Sosyal Medya

Güncel

Öğrencilerine zorla şarap tattıran akademisyen istifa etti

Trabzon'da bir üniversitede bir grup öğrenci kendilerine derste zorla şarap tattırılmak istendiği iddiasıyla akademisyenden şikayetçi oldu, akademisyen istifa etmek zorunda kaldı



Trabzon’da özel Avrasya Ãœniversitesi’nde Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğrencilerinin bölüm baÅŸkanlarına karşı sürdürdükleri içki içmeme ve kendilerine yönelik uygulanan baskılara boyun eÄŸmeme mücadelesi, bölüm baÅŸkanının istifası ile sonuçlandı.

Bölümde eÄŸitim gören bir grup öğrenci kendilerine derste zorla ÅŸarap tattırılmak istendiÄŸi iddiasıyla aynı zamanda bölüm baÅŸkanları ve dersin hocası olan Yrd. Doç. Dr. BaÅŸak Sungur’dan ÅŸikayetçi oldu.

Ãœniversite yönetimine ÅŸikayet edildiÄŸini duyan Sungur, öğrencileri çeÅŸitli sebepler göstererek dersten atmaya baÅŸlayınca öğrenciler bu kez Yrd. Doç. Dr. BaÅŸak Sungur hakkında savcılığa "Din ve vicdan hürriyeti ile kiÅŸilik haklarına saldırı" suçlamasıyla suç duyurusunda bulunurken, Yüksek Öğretim Kurulu’na (YÖK) da ÅŸikayet dilekçesi gönderdiler.

Konuyla ilgili YÖK’ün devreye girmesinin ardından üniversite yönetimi soruÅŸturma baÅŸlatırken, Yrd. Doç. Dr. Sungur ise üniversite yönetimine istifasını sunmak zorunda kaldı.

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü BaÅŸkanı Yrd. Doç. Dr. BaÅŸak Sungur, 8 Mart 2016 günü birinci sınıf öğrencilerinin Alkollü ve Alkolsüz İçecekler Dersi’nde alkol olarak sınıfa getirdiÄŸi elindeki ÅŸarabı tatmalarını istedi. Bazı öğrenciler alkol tatmak istemeyince Yrd. Doç. Dr. BaÅŸak Sungur, “Alkol bir ilimdir. Dini, vicdani kararlarınız beni ilgilendirmez, tatmak zorundasınız” diyerek öğrencilerini dersten kovdu. Bunun üzerine öğretmenden ÅŸikayetçi olan bir grup öğrenci bir dilekçe hazırlayarak Avrasya Ãœniversitesi yönetimine ÅŸikayette bulundu. Ãœniversite yönetimine kendisinin ÅŸikayet edildiÄŸini öğrenen Sungur, bu kez öğrencileri çeÅŸitli sebepler öne sürerek dersten atmaya baÅŸladı.

ÜNİVERSİTE YÖNETİMİNDEN SONUÇ ALAMAYINCA ADLİYEYE BAŞVURDULAR

Öğrenciler kendilerine yönelik baskıların sürmesi ve üniversite yönetiminin de soruna çare bulamaması üzerine bu kez konuyu adliyeye taşımaya karar verdi. Yrd. Doç. Dr. BaÅŸak Sungur hakkında Trabzon Cumhuriyet BaÅŸsavcılığı’na avukatları YaÅŸar Topal vasıtası ile "Din ve vicdan hürriyeti ile kiÅŸilik haklarına saldırı" iddiasıyla suç duyurusunda bulunan öğrenciler, daha sonra avukatları aracılığıyla Yüksek Öğretim Kurulu’na da (YÖK) ÅŸikayet dilekçesi gönderdiler. YÖK’ün üniversite yönetimini arayarak konuyu sorması üzerine konuyla ilgili soruÅŸturma baÅŸlatılırken, Yrd. Doç. Dr. BaÅŸak Sungur üniversite yönetimine istifasını sunmak zorunda kaldı.

"SINIFI İÇKİ İÇENLER VE İÇMEYENLER DİYE İKİYE AYIRMIŞ"

Öğrencilerin avukatı YaÅŸar Topal yaptığı açıklamada "Yrd. Doç. Dr. BaÅŸak Sungur 8 Mart tarihinde yaÅŸanan olayın ardından 2 gün sonraki ’Alkollü ve Alkolsüz İçecekler Dersi’nde içki içenler ile içki içmeyenleri iki ayrı grup yapmış, içki içenlere uygulama dersinde yemek yapma görevi verirken, içmeyenlere temizlik görevi vererek içki içmeyenleri cezalandırma yoluna gitmiÅŸ. Müştekileri inancına göre ayrımcılığa tabi tutmuÅŸtur. Bu durumu itiraz eden öğrencileri tekrar dersten atmıştır. Müştekilerin dini inancından dolayı aÅŸağılamış, ayrımcılığa tabi tutmuÅŸ, dersten atarak, öğrenim haklarını engellemiÅŸtir. Öğrencilere kendi ideolojisini dayatmaya çalışmıştır. Öğrencilerimize sarf etmiÅŸ olduÄŸu sözler nedeniyle cezalandırılması için gerekli soruÅŸturmanın yapılarak hakkında kamu davası açılmasını talep ettik" dedi.

Topal, bir aylık süreçte üniversite yönetiminden destek göremediklerini ifade ederek, "Bu süreçte Avrasya Ãœniversitesi Rektörlüğü’ne arz edilen ÅŸikayet dilekçesi iÅŸleme alınmak yerine, bu dilekçeyi deÄŸerlendirme yetkisi bulunmayan üniversitenin mütevelli heyeti baÅŸkanı, ÅŸikayetçi öğrencilerin ÅŸikayetlerini geri almaları için bizzat çeÅŸitli giriÅŸimler sergilemiÅŸtir" ifadelerini kullandı.

Avrasya Ãœniversitesi Rektörü Prof. Dr. AÅŸkın Asan ise soruÅŸturmanın sürdüğünü ve Yrd. Doç. Dr. BaÅŸak Sungur’un 7 Nisan PerÅŸembe günü istifasını kendilerine sunduÄŸunu belirterek, “Öğrenciler bize baÅŸvuru yaptı biz de dilekçelerini aldık. SoruÅŸturma baÅŸlattık. BaÅŸak hanım da istifasını sundu” dedi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.