Sosyal Medya

Dünya

PKK'nın elindeki ABD yapımı silahları, Irak güvenlik güçlerine vermiştik

ABD Büyükelçisi John Bass, PKK'nın elindeki silahlardan bazılarının ABD yapımı olduğunu doğruladı, "Bunlar bizim Irak güvenlik güçlerine verdiğimiz silahlardı" dedi.



Ankara'da gazetecilerle bilgilendirme toplantısında bir araya gelen ABD Büyükelçisi John Bass, John Bass, "PKK dahil bazı terörist gruplarla ilgili geliÅŸmeleri paylaşıyoruz. Birkaç ay önce Türkiye, ABD yapımı silahlar bulunduÄŸuna dair bizimle bir bilgi paylaÅŸtı, Biz de bunun Irak Ordusu'na verdiÄŸimiz silahlardan olduÄŸunu doÄŸruladık. Bu, PKK'ya karşı meÅŸru mücadelelerinde Türk hükümeti için çok faydalı bir bilgi oldu" dedi. 

 

'PYD'ye silah vermiyoruz'

 

Bass, bir gazetecinin "PYD konusunda bir yakınlaşma var mı, çözüm sürecinin bitişinde Suriye-PYD'nin ilgisi olduğunu düşünüyor musunuz?" sorusuna şöyle yanıt verdi:

"Şiddet kullanan tüm grupları reddederiz. Olayın dışındaki grupların bu şiddete verdikleri destekten endişeliyiz ve Türk hükümetinin ithamlarını dikkatle inceliyoruz. Suriye'de birlikte çalıştığımız her grupla, IŞİD'e karşı operasyonları sürdürme amacıyla birlikte çalıştığımız konusunda gayet açık olduk.

Suriyeli Arap gruplara sağladığımız her türlü desteğin tek amacı, IŞİD'e karşı operasyonlarda ilerleme kaydetmektir. Tekrardan açıklığa kavuşturmak gerekirse; ABD, PYD'yi silahlandırmıyor. YPG'ye silah ya da mühimmat sağlamıyoruz."

Bass, "ABD, Türk hükümeti ve halkıyla birlikte terörle mücadeleye, şiddete son vermeye son derece kararlıdır. Siyasi hedeflere ulaşmayı denemek için şiddet kullanımını reddetmeye devam ediyoruz. PKK'ya silah bırakma ve yasal görüşmelere başlama çağrısı yapıyoruz" dedi.

'Çözüm sürecine yeniden başlanmalı'

John Bass, "PKK tamamen uygunsuz bir şiddet ortamında terörist saldırılarını devam ettirmeyi ve bağımsızlık ilanını seçti" diye konuştu.

Bass, "Türk hükümeti kentlerde veya kırsal alanda terör tehdidine karşı önlemler almakta. Bu, hükümetin hakkıdır. Fakat bizim terörle mücadele deneyimlerimizde gördük ki sivil can kayıplarını en aza indirmek önemlidir. PKK şiddeti durdurmalı ve çözüm sürecine yeniden başlanmalı" diye devam etti.

"Gülen ile bağlantılı bazı kuruluşların ABD şirketler hukukunu ihlâl ettiği ortaya çıktı"

Bass, Gülen cemaatinin faaliyetlerine dair Türk hükümetiyle istihbarat paylaşımı olup olmadığı yönündeki soruya da şu yanıtı verdi:

"Gülen'in ve cemaatinin faaliyetlerinden bahsedecek olursak, ABD'deki mevcut yada olası suç faaliyetlerine dair bilgi almaya her zaman açığız. Yakın zamanda bir kaç vaka oldu; Gülen ile bağlantılı bazı kuruluşların ABD şirketler hukukunu ihlâl ettiği ortaya çıktı. Yasadışı faaliyetlere ilişkin kanıt bulduğumuzda birbirimizle paylaşıyoruz."

Sığınmacılar için takdir

John Bass ayrıca Suriyeli sığınmacılar konusuna da değindi:

"Birlikte çalıştığımızda her zaman daha güçlü oluruz. Türkiye'ye sığınan çok sayıdaki sığınmacının toplumda neden olduğu güçlükler hakkında kapsamlı olarak konuştuk. Türk halkının cömertliğini ve misafirperverliğini saygı ile selamlıyoruz."

Askeri personelin ailelerinin tahliyesi

İzmir, Muğla ve Adana'daki ABD'li askeri personelin ailelerinin güvenlik endişesiyle ülkeyi terk etme talimatı almalarına ilişkin soruya ABD'li Büyükelçi şöyle yanıt verdi:

"Türk hükümetiyle çok yakından çalışıyor, mutlaka bilgi paylaşıyoruz. Tehdit ister Amerikan ister Türk halkını hedef alsın, bu güçlükleri aşabilmek için mümkün olan tüm desteği sağlıyoruz

IŞİD'e karşı devam eden operasyonlar bağlamında, çatışmanın değişen doğası gereği, İncirlik'teki askeri personelin ailelerinin sayısını azaltmak gerektiğine inanıyoruz. Adana'daki konsolosluğumuzun tüm etkinliklerini yürütmeye devam ettiğinin altını çizmek istiyorum."

İncirlik, IŞİD'i yenme stratejisinde ve koalisyonun genel mücadelesinde önemli bir etmen ve katkı sağlayıcı olarak önemini koruyor. Son 6 ayda koalisyonun operasyonlarına katılan ülkelerin sayısı arttı."

Mumbuç yanıtı

Büyükelçi Bass, Mumbuç hakkında sorulan soruya şöyle yanıt verdi:

"IŞİD'i kontrol ettiği alanlardan yerel Suriyeli güçleri kullanarak çıkarmak için uzun süredir Türkiye ile çalışıyoruz. IŞİD ile çatışmalardan sonra orayı güvenli hale getirip yerinden edilmiş Suriyelileri yerleştirme fikri üzerine konuşuyoruz.

Bunun üzerinde aylardır çalışıyoruz çünkü oldukça karmaşık bir konu. Bu grupların çoğu IŞİD ile savaşmalarının yanı sıra Nusra ve Suriye rejimi ile de savaşıyor.

Ancak bazı gruplar IŞİD ile mücadeleye daha fazla dikkat verebiliyor. Biz de Mumbuç'ta baÅŸarılı olabilmeleri, Mumbiç etrafındaki alanın temizlenebilmesi için verebileceÄŸimiz desteÄŸi veriyoruz.

Suriye'de 'tarafların saldırıları durdurması' kararı şiddetin azalmasında etkili oldu. Bir yandan da Cenevre'de bir siyasi süreç işliyor, sorun siyasi olarak çözülmeli. Esed, Suriye'nin geleceğinin bir parçası değil, bu amaç için çalışıyoruz. Geçiş sürecinin sonunda geleceklerine Suriyeliler karar verecek."

98 km sınır kapanması

"Birden fazla gözlemim var. Türkiye’nin Suriye sınırının boylu boyunca PYD tarafından kontrol edilmesi hakkındaki endiÅŸelerine oldukça önem veriyoruz. Türkiye bunu milli güvenliÄŸine tehdit olarak görüyor ve biz de bu konuda hassasız."

'Ä°lerleme kaydettik'

Bu yanıtın ardından bir başka gazeteci Mumbuç'a dair yeniden bir soru yöneltti. Bass, bu kez de şu yanıtı verdi:

"Türk ordusu ve hükümetindeki meslektaÅŸlarımızla bir dizi görüşme gerçekleÅŸtirdik. 'Saldırıların durdurulması' sayesinde, Suriye'nin kuzeybatısında IŞİD'e karşı savaÅŸan gruplara, IŞİD'i Halep'in kuzeyinden temizlemek için yardım etmek üzere çabalarımızı artırma fırsatından bahsedebiliyoruz. 

Geçtiğimiz haftalarda sınır boyunca doğudan bunu yapmada ilerleme kaydettik. Ek ilerleme için gelecek haftalarda bazı fırsatlar bulacağız. "

Basın özgürlüğü sorusu

John Bass, basın özgürlüğüne ilişkin soruya şöyle yanıt verdi:

"Bizim sistemimizde hareket ve nefret dolu konuÅŸmalar incitici bulunur ama bizim yasal sistemimiz basın özgürlüğüne ve ifade özgürlüğüne izin verir. Bunlar temel anayasal deÄŸerlerdir. Türk dostlarımız farklı yaklaşım belirledi ama bizim sistemimizde kiÅŸilerin mahremiyeti ve yasal sistem dengede olmalı. Okuyucularınız için önemli olan, ÅŸunu bilmeleri: bizde farklı bir yasal sistem var."

‘Benden önceki elçiler...’

Benden önceki elçiler düşüncelerini söylemekte özgürler, söyledikleri her şeye katılmıyorum. Bence bu tartışmaları Türk vatandaşlarının yapması en önemlisidir. Gelecek aylarda Türk toplumunda bu yönde fırsatlar olmasını umuyorum.

Kaynak: Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.