Sosyal Medya

Güncel

MHP kayyuma emanet

Mahkeme MHP’de kurultay isteyen muhalefeti haklı buldu. Üç kişilik kayyum heyeti tüzük değişikliği yapılacak kurultayı toplamak üzere görevlendirildi. Genel Merkez kararı temyiz edeceğini açıkladı. MHP kulislerine göre parti, tansiyonu yüksek bir döneme girdi.



MHP’de muhaliflerin talebini deÄŸerlendiren mahkeme kurultay kararı verdi. Genel Merkez temyize gideceÄŸini açıkladı. Genel BaÅŸkan adayları ise en geç Mayıs başında tüzük kongresinin toplanmasını bekliyor. Genel BaÅŸkan deÄŸiÅŸikliÄŸi için ise Mayıs ayı sonu iÅŸaret ediliyor.

1 Kasım seçimlerinden bu yana yönetim deÄŸiÅŸikliÄŸi tartışması yaÅŸanan Milliyetçi Hareket Partisi’nde gözler muhaliflerin tüzük kurultayı talebini taşıdığı Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesindeydi. Kararın açıklanmasına dakikalar kala yükselen tansiyon mahkeme salonu önünde yoÄŸun güvenlik önlemleri alınmasını da beraberinde getirdi. Çünkü salonun önünde hem Genel Merkez’e yakın isimler ve avukatlar hem de muhalefete yakın isimler ve avukatları bekliyordu.

Muhalefetin topladığı 543 imzaya raÄŸmen genel baÅŸkan deÄŸiÅŸikliÄŸini saÄŸlayacak tüzük deÄŸiÅŸikliÄŸinin yapılacağı kurultayın toplanmamasını deÄŸerlendiren mahkeme kararını yaklaşık 45 dakika süren duruÅŸma sonunda açıkladı. Mahkeme kurultay toplansın dedi ve bunun için toplantı çaÄŸrısı yapmak üzere Ayhan Erel, Ali Sağır ve Mehmet Bilgiç’i görevlendirdi: 

"Davanın kabulü ile olaÄŸanüstü kongre çaÄŸrısı yapmak üzere 3 üyenin görevlendirilmesi talebinin kabulü ile açılış ve yoklama, kongre divan heyetinin seçimi, saygı duruÅŸu ve Ä°stiklâl Marşı’nın okunması, genel baÅŸkanın açılış konuÅŸması, MHP tüzüğünün 63. gündemdeki sıranın deÄŸiÅŸtirilmesi veya bir konunun gündeme alınması talep edilebilir olaÄŸanüstü toplantılarda genel baÅŸkan merkez yönetim kurulu ve merkez disiplin kurulu seçim yapılabilir ÅŸeklindeki teklifini görüşüp ve karara baÄŸlamak üzere belirtilen gündem doÄŸrultusunda tüzük deÄŸiÅŸikliÄŸi amacıyla toplantı çaÄŸrısı yapmak üzere Ayhan Erel, Ali Sağır ve Mehmet Bilgiç’in görevlendirilmelerine dair davacı vekilleri AV. UÄŸur Tarhan, Av. Mustafa Veysel GüldoÄŸan, Av. KürÅŸat Ergün, Av. Tan Tahsin Zapata, Av. DilÅŸat Erdil ile davalı vekili Av. Yücel Bulut vekilinin yüzüne karşı kararın tebliÄŸinden itibaren 8 gün içinde yasa yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı."

Adliye koridorlarında sloganlar

Kararın açıklanması ile birlikte adliye koridorlarında muhaliflere yakın isimler “Ãœlkücü hareket engellenemez”, parti yönetimine yakın isimler ise “Hareketin lideri Devlet Bahçeli” sloganları attı. Adliye koridorlarında gerilim polisin araya girmesi ve tarafların birbirine yaklaÅŸmasına izin vermemesiyle engellendi.

Genel Merkez temyize gidecek 

Karar metninde “temyiz yolu kapalıdır” ifadesine yer verilmemesi daha önce tüm hukuki yollara baÅŸvuracağını açıklayan Genel Merkez’in elini rahatlattı. Parti yönetimi ÅŸimdi kararı temyize götürecek.

“Kurultay inÅŸallah Mayıs başında”

Kararı Al Jazeera’ye deÄŸerlendiren Genel BaÅŸkan adaylarından Sinan oÄŸan, kurultayın Mayıs ayı başında toplanmasını beklediklerini söyledi.  “Gerekçeli kararın bir hafta içinde çıkması bekleniyor. Sonrasında zaten görevi alan kayyum heyeti çalışmalarına baÅŸlayacak. Bundan sonra önemli olan bugün itibarıyla Genel Merkez’in kurultay sürecinde hiçbir dahlinin kalmamış olmasıdır. Tüm yetki artık çaÄŸrı heyetine geçti. Ä°nÅŸallah Mayıs başında kurultayımızı yapacağız.”

Genel Merkez’in temyize gitmesinin süreci durdurmayacağını da belirten OÄŸan, “Gidebilirler ama çok üzüldüğümü de söyleyeyim. Partiyi bu kadar mahkeme kapılarına düşürmemeliler.” diye konuÅŸtu.
“Hukuk belirleyici olacak, yolu da belli”

Kararı Al Jazeera’ye deÄŸerlendiren bir diÄŸer isim ise Genel BaÅŸkan adaylarından Koray Aydın oldu. “Hukuken böyle bir sonuç çıkacağından emindim” diye konuÅŸan Aydın, kongrenin Nisan sonu ya da Mayıs başında toplanmasını bekliyor: 

“Hukukun dediÄŸi oldu. Bundan sonra atanmış olan heyet tahmin ediyorum ilk fırsatta toplanacak. Åžu anda en yakın tarih olarak 30 Nisan görülüyor, sonraki hafta da olabilir. Kongrede 63’üncü maddede deÄŸiÅŸiklik yapılmasının ardından 21 gün sonra da seçim kararı alınıp kongre dağılır. Seçimin yapılabileceÄŸi kongre için en yakın tarih ise 22 Mayıs görünüyor. “

Aydın da Genel Merkez’in baÅŸvuracağını açıkladığı temyiz yolunun kongre sürecini durdurmayacağını düşünüyor. Koray Aydın, “Hukuk belirleyici olacak, yolu da belli” diye konuÅŸtu.

GeliÅŸmeleri Ankara’da takip eden Genel BaÅŸkan adaylarından Meral AkÅŸener ise Twitter’dan tek cümlelik bir deÄŸerlendirme yaptı. AkÅŸener, “Adalet mülkün temelidir” dedi.

Aday olmak üzere Genel BaÅŸkan yardımcılığından istifa eden MHP’li Ãœmit ÖzdaÄŸ ise 9 Nisan Cumartesi günü Rize’de bir basın toplantısı yapacak.

Dava süreci

MHP Trabzon İl Başkanı Muammer Demeli, Denizli İl Başkanı Yasin Öztürk, Kilis İl Başkanı Arif Amoca, Bilecik İl Başkanı Ahmet Gürses, Kırklareli İl Başkanı Kürşad Yamaner, Ardahan İl Başkanı Taşkın Polat, Bayburt İl Başkanı Süleyman Burç, Elazığ İl Başkanı Abdulvahap Erdem, Samsun İl Başkanı Ömer Süslü, Sivas İl Başkanı Ragıp Özkan, Tekirdağ İl Başkanı Enez Kaplan, Tokat İl Başkanı Fatih Demirkol, Nevşehir İl Başkanı Göksel Taşçı, Uşak İl Başkanı Ali Kurt, Çorum İl Başkanı Bekir Çetin ve Gümüşhane İl Başkanı Ali Ateş, "Kurultay Çağrı Heyeti" oluşturularak, partinin olağanüstü kurultaya götürülmesine karar verilmesi için dava açmıştı.

Dava dilekçesinde, 543 büyük kongre delegesinin, "partinin büyük kongresinin olağanüstü toplantıya çağrılması hususunda noter vasıtasıyla talepte bulunduğu, talebin, kongrede tüzük değişikliğini de içerdiği" belirtilmişti.

Partinin avukatları talepleri reddetmişti

Dava dilekçesi, 12 Åžubat Cuma MHP Genel Merkezi'ne ulaÅŸmıştı. MHP'nin avukatlarınca dava dilekçesine 3 Mart'ta cevap verilmiÅŸ, usûl ve esasa iliÅŸkin itirazlarda bulunularak, dava dilekçesinin kabul edilmediÄŸi bildirilmiÅŸti. Muhaliflerin avukatları da buna 9 Mart'ta yazılı cevap göndermiÅŸ, davaya bakma görevinin Sulh Hukuk Mahkemesi'ne ait olduÄŸunu, Genel Merkez'in partinin olaÄŸanüstü kongreye davet edilmesi konusunda takdir yetkisinin olmadığını savunmuÅŸtu.

Kaynak: Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.