Sosyal Medya

Güncel

Altan Tan: Halk silahlı mücadele istemiyor

HDP Milletvekili Altan Tan, halkın Kürtlük, inanç gibi değerlerinden vazgeçmediğini ancak bunun için silahlı mücadele de istemediğini söyledi



HDP Milletvekili Altan Tan, Güneydoğu'da halkın Kürtlüğüne, kimliğine, inancına, dinine sahip çıktığını ancak bunları elde etmek için, savaşmayı ve silahlı mücadeleyi istemediğini söyledi.

Al Jazeera Turk'ten Gonca Şenay'a konuşan Altan Tan, gelinen noktanın en çok "Dindar, Müslüman Kürtleri" sıkıntıya düşürdüğünü belirtti. Tan, sorunların siyaset ile çözülememesi halinde Türkiye'nin Afganistan'a dönüşebileceğini savundu.

Altan Tan röportajında hem dinar hem de seküler Kürtlerin ayrı bir devler idealinden vazgeçtiğini kaydederek şunları söyledi:

"Kürtler buna uzun zamandır karşı çıkıyorlar. Bugün sadece dindar Kürtler deÄŸil sosyalist Kürtlerin de büyük bir kısmı buna karşı.Korktukları veya takiye yaptıkları için deÄŸil. Ä°ki sebebi var bunun. Birincisi, “Dünyada artık ulus devlet modeli eskidi. Balkanlar’da da, Kafkaslar’da da, OrtadoÄŸu’da da Avrupa BirliÄŸi gibi bölgesel, havzasal entegrasyonlar dönemi. ” diyorlar. Ä°kincisi, “Bu bugün Kürtlerin yararına deÄŸil. Büyük acılar getirecek. Çözüm deÄŸil.” diyorlar. O halde Türk’ün, Kürdün, Arabın… birlikte yaÅŸayabileceÄŸi yeni bir Cumhuriyet inÅŸa etmek lazım. Suriye’deki Kürtler Suriye içinde, Irak’taki Irak içinde, Ä°ran’daki Ä°ran içinde bütün haklarına sahip olsunlar. Nedir bunlar? EÅŸit vatandaÅŸlık, ana dilde eÄŸitim…"

Çözüm sürecine de değinen Altan Tan, şunları söyledi:

"Devlet bu dönem zarfında kontrol edilebilir bir kriz politikası sürdürdü. Önüne ÅŸunu koydu, “PKK silahları bırakırsa yavaÅŸ yavaÅŸ ben bu iÅŸi yürütebilirim” diye düşündü. Onun için de sadece PKK’yi muhatap aldı, PKK’nin liderini muhatap aldı. Kafasında Kürt sorunun çözümü denildiÄŸi vakit, silahların bırakılmasını anladı. DemokratikleÅŸmeyi öteledi ve ayrı gördü. Önce silahlar bırakılacak sonra gerisine ‘bakılacak’. ‘Åžunlar, ÅŸunlar yapılacak’ deÄŸil ‘bakılacak’ dedi. Somut bir proje olsaydı bu da anlaşılabilirdi. Onun için çözüm süreci bitti. Masanın öbür tarafına gelince, PKK de kendi kimliÄŸi ve kendi ideolojisi ile ve kendi ifadesiyle ‘öz savunma’ güçleriyle var olacağı bir bölge yönetimi istedi."

Hiçbir devletin buna evet diyemeyeceğini belirten Tan, siyasetin şu an gelip de patinaj yaptığı noktanın burası olduğunu söyledi.

Altan tan, "PKK ve HDP halk desteğini kaybediyor mu" şeklindeki soruya ise "Kürt halkının yaşadığı 40 yıllık bir savaş dönemi var. Halk, Kürtlüğüne, kimliğine, inancına, dinine sahip çıkıyor. Ama halk bunları elde etmek için, bu haklarını elde etmek için savaşmayı, silahlı mücadeleyi istemiyor" karşılığını verdi.

Altan Tan, bu aşamada devlete de şu eleştirileri yöneltiyor:

"Halk bunu istemiyor. Politikanın devrede olmasını istiyor. Ama bundan, halk HDP’den PKK’den desteÄŸini çekti sonucunu da çıkarmamak lazım. Hepsi AKP’li oldu ya da korucu oldu diye bir ÅŸey yok. Halk devlete daha fazla öfkeleniyor. “Bu demokratik kanalları niye bu kadar kapattın? HDP’yi niye bu kadar suçlu göstermeye çalıştın? Atman gereken adımları niye atmıyorsun?” diyor. Bunun son örneÄŸi de Sayın Ahmet DavutoÄŸlu’nun Mardin konuÅŸması. Mardin’de, “KardeÅŸiz, biriz, birbirimizi kucaklayacağız. Selahaddin Eyyubi ile Alparslan, Kuttülamare, Buhara, Semerkand; Mardin-Kudüs” dedi. Yahu sevgili kardeÅŸim bunlar çok güzel sözler ama Arapça bir atasözü vardır. Diyor ki, “Dili tatlı olanın ikramı az olur.” Dil tatlılığı başım gözüm üzerine ama sofraya bir ÅŸeyler koy. Nedir koyacağın? “PKK terör örgütüdür, PYD terör örgütüdür. Kürtler sosyalist deÄŸil” diyor. Peki sen ne diyorsun? Kürtçe ana dille ilgili sen ne diyorsun?"

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.