Sosyal Medya

EÄŸitim

Michio Kaku:"Gelecekte eğitim altüst olacak"

Dünyanın en zeki insanı olarak tanınan fizikçi ve fütürist Prof. Dr. Michio Kaku, gelecekte eğitimin altüst olacağını söyledi.



Prof. Kaku, Türk EÄŸitim DerneÄŸi’nin (TED) Einstein’ın rol modeli olduÄŸunu belirten Prof. Kaku’nun eÄŸitimle ilgili öngörüleri şöyle:

ÖĞRETMENLİK DÖNÜŞECEK

Öğrenciler; gözlerini kırptığında karşılarına sınırsız bilgi taşıyan kontakt lensler eÄŸitimde devrim yaratacak. Artık periyodik cetvel ezberlenmeyecek, bir göz kırpışta tüm bilgiye eriÅŸebilecekler. Teknoloji eÄŸitimde öğretmenlerin yerini tamamen almayacak, ancak rolünü bir hayli deÄŸiÅŸtirecek. Artık ezberleme anlayışı olmayacak. Çünkü tüm bilgilere anında eriÅŸebilecekler.

Öğretmenler artık öğrencilerini yönlendiren, onların geliÅŸimini denetleyen akıl hocalarına dönüşecek. Evlerin duvarlarına yerleÅŸtirilecek akıllı duvar kağıtlarının internet baÄŸlantısıyla tıp, hukuk ve eÄŸitim gibi alanlarda tüm bilgiler anında ve etkileÅŸimli olarak aktarılabilecek. Doktor ve avukatlar da bu teknolojik devrim nedeniyle ortadan kalkmayacak ama rolleri öğretmenler gibi danışman ve akıl hocalığı temelinde geliÅŸecek.

Öğrencileri 1950’li yıllara göre eÄŸitiyoruz ama o yıllarda yaÅŸamıyoruz ki! EÄŸitim sistemi, gelecekteki deÄŸiÅŸikliklere nasıl ayak uyduracağını öğretmiyor. Sistemin deÄŸiÅŸmesi ÅŸart. Gelecekte eÄŸitim altüst olacak. Bilgiye eriÅŸim sınırsız ve Ã¼cretsiz hale gelecek. EÄŸitimle ezber bilgi deÄŸil, prensipler ve kavramlar öğretilecek. Gelecekte de okul binaları olacak. Ä°nsan doÄŸasına aykırı öngörüler boÅŸ çıktı. Ä°nsan doÄŸası 100 bin yıldır aynı. BaÅŸka insanlarla iliÅŸki kurmaya, sosyalleÅŸmeye ihtiyacımız var ve bunlar deÄŸiÅŸmeyecek.

DİPLOMA ÖNEMLİ OLACAK

Gelecekte diplomaları olan daha başarılı olacak, daha yüksek maaş alacaklar. Bu yüzden gençlerin teknolojiyi daha fazla öğrenmeleri, eğitimin önemini anlamaları gerek. Geleceğin en büyük üniversitesi icloud (bulut) olacak. Bütün bilgiler burada toplanacak. Eğitimde başarı için iletişim, kişisel dokunma şart.

EÄŸitimciler ilham vermeli

HEPÄ°MÄ°Z doÄŸuÅŸtan bilim adamıyız. Bilime olan bu merak, ilgi 16 yaşında biter. Nedeni akran baskısı ve bilimin sıkıcı gelmeye baÅŸlamasıdır. EÄŸitimciler, 10-16 yaÅŸ arasında çocuklara ilham verip rol model olmalı. BaÅŸarılı kiÅŸilerin hep rol modelleri vardır. Bilim insanı ya da öğretmenleri, onları teÅŸvik edip heyecanlandırmıştır. Bu saÄŸlanırsa bilime ilgileri hayat boyu devam eder. Einsten’ın bilime merakı, pusula ile baÅŸlamıştır.

GeleceÄŸin meslekleri neler?

 Brokerlık, acentalık gibi kendini tekrarlayan iÅŸler robotlar tarafından yapılacak. Ama çöpçülük, bahçıvanlık, polislik, inÅŸaat işçiliÄŸi gibi meslekler gelecekte de hep olacak. Yaratıcılık, hayal gücü, saÄŸduyu gerektiren konularda robotlar çalışmayacak. Robotdoktorlar, robot öğretmenler olacak. ÖrneÄŸin, hastalandığınızda duvarınıza “Ayna ayna robot doktorla konuÅŸmak istiyorum” diyeceksiniz. Ama robot doktorlar da robot öğretmenler de sadece yardımcı olacak, asıl mesleÄŸi yapanların yerini alamayacak. ÖrneÄŸin robot mentor olamaz. Mentorlar öğrenciyi anlar, güçlü ve zayıf yanlarını bilirler. Robotlar bunu anlayamaz. 

‘Tümör’ literatürden silinecek

DijitalleÅŸmenin en çok etkileyeceÄŸi alanlardan biri tıp olacak. DijitalleÅŸme saÄŸlık harcamasını düşürecek. Kamera ve çipler hap boyutuna getirildiÄŸinde tahlil yöntemleri tarih olacak. Kansere nano-tıbbi malzemelerle saldıracağız ve ‘tümör’ sözcüğünü tıp literatüründen sileceÄŸiz. 

Hayatın tamamı etkilenecek

 Dünyada dijitalleÅŸme devrimi müzikle baÅŸladı. CD’leri ortadan kaldıran dijitalleÅŸme, dijital kağıt ve artırılmış gerçeklik gibi teknolojilerle tıp, finans ve iÅŸ dünyasını da etkisi altına alacak. Çip maliyeti günden güne azalacak ve 2025 yılında çip maliyeti bir kuruÅŸ seviyesine inecek. Ä°nsanları evlerinden alıp iÅŸ yerlerine götürecek sürücüsüz arabalar, gözlüksüz 3D televizyonlar yakın gelecekte insanların yaÅŸamına girecek.-Hürriyet 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.