Güncel
'Erdoğan ile aramızda milim fark yok'
Türkiye'nin siyaset gündeminde son dönemlerde yüksek sesle dillendirilen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Ahmet Davutoğlu arasında görüş farklılığı var, iddialarına Başbakan Ahmet Davutoğlu, 'Cumhurbaşkanı ile aramızda milim fark yok' dedi.
BaÅŸbakan Ahmet DavutoÄŸlu, CumhurbaÅŸkanı Tayyip ErdoÄŸan ile ters düştükleri yönünde bir algı oluÅŸturulmak istendiÄŸini belirterek, “Ben bu algının doÄŸru olduÄŸu kanaatinde deÄŸilim. CumhurbaÅŸkanımızla aramızda kararlılık konusunda milim fark yoktur. Her ÅŸey istiÅŸare edilerek yürütülüyor” dedi.
Başbakan Davutoğlu, Finlandiya gezisinin dönüşünde kendisini takip eden gazetecilere özetle şu açıklamalarda bulundu:
HER ÅžEY Ä°STÄ°ÅžAREYLE YÃœRÃœTÃœLÃœYOR
“Terörle mücadele konusunda benim ifade ettiklerimle sayın CumhurbaÅŸkanımızın ifade ettiklerini yan yana koyarsanız kararlılık baÄŸlamında herhangi bir küçük nüans dahi göremezsiniz. Bu algıyı oluÅŸturmak isteyen iki kesim var. Birincisi AK Parti ile CumhurbaÅŸkanı arasında görüş ayrılığı varmış gibi davranmak, istismar etmek isteyenHDP ve diÄŸerleri gibi bir de terörle mücadele kararlılığımızdan şüphe uyandırmak isteyen bir kesim de çıktı. CumhurbaÅŸkanımızla aramızda kararlılık konusunda milim fark yoktur. Her ÅŸey istiÅŸare edilerek birlikte yürütülüyor. Çözüm sürecine gelince... EÄŸer tamamıyla silahlı bir mücadele anlayışı terk edilirse, siyasi alanda Türkiye'de her ÅŸey konuÅŸulabilir. Yeter ki ÅŸiddet, terör olmasın. Silahlı terör faaliyeti bittikten sonra bunlar tartışılabilir anlamında söylediÄŸim sözü, sanki görüş ayrılığı varmış gibi yansıtmaya kalkanlar oldu.
USUL FARKI HEPİMİZ İÇİN GEÇERLİ
Son 50 yılın Cumhurbaşkanı - Başbakan ilişkilerine bakın bir de bizim ilişkimize. Türkiye'nin çarpık Anayasal sisteminden kaynaklanan - inşallah bir gün düzelteceğiz- Cumhurbaşkanı, Başbakan ilişkileri, yetki sorumluluk dağılımı bozuk bir sistematiğe dayandığı için sıkıntılı şeyler yaşanmış. Ama benimle Cumhurbaşkanımız arasında neredeyse iki yıla yaklaşacağız devlet işleyişi bakımından bir aksama gördünüz mü? Olabilir, usul farkı, bazen farklı kanaatler hepimiz için geçerlidir. Ama iki şeyi esas alırız. Benim açımdan da, Cumhurbaşkanımız açısından da böyle olduğuna eminim. 1 - Devlet ahlâkımız. Devlet işleyişi neyi gerektiriyorsa onu yaparız. 2 - Şahsi ahlâkımız, karşılıklı duyduğumuz güven, itimat ve bağlılık. Bunların sarsılmasına izin vermeyiz. Ama farklı kanaatler olabilir.
MUTLAK SİLAHSIZLANMA ÖNŞART
(Çözüm süreci) Mutlak bir silahsızlanma gerçekleşmeden bu anlamda bir gelişme olması mümkün değil. Diyarbakır'da yaptığım açıklamada da bunun aksine bir görüş yok. Mutlak silahsızlanma. Bu bir önşarttır. Bu olup Türkiye'ye tehdit olma niteliği kalkarsa, Irak'taki Suriye'deki varlıklarının Türkiye'ye dönük tehdit olma niteliğinin kalkması lazım. Artık bir daha biz oralarda Türkiye'yi her an tehdit potansiyeline sahip bir şeyi doğru görmeyiz. Şu olursa böyle olur, bu olursa şöyle olur değil, önce Türkiye içinde mutlak anlamda silahsızlanma, Türkiye'nin, Kuzey Irak bölgesel Kürt yönetiminin güvenliğini, sınırları tehdit etmeyen bir çizgi. Bunu bir görmemiz lazım.
FAYDASI OLACAKSA TARTIÅžIRIZ
(CumhurbaÅŸkanı'nın vatandaÅŸlıktan çıkarma açıklaması üzerine bir talimatınız oldu mu)Var olan mevzuatta kimlerin vatandaÅŸlıktan çıkarılacağı belli. Devlet aleyhine casusluk yapmak, baÅŸka bir ülkede izinsiz askerlik yapmak vesaire. Mevzuatımızda terörle iliÅŸkisi dolayısıyla birinin vatandaÅŸlıktan çıkması mümkün deÄŸil. Zaten biri vatandaşının hayatını hiçe sayan intihar eylemi yapıyorsa ülkeyle manevi bağı kopmuÅŸ demektir. Åžu ana kadar böyle bir konu gündemimize gelmedi. Sayın CumhurbaÅŸkanımız, buna ihtiyaç olduÄŸu kanaatindeyse, terörle mücadelede fayda getirecekse, hukuki veçheleri incelenir. Ãœzerinde çalışılması gereken bir konu.”
UYUMADIÄžIM 3 GECE
Üç gece var ki o üç gece sorumluluktan hiç uyuyamadım diyebilirim.
23 TEMMUZ: PKK ve DEAŞ noktalarına operasyon kararı verdiğimiz gece. O gece güvenlik toplantısında aldığımız kararlar hakkında Sayın Cumhurbaşkanımıza kriptolu telefonla bilgi verdim. Hayatımın en zor kararı 23 Temmuz'da aldığımız karardır. Geçici hükümet olarak göreve devam ederken, muhalefetle mesafeliyken hukuki sorumluluk omuzlarımdayken terörle mücadele kararı aldık.
28 AÄžUSTOS: Hükümeti kurmuÅŸuz. Kırsalda yoÄŸun saldırılar sebebiyle GenelkurmayBaÅŸkanımızın ‘Kapsamlı yetkilendirmeye ihtiyaç var' talebi oldu. 7., 8., 9. kolordulara doÄŸrudan bu mücadelenin içinde yer almaları için talimat yazısı gönderdim.
14 ARALIK: Yeni hükümet kurmuşken Cizre, Silopi ve Sur'da barikatlar, sızmalar artınca operasyon talimatını verdim. Bir de Süleyman Şah operasyonunda sabaha kadar Genelkurmay karargâhındaydım.
Ä°SRAÄ°L'LE NORMALLEÅžME SÄ°NYALÄ°
(İsrail'le normalleşme sürecinde nasıl bir takvim öngörüyorsunuz?) Bir görüşme daha gerçekleşecek. Bugün, yarın. Tazminat ve Gazze'ye ambargoların kaldırılması konusunda epey mesafe alındı. Üçüncü bir şartımız daha vardı. Bu üç şart gerçekleştiği an normalleşme süreci başlayabilir. Nihai noktaya gelinmeye çalışılıyor.
kaynak: hürriyet
Henüz yorum yapılmamış.