Sosyal Medya

Coğrafyamız

Demokratik Suriye Meclisi'nde federasyon çatlağı

PYD'nin Suriye'nin kuzeyinde federal bölge ilan etmesi, örgütün başını çektiği Demokratik Suriye Meclisi'nde kriz yarattı. Demokratik Suriye Meclisi'nin Arap Eş Başkanı Heysem Menna görevi bıraktı, PYD federal bölge deklarasyonunu geri çekene dek kararından dönmeyeceğini açıkladı.



PYD'nin Suriye'nin kuzeyinde 'federal bölge' ilan etmesinin ardından, PYD'nin başını çektiÄŸi Demokratik Suriye Meclisi'nin (DSM) tepesinde çatlak yarattı. Kürt ve Arap gruplarını katılımıyla Aralık ayında kurulan Demokratik Suriye Meclisi'nin Arap EÅŸ BaÅŸkanı Heysem Menna görevinden çekildiÄŸini açıkladı. 

Menna, PYD'nin 17 Mart'taki 'federal bölge' ilanına tpeki gösterip, "Demokratik Suriye Meclisi eÅŸ baÅŸkanlığından çekildim. 17 Mart'taki deklrarasyon feshedilinceye kadar da bu göreve geri dönmeyeceÄŸim" açıklamasını yaptı. 

Paris'te yaÅŸayan yazar Heysem Menna, yurtdışında insan hakları aktivistliÄŸi yaptı. Suriye'de ayaklanmanın ardından Ulusal Koordinasyon Komiteleri'nde aktif rol aldı. 

Menna, Cenevre görüşmelerine PYD'nin çağrılmamasına en yoğun itirazı getiren muhalif liderlerdendi.

PYD'nin Cenevre'ye davet edilmemesi halinde DSM'nin de gitmeyeceÄŸini açıklamıştı. 

Federal bölge ilânı

PKK'nın Suriye'deki kolu PYD, ülkenin kuzeyinde 17 Mart tarihinde bir deklarasyonla federal sistem ilan etmiÅŸti. PYD kontrolündeki Kobani kantonu Dış Ä°liÅŸkiler Sorumlusu Yardımcısı Ä°dris Nassan, "Bu deklarasyon, Kürtler ve diÄŸer grupların oluÅŸturduÄŸu öz yönetimin çerçevesinin geniÅŸletilmesi anlamına geliyor" demiÅŸ, bölgenin isminin "Kuzey Suriye Federasyonu" olacağını söylemiÅŸti. 

Federasyon ilanı, PYD'nin Ocak 2014'te kabul ettiği, 'Anayasa'ya dayanıyor. Örgüt, 'bu Anayasa' ile Suriye'nin kuzeyinde 'Demokratik Özerk Yönetim' ilân etmişti. 'Anayasa'da yoğunlukla Kürtlerin yaşadığı kuzeydeki bölgenin Cizre, Kobani ve Afrin olmak üzere 3 kantona ayrıldığı ve Anayasa'da bu kantonların Suriye topraklarının bir parçası olduğuna vurgu yapılmıştı. PYD'nin silahlı kanadı YPG için de ayrı bir madde ayrılmış, o maddeye göre, YPG, Özerk Yönetim'in savunma gücü olarak kabul edilmişti.

Kaynak: AFP

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.