Sosyal Medya

Güncel

IKBY'den PKK'ya soÄŸuk duÅŸ

IKBY Hükümet Sözcüsü Dizayi, Musul'u kurtarma operasyonuna katılmak isteyen PKK ile ilgili açıklamalarda bulundu.



Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Hükümet Sözcüsü Sefin Dizayi, Musul'u kurtarma operasyonuna katılmak isteyenterör örgütü PKK'nın dışardan gelen bir güç olduÄŸunu tanımlayarak, kentin geri alınmasının Irak ordusu, PeÅŸmerge ve uluslararası koalisyon güçlerinin görevi olduÄŸunu belirtti.

Dizayi, Erbil kentinde BirlemiÅŸ Milletler'in (BM) Kürt bölgesini 1991 yılında güvenli bölge ilan etmesinin 25. yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen kutlama etkinliÄŸine katıldı. 

Kutlama sonrası, gazetecilerin sorularını yanıtlayan Dizayi, bazı deÄŸerlendirmelerde bulundu. 

Terör örgütü PKK'nın Musul'u kurtarma operasyonuna katılmak için hevesli olduÄŸunun belirtilmesi üzerine Dizayi, "Musul, Irak'ın önemli ve büyük bir kentidir. PKK dışarıdan gelen bir güçtür. GeçmiÅŸte bazı durumlarda rolleri oldu ancak Musul'u kurtaracak güç Irak ordusu, PeÅŸmerge ve ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyon güçleridir" cevabını verdi. 

Ä°badi'nin kurduÄŸu teknokrat hükümete iliÅŸkin Kürtler'in tavrında herhangi bir deÄŸiÅŸikliÄŸin meydana gelmediÄŸini de açıklayan Dizayi, "Kürdistan'daki siyasi parti ve taraflar Ä°badi'nin teknokrat hükümetine karşı tavırlarını net ve açık bir ÅŸekilde ortaya koydu. Yeni Irak, ortak uzlaşı üzerinde meydana getirildi ve bu esasın ihlal edilmesi kabul edilemez. Irak hükümeti içerisinde Kürtler de var ve tavırları da olacaktır" yorumunu yaptı. 

Kürt bölgesinde meydana gelen ekonomik krizden dolayı kesintili ve gecikmeli bir ÅŸekilde ödenen memur maaÅŸlarını da ele alan Dizayi, "Kürdistan bölgesinin petrol boru hattında arıza meydana gelmesinden dolayı yaklaşık 26 gün boyunca petrol sevkiyatı yapılmadı. Elbette bu durum mali açıdan bizi kötü etkiledi. Petrol ihracatından gelecek para ilk etapta PeÅŸmerge güçlerinin maaÅŸlarına gidecektir"dedi. 

Erbil-Bağdat arasındaki petrol ihracatından dolayı çıkan krize de değinen Dizayi, Kürt bölgesinin, bir süre boyunca her iki taraf arasında yapılan petrol karşılığı bütçe anlaşmasına oldukça sadık kaldığını ancak Bağdat'ın bunu ihlal ettiğini savundu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.