Sosyal Medya

Dünya

Panama Belgeleri İzlanda'da ilk gündem

Panama Belgeleri'nde İzlanda Başbakanının karısına ait bir gizli şirket de açıklandı. İzlanda'da başbakanın istifası isteniyor ancak o yasadışı bir işlem olmadığını savunuyor



Panama Belgeleri'nin yankıları devam ediyor. İzlanda Başbakanı Sigmundur David Gunnlaugsson İsveç televizyonuna verdiği röportaj sırasında, Panama belgelerinde ortaya çıkan karısına ait şirket sorulunca, röportajı terk etti.

Sigmundur David Gunnlaugsson, Wintris adını taşıyan şirket sorulunca, "Burada ne yapmaya çalışıyorsunuz? Bu hiç uygun değil" diyerek, röportajın ortasında ayağa kalktı ve söyleşiyi bitirdi.

Panama menşeli bir hukuk firması olan Mossack Fonseca'ya ait 11 milyon sayfadan oluşan kayıtlar "Panama Belgeleri" başlığı ile basına sızdırılmıştı.

Mossack Fonseca'nın kayıtları İzlanda başbakanı Sigmundur Gunnlaugsson'un da ülkenin devlet yardımı alan bankalarına beyan edilmemiş yatırımları olduğunu gösteriyor. Gunnlaugsson gizli bir offshore şirket aracılığı ile gizlice milyonlarca dolar yatırım yapmakla suçlanıyor.

Belgeler Gunnlaugsson ve eşinin 2007 yılında Wintris adlı bir offshore şirket satın aldığını gösteriyor ancak Gunnlaugsson 2009'da meclise girerken şirketle olan ilişkisini beyan etmemiş. Sekiz ay sonra da kendisine ait yüzde 50 hissesini 1 dolara karısına satmış. Kamuoyında Gunnlaugsson'ın istifası isteniyor ama o, herhangi kanunu çiğnemediğini ve eşinin ekonomik olarak kendisinden dolayı bir fayda sağlamadığını savunuyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.