Sosyal Medya

Güncel

K.Maraş'taki mezhepçi kışkırtmaya suç duyurusu

Kahramanmaraş'ta kurulmak istenen sığınma kampına karşı çıkarak polise saldıran gruplar hakkında suç duyurusu verildi



Kahramanmaraş'ta Suriye Mülteci Kampının kurulmasına karşı yapılan eylemlerde çeşitli sol grupların kullandıkları mezhepçi ve nefret ifade eden açıklamalar sebebiyle bu örgütler hakkında suç duyurusunda bulunuldu.

İnsan hakları ve insani yardım örgütü İMKANDER tarafından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına yapılan suç duyurusunda bu açıklamaları yapan kuruluşların TCK 122'de belirtilen " Dil, ırk, milliyet, renk, cinsiyet, engellilik, siyasi düşünce, felsefi inanç, din veya mezhep farklılığından kaynaklanan nefret" suçunu işledikleri, aynı şekilde TCK 216'da tarif edilen "Halkın sosyal sınıf, ırk, din, mezhep veya bölge bakımından farklı özelliklere sahip bir kesimini, diğer bir kesimi aleyhine kin ve düşmanlığa alenen tahrik etmekte" oldukları ifade edilerek cezalandırılmaları talep edildi.

İMKANDER suç duyurusu metnini kamuoyuyla da paylaşarak Türkiye'deki tüm insan hakları aktivistlerini, STKları ve tüm duyarlı vatandaşları Suriyeli mültecilere karşı Alevi vatandaşları kışkırtan söz konusu örgütlere karşı suç duyurusunda bulunmaya çağırdı.

SOL ÖRGÜTLER NE DEMİŞTİ?

Pir Sultan Abdal Kültür DerneÄŸi tarafından eyleme davet etmek için yapılan açıklamada "AKP Hükümeti, Suriye’de Alevileri katleden cihatçıların ailelerinden oluÅŸan 27 bin kiÅŸiyi, KahramanmaraÅŸ’ta Alevi köylerinin ortasına inÅŸa edeceÄŸi bir kasabaya yerleÅŸtirmek istiyorlar. Bu giriÅŸimi yeni bir MaraÅŸ Katliamının ön hazırlığı olarak algılıyoruz. Buna izin vermeyeceÄŸiz" ifadeleri kullanılmıştı. Aynı ÅŸekilde Alevi BektaÅŸi Federasyonu (ABF), Hacı BektaÅŸi Veli Anadolu Kültür Vakfı (HBVAKV), Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri (PSAKD), Alevi Kültür Dernekleri (AKD), Demokratik Alevi DerneÄŸi (DAD) ve Anadolu Kültür ve AraÅŸtırma DerneÄŸi (AKADER) tarafından yapılan ortak açıklamada da "27 bin Suriyeli yerleÅŸtirilecek. Bu ailelerin erkekleri Suriye'de Alevi köylerini yakıp yıkan, onları katleden, ağızlarından ve ellerinden kan damlayan ve böylece cennete gideceklerini sanan katillerdir" denilmiÅŸti.

Kahramanmaraş'ta CHP, HDP ve sol grupların çağrısıyla geçtiğimiz hafta başlayan ve pazar günü güvenlik güçlerine karşı taşlı-sopalı saldırıya dönüşen eylemlerde basın mensupları da yaralanmıştı.

Kahramanmaraş'a yeni bir çadır kent kurulması çalışmalarına karşı çıkan ve şantiyeye yürümek isteyen gruba jandarma ekiplerince müdahale edildi, başına taş isabet eden üsteğmenin yaralandığı olaylarla ilgili 6 kişi gözaltına alınmıştı.

Merkez Dülkadiroğlu ilçesine bağlı Sivricehöyük Mahallesi'nde Suriyelilerin barınacağı yeni çadır kent kurulmasına karşı çıkan, HDP'liler ile Maraş Yaşam Platformu üyelerinden oluşan grup, basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasının ardından gruptan bazı kişiler, çadır kentin kurulacağı alandaki şantiyeye yürümek istemişti. Jandarmanın yürüyüşe izin vermemesi üzerine gruptan bazı kişiler, jandarmaya taş ve sopalarla saldırmıştı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.