’ı bir birine baÄŸlayacak bir köprü yapılması konusunda Mısır CumhurbaÅŸkanı Sisi ile anlaÅŸtık" diyen Selman’ın sözleri üzerine Sisi, köprünün adının Kral Selman bin Abdulaziz Köprüsü olmasını önerdi. Kral bu öneriyi memnuniyetle karşıladı.

Kral Selman konuÅŸmasında ayrıca, Mart 2015’de düzenlenen Arap BirliÄŸi zirvesinde açıklanan Ortak Arap Askeri BirliÄŸi’nin oluÅŸturulması konusundaki temennisini de dile getirdi.

Ä°ki liderin konuÅŸmasının ardından iki ülke heyetleri arasında Sina Yarımadası’nda iskan ve Kahire’nin batısında elektrik santrali inÅŸası, Kasr el-Ayni Hastanesinin modernizasyonu, çifte vergiyi engelleme, nükleer enerji iÅŸbirliÄŸi, deniz petrolünün çıkarılması, deniz sınırlarının belirlenmesi, eÄŸitim, kültür ve ziraat gibi farklı 15 konuda anlaÅŸma ve protokol imzalandı.

Ancak, Mısır liderinin tarihi ziyaret nitelendirmesine raÄŸmen, Reuters'a konuÅŸan kaynaklar, Riyad'ın bundan böyle Mısır'a 'karşılıksız para yardımı yapmayacağını' söyledi. Görüşmelere vakıf bir iÅŸadamı, "Bu bir srateji deÄŸiÅŸikliÄŸi, yatırımların karşılığını almak Suudi Arabistan için önemli. Çünkü Riyad kazançlarını çeÅŸitlendirmek istiyor. Suudi Arabistan yatırım yapıp borç vermek istiyor. " dedi. 

'Kral Selman'a Nil Madalyası'

İşadamı bundan sonra Riyad'ın kahire'ye kredi bverip, yatırım yapacağını belirtti.

Later on Friday, Egyptian International Cooperation Minister Sahar Nasr said Cairo had signed development agreements with Saudi Arabia worth $590 million.

The agreements, signed with the Saudi finance minister, covered development in the Sinai peninsula, agriculture, housing and a university, Nasr told Al-Ahram newspaper.

Öte yandan, Sisi'nin, İttihadiyye Sarayı'nda gerçekleşen görüşmede Suudi Arabistan Kralı Selman'a devletin en yüksek nişanı "Nil Madalyası" verdiği belirtildi.

Mısır devlet televizyonunun haberine göre, Sisi, basın mensuplarının huzurunda Kral Selman'a "Nil Madalyası" verilmesi yönünde aldığı cumhurbaşkanlığı kararını açıkladı.

Kral olarak Mısır'a ikinci ziyaretini yapan Kral Selman, ilk ziyaretini Arap Birliği zirvesi vesilesiyle Mart 2015'te gerçekleştirmişti.

Kaynak: Reuters, AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.