Sosyal Medya

Güncel

NATO Genel Sekreteri: Türkiye olmadan çok daha zor olurdu

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye’nin terör örgütü DAEŞ’e karşı oluşturulan koalisyona önemli katkılar sunduğunu belirterek, “Türkiye olmadan bu mücadele çok daha zor olurdu.” dedi.



Stoltenberg, düşünce kuruluÅŸu Atlantik Konseyi’nin panelinde konuÅŸtu. DAEÅž’le mücadele konusunda sahadaki yerel güçlerin eÄŸitilmesinin önemi üzerinde duran Stoltenberg, “Terörizmle mücadelede yerel kapasitelerin oluÅŸturulması, sahip olduÄŸumuz en iyi silah. Bunu ne kadar erken oluÅŸturabilirsek o kadar iyi. Birkaç ay, kırılgan devletle çökmüş devlet arasında farklılığa neden olabilir.” diye  konuÅŸtu. Stoltenberg, ittifakın NATO askerlerini ön cepheye sürmesinden ziyade yerel güçlerin kendi ülkelerini koruyabilmeleri noktasında destek saÄŸlayabileceÄŸini belirterek, yerel unsurların ittifak tarafından “hızlı ve etkin bir ÅŸekilde” eÄŸitilmesi gerektiÄŸini vurguladı. Bu noktada Afganistan örneÄŸini veren Stoltenberg, “EÄŸer Afganistan’da yaptığımız yanlış bir ÅŸey varsa, o da yerel güçlerin eÄŸitimine daha erken baÅŸlamamamızdır.” ifadesini kullandı. Stoltenberg, otorite boÅŸluÄŸunun bulunduÄŸu Libya’da DAEÅž’in eylemlerine deÄŸinerek, “NATO, Libya’ya yardım etmeye hazır. Onlar bizim yardımımıza ihtiyaç duyacak.” dedi. DAEÅž’le savaÅŸan Irak’a da yardım edilmesi gerektiÄŸinin altını çizen Stoltenberg, “Ä°stikrarlı bir Irak, örgütle mücadelede kilit nokta. Irak’a yardımda bulunmalıyız. Musul, örgütten alındıktan sonra bu kenti nasıl elde tutacaksınız?” diye sordu.

- “NATO’nun Suriye’de doÄŸrudan müdahalesi olmayacak”

Jens Stoltenberg, NATO’nun Suriye’de doÄŸrudan askeri bir müdahalesi olmayacağını kaydetti. Ä°ttifakın, DAEÅž’le mücadele kapsamında oluÅŸturulan uluslararası koalisyonun ülkelerine daha çok yardımda bulunacağını ifade eden Stoltenberg, bir soru üzerine, Müslüman ülkelerin bir araya gelerek DAEÅž’e karşı savaÅŸta oluÅŸturacakları koalisyonu destekleyeceklerini dile getirdi.   Stoltenberg, NATO’nun örgütle mücadelede uluslararası koalisyona havadan erken ihbar ve kontrol sistemi (AWACS) desteÄŸi sunabileceÄŸini anlattı. 

- “Türkiye, koalisyonda yer alıyor”

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Türkiye’nin DAEÅž’le mücadeledeki rolü üzerine bir soruya ise ÅŸu yanıtı verdi: “Türkiye, DAEÅž’e karşı savaÅŸan koalisyonda yer alıyor. Türkiye askeri varlıklar saÄŸlamasının yanı sıra  Ã¶rgüte karşı savaÅŸta Ä°ncirlik Ãœssü ve diÄŸerleri gibi altyapı üsleri saÄŸlıyor. Dolayısıyla Türkiye olmadan bu mücadele çok daha zorlu olurdu.” Türkiye’nin sığınmacı krizinden en fazla etkilenen NATO üyesi ülke olduÄŸuna iÅŸaret eden Stoltenberg, Türk halkının 3 milyona yaklaÅŸan sığınmacıya ev sahipliÄŸi yaptığını hatırlattı.

- “Yeni bir SoÄŸuk SavaÅŸ’tan kaçınacağız”

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, bir soru üzerine NATO’nun Rusya kaynaklı bir tehditle karşı karşıya olmadığına vurgu yaptı.“Avrupa’da herhangi bir NATO üyesi ülkeye karşı Rusya’dan mutlak bir tehdit görmüyoruz, doÄŸudakilere yönelik bile deÄŸil.” diyen Stoltenberg, Rusya’nın sınırları etrafında yeniden bir etki alanı oluÅŸturmak istediÄŸini aktardı.Stoltenberg, Rusya’nın ayrıca etrafındaki ülkelerin bağımsızlığını ve ulusalararası kuralları ihlal ettiÄŸinin altını çizdi.

NATO Sekreteri, “Rusya’nın, NATO ile birlikte çalışmasından, ittifaka karşı çalışmasından daha fazla kazanım elde edeceÄŸini anlamaya ihtiyacı var” dedi.      

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.