Sosyal Medya

Güncel

Kimlik skandalının arkasında CHP var iddiası

6,6 milyon vatandaşın kimlik bilgilerinin sızdırılmasının arkasındaki partinin CHP olduğu öğrenildi.



Türkiye Cumhuriyeti’nde yaÅŸayan 46,6 milyon vatandaşın kimlik bilgilerinin sızdırılmasının perde arkasını Zaman aralıyor. Ele geçen bilgi ve bulgular, olayın müsebbibi olarak vatandaÅŸların kimlik bilgilerini internette yayınlayanCumhuriyet Halk Partisi’ni (CHP) gösteriyor.

Ankara Cumhuriyet BaÅŸsavcılığı’nın soruÅŸturma baÅŸlattığı olayla alakalı dikkat çekici bilgilere Zaman ulaÅŸtı. VatandaÅŸları huzursuz eden olaydaki 46,6 milyon vatandaÅŸ sayısı, 2009 yılında gerçekleÅŸtirilen seçmen sayısının aynısı .Ä°nternete düşen kayıtlarda, bu tarihten sonra seçmen olma hakkı kazanmış isimlerin kimlik bilgilerine ulaşılamıyor.

YaÅŸanan skandalın göbeÄŸinde ise CHP var. 2000’li yılların başında adrese dayalı nüfus kayıt sistemi MERNÄ°S’e geçilen Türkiye’de Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 2009 yılındaki yerel seçimler öncesinde siyasi partilerin seçim çalışmalarını kolaylaÅŸtırmak için vatandaÅŸların kimlik bilgilerini parti yöneticileriyle paylaÅŸtı.

BÃœTÃœN PARTÄ°LERE VERÄ°LDÄ° TEK YÃœKLEYEN CHP OLDU

YSK’nın verdiÄŸi seçmen bilgilerini internete yükleyen tek parti ise CHP oldu.CHP Genel Merkezi, 2013 yılı itibarıyla hayata geçirdiÄŸi e-seçmen portalıyla vatandaÅŸların seçmen bilgilerini chp.org.tr adresinden yayın yapan sitesinde yayınladı. Seçmen bilgileri önce bilisim.chp.org.tr/Esecmen/ linkinden, sonra esecmen.chp.org.tr linkinden hizmete açıldı.

VatandaÅŸların mahrem bilgilerini yayınlayan siyasi partiler haricindeki ilk yayınlayan site ise sahtesecmen.org sitesi oldu. Bir süredir yayın yapmayan site, vatandaÅŸların mahrem bilgilerini ele geçirdi. Site, tıpkı CHP’nin sitesinde olduÄŸu gibi, vatandaÅŸların bilgi sorgulamalarını YSK’nın web sitesi üzerinden deÄŸil, kendi serverları üzerinden yaptı. Siteyi kuran isim olarak ise Tanju B. kayıtlara geçti.

Tanju B., siteyi tanju***@*mail.com hesabı üzerinden aldı. Tanju B.’nin söz konusu bilgilere CHP Genel Merkezi Ã¼zerinden ulaÅŸtığı ifade ediliyor. Ä°nternette yapılan aramalarda Tanju B. adına hiçbir sonuca ulaşılmıyor.

600 AVUKAT HAKKINDA SORUŞTURMA AÇILMIŞTI

2010 yılında 600 avukat hakkında vatandaÅŸların kimlik bilgilerini Ã§aldığı gerekçesiyle soruÅŸturma açılmıştı.SoruÅŸturmada; Türkiye Cumhuriyeti vatandaÅŸlarına ait kimlik, telefon ve adres bilgilerini resmi kurum ve kuruluÅŸların veri tabanlarına girerek yasa dışı yollardan elde eden 15 kiÅŸilik çetenin elde ettiÄŸi bilgileri sorgulama programı adı altında icra avukatlarına ve tefecilere sattıkları ortaya çıkmıştı.

Avukatların, vatandaÅŸlara ait kimlik bilgilerini genelde icra iÅŸlemlerinde kullanmak üzere sahip olduÄŸu öğrenildi. Fazla icra dosyası olan ÅŸirket yöneticileri de avukatlarına CHP’nin internet sitesini adres olarak göstermiÅŸ, CHP’nin internet sitesinde vatandaÅŸlara ait kimlik bilgilerinin açık bir ÅŸekilde kamuoyunda paylaşıldığına yönelik bilgilendirici mesajlar atmıştı.

CHP YÖNETİCİLERİNE İŞLEM YAPILMADI

Çalınan kimlik bilgilerinin avukatların kullandığı programdaki veri tabanındaki kimlik bilgileriyle aynı olduÄŸu ifade ediliyor. Avukatlara giden bu bilgilerin de CHP serverına yüklenen bilgiler olması ihtimalinin yüksek olduÄŸu ifade ediliyor. Avukatlara operasyon yapan yargının, aynı bilgileri yayınlayan CHPyöneticilerine iÅŸlem yapmamış olması dikkat çekmiÅŸti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.